Diervriendelijke gezegden waar iedereen van zal houden

Geplaatst op door Debra Wolford

We kennen allemaal het gezegde ‘schelden doet geen zeer’. Maar woorden zijn krachtig, en naarmate ons begrip van sociale rechtvaardigheidskwesties zich ontwikkelt, ontwikkelt ook ons taalgebruik. Als ons taalgebruik dierenmishandeling normaliseert, waarom zouden we dan niet stoppen met het gebruiken van dat soort uitdrukkingen?

Helaas zijn velen van ons opgegroeid met uitdrukkingen waarin dieren met geweld worden behandeld, zoals ‘twee vliegen in één klap slaan’, ‘de kat op het spek binden’ en ‘als een kip zonder kop’. Taal is altijd in ontwikkeling, dus zijn we er zeker van dat dit soort gezegden zullen verdwijnen. Ze zijn verouderd en horen niet thuis in onze moderne samenleving, waarin we erkennen dat dieren wezens met gevoel zijn. We kunnen een beginnetje maken door ze te vervangen door leuke zinnen zoals die hieronder:

 
Humane voorlichting is belangrijk zodat kinderen kunnen leren dat dieren bewuste wezens zijn die respect verdienen. Als we doorgaan niet-menselijke dieren te beschouwen als speelgoed, objecten of eigendom kleineren we ze en begrijpen we ze verkeerd. De gevolgen hiervan zijn meer uitbuiting van dieren, pijn en leed. We mogen nooit vergeten dat woorden de kracht hebben om levens te veranderen – zowel menselijk als niet-menselijk.