11 verrassende feiten over zuivel

Geplaatst op door Annemarijn Van Osch

Nederland staat veelal bekend om haar zuivelproducten, maar het is tijd om de feiten op een rij te zetten en om te stoppen deze wrede, ongezonde industrie te steunen.

cows-1264545_1920

Dit zijn de 11 dingen die u wellicht nog niet wist over melkproducten.

1. Net als mensen moeten koeien of zwanger-of net bevallen zijn om melk te produceren. Maar in het leven van een melkkoe betekent dit dat ze constant kunstmatig geinsemineerd wordt door middel van wat de industrie een “rape rack” noemt, zodat mensen de melk kunnen stelen die bedoeld is voor haar kalf.

2. Om te voorkomen dat het kalf de moedersmelk drinkt, worden ze na de geboorte snel gescheiden. Koeien zijn moeders die ook van hun kinderen houden en hen roepen wanneer ze van hen worden afgenomen.

3. Mannelijke kalfjes worden of direct na de geboorte neergeschoten of worden gebruikt voor kalfsvlees.

4. De natuurlijke levensverwachting van koeien kan oplopen tot wel 20 jaar. In de zuivelindustrie leven ze amper 4 of 5 jaar, waarna ze worden geslacht voor rundvlees.

5. Vrouwelijke kalfjes wacht hetzelfde lot als hun moeder: zij zullen ook jarenlang gebruikt worden als melkkoe, herhaaldelijk kunstmatig worden bevrucht, kinderen krijgen die vervolgens van hen worden afgenomen en jaar na jaar pijnlijk worden gemelkt tot hun lichaam het opgeeft en ze worden geslacht.

6. Kalfjes worden vaak op een ijzerarm dieet gezet, met bloedarmoede en ‘wit’ kalfsvlees als resultaat. Dit vlees wordt vaak gexporteerd naar Frankrijk, Duitsland en Italië.

7. Nederlandse melkkoeien produceren jaarlijks 11 miljard kg melk. Slechts een enkele koe produceert gemiddeld meer dan 8000 kg per jaar. Dit was een eeuw geleden nog niet eens de helft van deze hoeveelheid.

8. Het is niet alleen wreed, het is ook een ramp voor het milieu. Er wordt 1,2 kg CO2-eq uitgestoten voor elke liter melk. Ter vergelijking: voor sojamelk is dat slechts 0,6 kg.

cows-526771_1280

9. Er is maarliefst 500 liter water nodig om 1 liter melk to produceren. De helft is nodig voor de soja variant. Omdat elke kaas gemiddeld 10 liter melk bevat, is er 5000 liter water nodig om 1kg kaas te produceren. Dit zijn 40 badkuipen vol met water.

10. Om 1 kg melk te produceren is 0,9 m2 land nodig om de gewassen te laten groeien die de dieren voeden, wat ontzettend veelontbossing veroorzaakt in het regenwoud.

11. Zuivel kan ook veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Melkproducten zijn gelinkt aan diabetes type 2, obesitas en hart-en vaatziekten.

Melk is dus niet goed voor elk: mensen hebben geen zuivelproducten nodig, kalveren wel de melk. Gelukkig zijn er geweldige zuivelvrije opties in iedere supermarkt (denk bijvoorbeeld aan soja, amandel of havermelk) verkrijgbaar en u kunt ons gratis veganistisch starterspakket downloaden dat u op het juiste been zet voor een wreedheidvrije levensstijl.