De huisdierenhandel

De huisdierenhandel behandelt dieren als geld genererende goederen die en masse geproduceerd worden en worden gebruikt voor winst. Dieren worden in deze wrede en hebzuchtige handel routinematig onthouden van gezelschap, lichaamsbeweging en zelfs minimale veterinaire zorg.

Het ergste van alles, de handel in huisdieren spoort het publiek aan om dieren te zien als impulsaankopen – weinig meer dan modeaccessoires die in een bevlieging worden gekocht en worden gedumpt wanneer de nieuwigheid verdwijnt – en niet als intelligente en gevoelige wezens die liefde en respect verdienen.

In plaats van deze onethische industrie te ondersteunen, kunnen mensen die op zoek zijn naar een gezelschapsdier, makkelijk een nieuwe hond of kat vinden bij één van de vele dierenasielen die vol zitten met schattige en adopteerbare dieren die wanhopig wachten op een goede thuisplek.

Fokken voor winst in een overbevolkte wereld

Fokkers, dierenwinkels en puppyfabrieken wakkeren de gezelschapsdieren-overbevolkingscrisis aan, door meer dieren in een wereld te brengen die al uit zijn voegen barst met ongewenste dieren. Het scala aan fokkers begint bij ‘professionals’, die continu ‘ras’pups en -kittens produceren in de hoop om hondenshows te winnen en geld te verdienen door hun nakomelingen te verkopen, en eindigt bij ‘broodfokkers’ die lukraak dieren fokken om snel geld te verdienen met de verkoop van pups en kittens.

Puppyfabrieken

Puppyfabrieken behandelen honden als fokmachines. Vrouwelijke honden worden in kleine kooien en hokken gehouden en alsmaar opnieuw zwanger gemaakt, tot ze niet langer nestjes kunnen produceren. Vervolgens worden ze vaak geveild aan de hoogste bieder of gedood, zonder ooit de ervaring te hebben gehad van een vriendelijk woord, een zachte aai of eenvoudige genoegens, zoals in de zon liggen of op hun rug in het gras rollen.

Dieren die worden geboren op deze fokkerijen – waar het aantal verkochte pups voorrang heeft op het welzijn van de dieren – lijden vaak aan ziektes, parasitaire besmettingen en complicaties die het gevolg zijn van ontoereikende veterinaire zorg (of helemaal geen) en omdat ze in slechte omstandigheden worden vervoerd en gehouden. Er bestaat een vergrote kans op de vertoning van antisociaal of agressief gedrag. Mensen die onbewust dieren van een puppyfabriek hebben gekocht, zijn vaak diep bedroefd als hun nieuwe metgezellen met ernstige en pijnlijke gezondheidsproblemen kampen en binnen een paar jaar – of zelfs maanden – na aankomst sterven.

Omdat Nederland vage en hopeloos ontoereikende regelgevingen heeft met betrekking tot puppyfabrieken, is de garantie, dat geen enkel dier dat u koopt, afkomstig is van een van deze vreselijke faciliteiten vrijwel onmogelijk. Ook worden in Nederland steeds meer honden geïmporteerd vanuit landen waar de regelgeving betreffende fokkerijen zelfs nog lakser is.

Dierenwinkels

De meeste pups die in dierenwinkels worden verkocht, zijn afkomstig van puppyfabrieken. De pups worden doorgaans op een vroege leeftijd bij hun moeder weggehaald, in kratten verpakt, op een vrachtwagen of vliegtuig geladen en honderden kilometers verder aan dealers en dierenwinkels afgeleverd. Ze zijn vaak dagen onderweg zonder voldoende voedsel, water of ventilatie. Dierenwinkels verkopen dieren aan ieder persoon die het kan betalen, waardoor ze vaak een dier meegeven aan onvoorbereide, onbekwame of zelfs mishandelde verzorgers.

Dit – in combinatie met het welbekende feit dat pups en kittens van dierenwinkels moeilijk zijn op te voeden en af te richten, omdat ze onthouden zijn van regelmatig en liefdevol menselijk contact – betekent dat veel dieren die in dierenwinkels zijn gekocht, later eindigen in dierenasielen als mensen hen beu zijn.

Dieren online te koop: geclassificeerde wreedheid

Dieren zijn geen goederen om online terloops te kopen en te verkopen. De handel in dieren via online forums of advertenties is een snelle, door winst gedreven transactie waarbij zowel de verkoper en de koper volledig onverantwoord bezig zijn en de behoeften van de dieren niet in acht genomen wordt.

Er is geen enkele manier om te weten waar de dieren die online worden aangeboden vandaan komen, of dat ze gezond zijn, een controle bij een dierenarts hebben gehad of op een geschikte leeftijd gespeend zijn. Mensen die op deze manier dieren verkopen of weggeven, tonen een verontrustend gebrek aan bezorgdheid voor de plek waar de dieren terechtkomen.

Zoals te verwachten zijn er horrorverhalen in overvloed over dieren die online werden gekocht en vervolgens werden mishandeld, langs de kant van de weg werden gedumpt of zelfs gedwongen werden deel te nemen aan hondengevechten. Met de toegenomen populariteit van deze advertenties, waarmee mensen worden aangemoedigd om dieren op een bevlieging te kopen of te adopteren, is het aantal in de steek gelaten dieren sterk gestegen.

PETA-zusterorganisaties hebben sites zoals Gumtree opgeroepen het juiste te doen: om alle advertenties te verbieden waarin wordt geprobeerd een dier te kopen of te verkopen, en in plaats daarvan alleen berichten toe te laten van wettige adoptiecentra.

Het probleem met stambomen

Naast de onmenselijke praktijken die gangbaar zijn onder mensen die dieren fokken voor winst, heeft het selectief fokken van honden voor bepaalde overdreven fysieke kenmerken – meestal van een zeer beperkte genenpool – ook nog eens rampzalige effecten op de gezondheid van dieren.

Inteelt bij rashonden komt vaak voor en dit zorgt ervoor dat ze een veel kortere levensduur hebben dan een gewone hond en lijden aan pijnlijke en slopende aandoeningen, zoals hersenen die te groot zijn voor de schedel of misvormde heupgewrichten. In sommige gevallen zijn misvormingen, die verhinderen dat honden een normaal leven kunnen leiden, zo alledaags geworden – of zelfs als wenselijk gezien – dat dieren routinematig operaties nodig hebben om te overleven. Zo hebben Shar-pei honden een facelift nodig om te voorkomen dat hun gerimpelde huid tegen hun ogen wrijft en hun zicht beschadigt, terwijl mopshonden en andere ‘kortschedelige’ rassen vaak operaties nodig hebben om hun luchtwegen vrij te maken.

Er zijn ook andere slachtoffers. De grote vraag naar ‘ontwerper’ honden betekent dat veel lieve ‘bastaard’ honden in dierenasielen worden achtergelaten en wegkwijnen, terwijl puppyfabrieken continue moederhonden dwingen om nest na nest ongezonde stamboompups te werpen, waarvan de fysieke kenmerken aan de huidige mode voldoen.

Exotische dieren

Elk jaar bezwijken mensen voor de verleiding om ‘exotische’ dieren, zoals schildpadden, hagedissen, slangen en apen via winkels, veilingen of het internet te kopen en als gezelschapsdier te houden. Maar vaak leidt een leven in gevangenschap snel tot pijn en dood voor deze dieren, die vaak lijden aan ondervoeding, een onnatuurlijke en ongeschikte omgeving, eenzaamheid en de overweldigende stress van opsluiting.

In de exotische dierenhandel halen veel dieren de winkel of de veiling niet eens. Ze kunnen bezwijken aan het trauma dat ze hebben opgelopen toen ze werden gevangen en weggegrist uit hun natuurlijke omgeving, aan lang en slopend transport of aan verwaarlozing en mishandeling als ze bij de ene gewetenloze dealer na de andere terechtkomen.

Sommige van de reptielen in Nederland worden geïmporteerd vanuit Duitsland, waar Europa’s grootste reptielenbeurs ‘Terraristika’ plaatsvindt – een bron van dieren voor de Nederlandse dealers. Onderzoeken naar de beurs hebben geconstateerd dat dieren opgesloten worden in dergelijk kleine plastic kuipjes, dat ze nauwelijks in staat zijn om te bewegen.

Omdat verzorgers vaak onvoorbereid zijn of niet in staat zijn om voor dieren te zorgen die zo ver verwijderd zijn van hun natuurlijke leefomgeving, lopen vele exotische dieren het risico vroegtijdig te sterven of in de steek te gelaten te worden. Clifford Warwick, hoofd van de Environmental Crime Investigation eenheid in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap schat dat 90 procent van de geëxporteerde reptielen binnen een jaar sterft.

“[B]ij reptielen is stress-gedrag gerelateerd aan gevangenschap duidelijk waar te nemen. Ook onthullen krappe, slecht bedachte containers en een bijna volledig gebrek aan het voldoen aan de meest fundamentele biologische behoeften, de verontrustende, aan idioterie grenzende, onwetendheid van degenen die deze zeer gevoelige dieren tentoonstellen en verkopen.”

– Clifford Warwick, bioloog en reptielen-welzijnsspecialist

Wat u kunt doen

  • Koop niet – adopteer! Als u overweegt een nieuw gezelschapsdier aan uw familie toe te voegen, koop dan alstublieft niet een dier via een fokker, een dierenwinkel of een online advertentie, en breng in plaats daarvan een bezoek aan uw plaatselijke dierenasiel.
  • Trap niet in de vraag naar rasdieren met ongezonde overdreven fysieke kenmerken – geef in plaats daarvan een gezonde en schattige ‘bastaard’hond of -kat een liefdevolle thuisplek. Als u toch een hond van een bepaald ras moet hebben, hebben veel dierenasielen wachtlijsten en zij kunnen u op de hoogte brengen wanneer een dier dat overeenkomt met het ras van uw keuze, beschikbaar is voor adoptie.
  • Castreer en steriliseer uw gezelschapsdieren altijd om dakloosheid onder dieren te voorkomen.
  • Boycot evenementen zoals de Winner Show, die worden georganiseerd door fokkers en waarmee men probeert om ongezonde rashonden te verheerlijken.

Sources:

http://www.peta.org/issues/companion-animal-issues/companion-animals-factsheets/inside-exotic-animal-trade/#ixzz3K67RTAHw

http://www.peta.org/issues/companion-animal-issues/pet-trade/#ixzz3K60TO1x0

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/06-03-2006/illegale-hondenhandel/