Dieren in dierentuinen: veroordeeld tot een leven achter tralies

Stel u voor hoe het zou zijn als u geen enkel deel van uw leven kunt beïnvloeden – wanneer u eet, wat u eet, wanneer u slaapt, waar u heen gaat of met wie u een gezin start. Dat is de werkelijkheid voor dieren in de dierentuin, die tot een levende tentoonstelling zijn gemaakt. Sommige dieren in dierentuinen worden in behuizingen gehouden die veel te klein voor hen zijn, terwijl anderen gedwongen worden om vernederende trucjes uit te voeren. Zelfs in de beste dierentuinen, onder de beste omstandigheden, is een leven lang in gevangenschap geen leven voor wilde dieren.

Een onnatuurlijke gevangenis

In het wild kunnen dieren honderden kilometers rondzwerven, jagen op hun prooi, hun kinderen opvoeden, ontdekken, spelen en complexe sociale relaties hebben. Maar in een dierentuin is hun leven omsloten door vier muren. De opsluiting en het gebrek aan stimulans resulteert vaak in abnormaal en zelfdestructief gedrag, ook wel bekend als ‘zoochosis’ – zoals rusteloos heen en weer bewegen, kleine rondjes lopen, heen en weer schommelen, wiegen of zelfverminking. Dierenverzorgers geven de dieren soms antidepressiva, kalmeringsmiddelen en anti-psychotische medicijnen in een poging hun stress te verbergen.

Ook zijn er gevallen van schandelijke verwaarlozing bij sommige dierentuinen, waar dieren in kleine, vieze behuizingen worden gehouden met stilstaand drinkwater en geen poging om hun natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Het is dan waarschijnlijk ook geen verrassing dat er talrijke voorbeelden zijn van gefrustreerde dieren die proberen te ontsnappen, soms met tragische gevolgen. In 2012 bijvoorbeeld, ontsnapte een tijger uit zijn kooi in de dierentuin van Keulen en doodde een dierenverzorger voordat hij werd doodgeschoten, terwijl een andere tijger in Tsjechië ontsnapte en drie dierenverzorgers verscheurde. Een gorilla, ijsbeer, kleine panda, cheeta, pelikanen en leeuwen zijn slechts enkele van de dieren die recentelijk hebben geprobeerd te ontsnappen uit Nederlandse dierentuinen, waaruit blijkt hoe wanhopig deze ongelukkige dieren hun vrijheid proberen te herwinnen.

De conservatie-oplichterij

Dierentuinen laten je geloven dat zij als enige tussen veel van de diersoorten die ze huisvesten en uitsterving staan. Maar dieren worden vrijwel nooit vrijgelaten uit dierentuinen – en met degenen die wel worden vrijgelaten, loopt het vrijwel nooit goed af, gezien in gevangenschap gefokt worden geen goede voorbereiding is op het leven in het wild.

Er is ook sterk bewijs dat veel dierentuinen ‘overtollige’ dieren ‘verwijderen’ door ze ofwel te doden of te verkopen aan onethische handelaren in exotische dieren. In een Britse dierentuin werden de karkassen van geslachte dieren, waaronder bavianen en bedreigde herten, achtergelaten om weg te rotten naast vuilnisbakken, en in de dierentuin van Kopenhagen werd Marius de giraf gedood en gevoed aan de leeuwen.

De enige effectieve en duurzame manier om bedreigde diersoorten te helpen, is door hun natuurlijke leefomgeving te beschermen. Maar de intens dure fokprogramma’s van dierentuinen leiden het geld weg van echte conservatieprojecten. Wat is bovendien het punt van het fokken van dieren als ze geen thuis meer hebben waar ze heen kunnen?

De verkeerde les leren

Dierentuinen zijn nauwelijks educatief – de opgesloten, eenzame dieren die ze huisvesten zijn zo ver verwijderd van hun natuurlijke omgeving, dat ze weinig kans hebben om hun natuurlijk instincten te volgen. Het enige dat men kan leren bij deze droevige faciliteiten, is hoe dieren die vrij willen zijn zich gedragen als ze opgesloten zijn.

Uiteindelijk blijven dierentuinen ondernemingen die gericht zijn op vermaak, en zijn het geen educatieve instellingen. Het enige wat mensen ervan leren, is dat het acceptabel is om dieren in de weg te staan en ze op te sluiten in gevangenschap, waar ze verveeld, opeen gepropt en eenzaam zijn, en beroofd worden van alle controle over hun leven.

Wat u kunt doen

Bezoek alstublieft geen dierentuinen! Geef geen geld aan deze inhumane instellingen die winst maken met het uitbuiten van dieren. We kunnen bedreigde diersoorten beschermen door de conservatie van de natuurlijke habitat te ondersteunen, niet de dierengevangenissen.

Als u over dieren wilt leren, bekijk dan natuurdocumentaires die laten zien hoe dieren zich gedragen in hun natuurlijke omgeving. Of kijk om u heen! Word een expert in wilde dieren in uw omgeving, van egels in uw tuin tot overvliegende vogels.

FEITJES

  • Er zijn meer dan 10.000 dierentuinen in de wereld.
  • Olifanten in dierentuinen worden over het algemeen slechts de helft zo oud als hun soortgenoten in het wild.