5 merken om te steunen in plaats van Free People

Geplaatst op door Debra Wolford

Wereldwijd hebben bijna 300 merken mohair de rug toegekeerd naar aanleiding van het onderzoek van PETA Azië naar deze industrie. Free People heeft dat echter nog niet gedaan.

Het onderzoek omvatte het binnengaan bij 12 Zuid-Afrikaanse angorageitenhouderijen eerder dit jaar. Het onthulde dat geiten het uitschreeuwden van angst en wanhoop terwijl ze ruw werden behandeld en geschoren. Scheerders – die naar gelang de hoeveelheid worden betaald, niet per uur – lieten de dieren bloedend en met snijwonden achter, en werknemers hechtten hen grofweg zonder enige pijnstilling toe te dienen. Sommige geiten werden naar een slachthuis afgevoerd, waar ze een elektrische schok kregen, ondersteboven werden gehangen, en hen de keel werd doorgesneden.

Gelukkig zijn er veel vooruitstrevende merken die nee hebben gezegd tegen dierenmishandeling. Hier zijn vijf die mohair hebben gedumpt: 

Topshop

Nadat PETA UK Arcadia Group – eigenaar van Topshop en andere merken – informeerde over de mishandeling die inherent is aan de mohairindustrie zegde het bedrijf toe om uiterlijk in 2019 te stoppen met het gebruik van het materiaal. De modegigant heeft veel diervriendelijke opties in de winkel liggen, waaronder een groot aantal artikelen in de bohostijl van Free People.


ASOS

De wereldwijde online modeaanbieder – die meer dan 850 labels verkoopt evenals kleding en accessoires van zijn eigen merk – heeft bevestigd dat het niet alleen mohair zal verbieden na PETA’s reportage, maar uiterlijk eind januari 2019 ook kasjmier, zijde, dons en veren van het gehele platform van het bedrijf zal weren.

ASOS heeft eerder al een Vegan Fashion Award van PETA UK gewonnen voor het meest stijlvolle donsvrije artikel.


Mango

Nadat Mango op de hoogte werd gebracht van het lijden en de pijnlijke, afschuwelijke dood van geiten in de mohairindustrie besloot het bedrijf om geweld uit het winkelschap te halen en in plaats daarvan te kiezen voor diervriendelijke alternatieven. Gezien het brede aanbod aan verrassende stijlen en ontwerpen vind je gegarandeerd iets dat bij je in de smaak valt als je een Mango-winkel bezoekt.


Zara

Het Spaanse moederbedrijf van Zara, Inditex, gaf aan dat het “de wrede praktijken op Zuid-Afrikaanse mohairbedrijven die door PETA [Azië] zijn blootgelegd verafschuwt”. Het is dus geen wonder dat de keten ernaar streeft om uiterlijk in 2020 mohair uit te faseren bij zijn modemerken. De stijl van Zara heeft veel weg van wat je op de website of in de winkelschappen van Free People aantreft, dus je kunt nog steeds de kleding dragen die je wilt zonder dat daarvoor dieren hoeven te lijden.


H&M

De modegigant heeft toegezegd om mohair in de toekomst uit de collecties van al zijn labels te weren. Het bedrijf liet weten: “Voor ons is het van het grootste belang dat dieren goed worden behandeld en we hebben daarom besloten om permanent te stoppen met het gebruik van mohair. We hebben jarenlang nauw overleg gevoerd met PETA [US] en zijn het op dit gebied volledig met hen eens.” Er zijn veel diervrije opties bij H&M die een look hebben die vergelijkbaar is met de ontwerpen van Free People. Wel de stijl, maar niet het geweld – het is een win-winsituatie!


Let op: Controleer voordat je iets koopt altijd het label om zeker te weten dat het artikel alleen niet-dierlijke materialen bevat.

*****

Veel merken kiezen ervoor om alleen diervriendelijke artikelen aan te bieden, maar anderen raken achterop – en dat zal zo blijven tenzij ze verandering doorvoeren. Roep Free People op om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van mohair.