Hoe nanotechnologie kan leiden tot meer dierproeven – en wat wetenschappers van het PETA International Science Consortium hiertegen doen

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Nanomaterialen worden gebruikt in alledaagse producten zoals zonnebrandcrème en tandpasta. Maar nu dit vakgebied groeit, pleiten regelgevers voor meer en meer proeven op dieren. Wetenschappers van het PETA International Science Consortium hebben het hun missie gemaakt om humane, moderne, proefdiervrije oplossingen te vinden.

Wat is nanotechnologie?

Nanotechnologie is simpelweg wetenschap, techniek en technologie uitgevoerd op de nanoschaal, dat is een miljardste van een meter – minstens 500 keer dunner dan een enkele mensenhaar!

Materialen op deze schaal worden nanomaterialen genoemd en hoewel natuurlijke versies altijd al hebben bestaan (mineralen die bijvoorbeeld in vulkanische as zijn geproduceerd), is het onderzoek naar het maken van deze in laboratoria pas populair geworden in de afgelopen decennia. Door hun grootte en samenstelling te beheersen, hebben wetenschappers nanomaterialen kunnen creëren met buitengewone eigenschappen, zodat ze kunnen worden gebruikt om sportuitrusting te maken dat extra sterk maar ook extreem licht is of om computers te maken die zeer klein maar zeer krachtig zijn.

Hoe nanomaterialen leiden tot meer dierproeven

Regelgevende instanties over de hele wereld verzoeken dat nanomaterialen worden getest op een manier die aanzienlijk meer dierproeven kan betekenen dan momenteel gebruikt worden voor reguliere chemicaliën. Dit komt omdat elk nanomateriaal in veel gedaantes kan voortkomen, zoals een andere vorm of een andere oppervlaktecoating. Nanomaterialen worden bijvoorbeeld momenteel getest onder de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen van Chemische stoffen (REACH) verordening en omdat er zoveel verschillende soorten nanomaterialen zijn, wordt verwacht dat het aantal proeven waar de regelgevers om vragen, enorm zal zijn.

Hoe PETA-wetenschappers zich inzetten om dieren te helpen

  • Het PETA International Science Consortium Ltd. spant ze zich in om dierproeven voor nanomaterialen te vervangen. Hun werk omvat het volgende:
  • Het organiseren van bijeenkomsten met bedrijven en regelgevende instanties om manieren te bespreken om het gebruik van dieren bij het reguleren van testen te verminderen en te vervangen
  • Het bijwonen van conferenties om de resultaten te presenteren van het proefdiervrije onderzoeksproject dat door het Consortium wordt gefinancierd. Dit project richt zich op de effecten van het inademen van nanomaterialen, met als doel verouderde methoden te vervangen zoals ratten in buizen proppen en hen maandenlang dwingen om tot wel zes uur per dag nanomaterialen in te ademen
  • Het ondersteunen van bedrijven in hun appèl tegen het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA), het agentschap dat verantwoordelijk is voor het toezicht op REACH, wanneer zij door ECHA zijn gevraagd om op dieren te testen

 

Wat zijn de alternatieven voor dierproeven?

Er zijn veel proefdiervrije manieren om de effecten van stoffen op mensen te testen en de meeste die voor chemicaliën werken, werken ook voor nanomaterialen – ze hebben wellicht slechts een paar aanpassingen en een beetje extra overdenking nodig.

Enkele van de meest innovatieve technieken maken gebruik van driedimensionale modellen van menselijke weefsels en cellen, en hebben het voordeel om informatie te produceren dat relevant is voor mensen. Wetenschappers hebben zelfs organen-op-een-chip gemaakt, die gedetailleerde studies van effecten op mensen en micro-modellen van het menselijke brein mogelijk maken. Veel van deze technieken worden nu door regelgevers geaccepteerd. Door deze proefdiervrije testmethoden te bevorderen, kunnen we tienduizenden dieren een leven vol leed besparen.

Hoe u kunt helpen

PETA en haar internationale zusterorganisaties hebben jarenlang ECHA uitgedaagd meer te doen om te voorkomen dat bedrijven op dieren testen wanneer andere opties beschikbaar zijn. Of het nu gaat om ontmoetingen met nanomaterialproducenten om proefdiervrije testmethoden te promoten of om het steunen van bedrijven in hun beroep tegen ECHA-besluiten, PETA en haar internationale zusterorganisaties komen op voor dieren. Neem alstublieft even de tijd om meer te weten te komen over REACH en maak een broodnodige bijdrage over om onze innovatieve, levensreddende inspanningen voor dieren te ondersteunen.