8 redenen waarom we de kooien uit Europa moeten krijgen

Geplaatst op door Debra Wolford

Het #EndTheCageAge-burgerinitiatief zou een enorme omschakeling teweeg kunnen brengen in het Europese veeteeltsysteem. EU-burgers komen samen op te eisen dat de Europese Commissie een verbod instelt op het gebruik van kooien in de veehouderij.

Dieren op veehouderijen in Europa hebben ons nodig om 1 miljoen handtekeningen te verzamelen ter ondersteuning van het burgerinitiatief. Hier zijn acht redenen waarom:

1. Omdat konijnen sociale dieren zijn die een stimulerende omgeving nodig hebben, en ze krankzinnig kunnen worden als ze in kleine traliekooien worden gehouden.

2. Omdat varkens in de meeste EU-landen tot wel vier weken aaneengesloten in ligboxen mogen worden opgesloten, waardoor ze niet op natuurlijke wijze kunnen bewegen of zelfs maar kunnen ronddraaien.

3. Omdat kippen door het gaas van de kooien hun veren verliezen, schaafwonden oplopen en verlamd raken aan hun poten. En omdat boeren een deel van hun snavel afsnijden als ze nog maar een paar dagen oud zijn om te voorkomen dat ze elkaar doodpikken als reactie op de stress van veel te volle schuren.

4. Omdat kraamhokken het moedervarkens onmogelijk maken hun sterke drang te vervullen om een nest te bouwen en voor hun baby’s te zorgen zoals ze dat van nature zouden doen.

5. Omdat eenden in kleine individuele kooien worden gehouden en regelmatig en pijnlijk worden gedwangvoederd – totdat hun levers opzwellen tot wel 10 keer hun normale grootte – voordat ze uiteindelijk voor foie gras worden gedood.

6. Omdat kwartels in kleine gaaskooien worden gepropt waar ze niet in staat zijn om enig natuurlijk gedrag te uiten, zoals nestelen, stofbaden nemen of met andere kwartels omgaan.

7. Omdat biggenkooien zijn ontworpen om de productiviteit van het veebedrijf te maximaliseren en de kosten te drukken, maar ze een verwoestende invloed hebben op het welzijn van elk dier.

8. Omdat kalveren in Nederland kort na de geboorte bij hun moeder worden weggehaald en maximaal acht weken alleen in individuele boxen worden opgesloten zonder de mogelijkheid om ooit naar buiten te gaan.


De vleesindustrie is veruit de grootste dierenmoordenaar ter wereld. De sector is verantwoordelijk voor de meedogenloze, stelselmatige mishandeling van varkens, kippen, koeien, eenden, ganzen, konijnen, kwartels en andere dieren die iedere minuut van hun korte leven lijden. Het beste wat iemand voor dieren kan doen, is ze niet eten! Maar het ondersteunen van dit burgerinitiatief is één manier om de honderden miljoenen dieren te helpen die hun hele leven opgesloten zitten in kleine, kale kooien in extreme omstandigheden. EU-burgers kunnen hier hun naam toevoegen.

Al getekend? Geen EU-burger? Deel de campagne en vraag je Europese vrienden en familie om het burgerinitiatief te steunen.