Deze 3D-modellen van menselijke weefsels gaan dieren in laboratoria redden

Geplaatst op door Debra Wolford

Het PETA International Science Consortium Ltd. en biotechbedrijf Epithelix hebben hun krachten gebundeld om het gebruik van testmethoden op basis van menselijke cellen te bevorderen die het gebruik van dieren vervangen.

© Epithelix

De groepen hebben een wedstrijd gelanceerd die onderzoekers de kans biedt om de driedimensionale gereconstrueerde menselijke ademhalingsweefselmodellen van Epithelix te winnen, die verschillende delen van de luchtwegen simuleren en die kunnen worden gebruikt voor het testen van cosmetica, farmaceutische producten, industriële chemicaliën, pesticiden en huishoudelijke producten.

Ze kunnen de effecten van chemicaliën op de menselijke longen voorspellen ter vervanging van tests waarbij dieren in nauwe buizen worden geperst en worden gedwongen om chemicaliën in te ademen voordat ze uiteindelijk worden gedood.

Onderzoekers kunnen zich hier inschrijven voor een kans om de Epithelix-prijs te winnen.

Het Consortium organiseert ook regelmatig workshops en webinars en verstrekt financiering om het gebruik van dieren in inhalatietests te vervangen. Tot op heden hebben het Consortium en zijn leden miljoenen euro’s bijgedragen aan het versnellen van de ontwikkeling en het wereldwijde gebruik van alternatieven voor dierproeven.

Wetenschappers die ook een passie hebben voor het vervangen van dierproeven door efficiënte en effectieve niet-dierlijke methoden kunnen zich aanmelden om lid te worden van het team en deel te nemen aan dit levensreddende werk.