PETA-activisten nemen een gewonde, gemartelde “aap” mee naar de Europese Commissie

Geplaatst op door PETA Nederland

Naast een levensechte gemartelde “aap” heeft een groep PETA-supporters zich vandaag buiten de Europese Commissie verzameld en een petitie ingeleverd die oproept tot een eind aan het gebruik van apen in experimenten.

Rond de 10.000 apen worden ieder jaar in experimenten gebruikt in de Europese Unie. Maar terwijl de Europese Commissie het gebruik van primaten ter discussie stelt, heeft PETA een petitie ingeleverd wat het bewijs is dat aangeeft dat meelevende Europeanen willen dat deze wrede proeven stoppen.

Met meer dan 160.000 handtekeningen van supporters van PETA Frankrijk, PETA Duitsland, PETA Nederland en PETA UK, komt de petitie direct na de publicatie van de wetenschappelijke opinie van de Europese Commissie met betrekking tot proeven op niet-menselijke primaten. Als reactie laat PETA’s petitie zien dat proeven op niet-menselijke primaten vaak leidt tot resultaten die niet toepasbaar zijn op mensen, inferieur zijn tegenover nieuwe, innovatieve vormen van research technologie en wreed zijn naar dieren die worden opgesloten, gedrogeerd, geïnfecteerd met dodelijke ziekten en opengesneden.

Er is geen wetenschappelijke verantwoording voor huidige regulaties die bijvoorbeeld voorschrijven dat nieuwe medicijnen getest moeten worden op grote zoogdieren. In een ontnuchterende illustratie zorgde TGN1412 – een nieuw medicijn dat veilig werd bevonden bij makaken die een dosis kregen toegediend die 500 keer hoger was dan een menselijke dosis – voor meervoudig orgaan falen en misvormende verwondingen bij zes mensen die deelnamen aan een klinische test. Dit is slechts een van de vele gevallen waarbij experimenten op apen misleidende en onbetrouwbare resultaten opbracht voor mensen.

Er zijn andere, betere manieren om nieuwe medicijnen en behandelingen te ontwikkelen, zoals epidemiologische studies, onderzoeksmethoden naar menselijk weefsel en cellen, kadavers, zeer technische mens-patiënt simulatoren en computermodellen. Deze zijn vaak efficiënter en preciezer dan dierproeven alsmede dat deze ethischer zijn, en Europese wetenschappers zouden op deze methoden moeten focussen – niet op ouderwetse en wrede proeven op apen.

Het opsluiten, verminken en vergiftigen van apen is sadistisch, niet wetenschappelijk. Als de Europese Commissie wetten herziet met betrekking tot dierproeven, roept PETA ambtenaren op om de stap te zetten naar effectieve onderzoeksmethoden die niet alleen immens leed van gevoelige, intelligente primaten bespaart maar ook de waarschijnlijkheid van medische doorbraken voor mensen zal vergroten.


In Europa worden ongeveer 11.5 miljoen dieren per jaar gebruikt voor proeven. Ze voelen pijn en angst net als wij en hun overweldigende natuurlijke instincten – zoals die van ons – zijn om vrij te zijn en om hun eigen levens te beschermen, niet om te worden opgesloten in kleine kooien in een laboratorium. Leer meer over de manieren waarop dieren lijden in experimenten; sluit je aan en kom in actie om hen te helpen: