Kleding

Dieren zijn niet van ons om te dragen

fur_farm_highDieren zijn niet van ons om te dragen, in te lopen of onze bezittingen in mee te nemen. Voordat dierenhuiden de winkelschappen bereiken, leven dieren een leven vol ellende, pijn, verveling en angst, en velen worden levend gevild.

Op bontfokkerijen worden dieren die van nature nieuwsgierig zijn en vrij rond lopen, zoals vossen, nertsen en chinchilla’s, hun leven lang vastgehouden in kleine, vieze draadstalen kooien. Ze kunnen met geen mogelijkheid hun natuurlijke gedrag vertonen zoals klimmen, wroeten en zwemmen. Veel dieren worden letterlijk gek door hun gevangenschap. Als ze worden gedood, worden ze meestal vergast, anaal of genitaal geelektrocuteerd, vergiftigd met strychnine of hun nek wordt gebroken. Deze methoden zijn niet altijd effectief: sommige dieren worden wakker terwijl de huid van hun lichaam wordt getrokken.

Leerproductie is net zo wreed als de productie van bont. Ieder jaar worden er meer dan 1 biljoen dieren geslacht in de wereldwijde leerindustrie. In Nederland zijn dit voornamelijk koeien. Leer uit Aziatische landen zoals India en China komt vaak van dieren van wie hun keel is doorgesneden en de huid van hun lichaam is gerukt terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Maar het zijn niet alleen koeien die lijden voor de leer- en de mode-industrie. De handel in exotische huiden zorgt voor de dood van miljoenen slangen, krokodillen, zeehonden, zebra’s en andere prachtige dieren, dierhuiden die vaak te zien zijn op de catwalk en rond het lijf van beroemdheden. Andere huiden komen van meer bekende soorten. Ongeveer 2 miljoen katten en honden worden ieder jaar in Chinavermoord, en honderdduizenden katten- en hondenhuiden worden verhandeld in Europa.

Dertig procent van de wol in de wereld komt uit Australie, waar schapenboeren miljoenen lammetjes verminken in een wrede procedure die ook wel ‘mulesing‘ wordt genoemd. Deze verminking is een misplaatste poging om ‘flystrike’ te voorkomen, ook al bestaan er humane alternatieven.

Klik hier voor veelgestelde vragen over bont en hier voor de ‘Bontvrij en beeldschoon’ flyer.