Chanel verbiedt exotische huiden na tientallen jaren druk van PETA en onze internationale zusterorganisaties

Geplaatst op door Debra Wolford

De champagnekurken knallen bij PETA na de aankondiging dat Chanel bont en exotische huiden – inclusief krokodillen-, hagedissen- en slangenhuid – de rug toekeert. Daarmee wordt het Parijse modehuis het grootste luxemodemerk dat deze wrede ‘materialen’ verbiedt.

Al tientallen jaren roepen PETA en onze internationale zusterorganisaties het merk op om te kiezen voor luxe, diervriendelijke mode waar geen dier voor heeft hoeven te lijden en te sterven.

Chanel zei in de verklaring:

We evalueren onze toeleveringsketens voortdurend om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan onze verwachtingen op het gebied van integriteit en traceerbaarheid. In deze context is het onze ervaring dat het steeds moeilijker wordt om exotische huiden te verkrijgen die voldoen aan onze ethische normen.

Er bestaat niet zoiets als het ‘ethisch verkrijgen’ van dierlijke materialen. Als bedrijven eerlijk zijn, moeten ze dat erkennen.

Krokodillen, hagedissen en slangen kunnen in hun natuurlijke omgeving worden gevangen of worden grootgebracht op smerige pelsdierhouderijen en op de meest gruwelijke en pijnlijke manieren worden gedood voordat hun huid naar Europa wordt geëxporteerd en wordt gebruikt door ‘luxe’ merken. Reptielen zijn, net als zoogdieren, gevoelig voor pijn, maar worden vaak verminkt zonder eerst te worden verdoofd of pijnstillers te krijgen.

PETA’s reportage over de handel in exotische huiden toonde aan dat levende reptielen werden opengesneden en achtergelaten om dood te bloeden op pelsdierhouderijen die huiden leveren aan luxe merken zoals Hermès.

Nu is het tijd dat andere bedrijven, zoals Louis Vuitton en Hermès, het voorbeeld volgen van de beroemde dubbele “C” en hetzelfde doen.

Wat je kunt doen

Spreek je uit voor dieren die worden uitgebuit en geslacht voor hun huid. Vraag Hermès en LVMH, eigenaar van Louis Vuitton, om te stoppen met het verkopen van artikelen gemaakt van alligator- en krokodillenhuiden.