Helsinki Fashion Week wordt leervrij na een brief van PETA UK

Geplaatst op door Debra Wolford

Na een brief te hebben ontvangen van PETA UK heeft de op duurzaamheid gerichte Helsinki Fashion Week toegezegd om leer te verbieden, te beginnen met de evenementen van juli 2019.

Wij van Helsinki Fashion Week nemen, met de steun van de Nordic Fashion Week Association, actief stelling tegen dierenmishandeling en de schadelijke impact op het milieu die het gebruik van dierlijk leer met zich meebrengt.

Door het verbieden van leer wordt Helsinki Fashion Week een baanbrekende, vooruitstrevende speler in de modewereld. We kijken ernaar uit vanaf 2019 dier- en milieuvriendelijke vegan materialen te zien op de catwalks van Helsinki.

De leerindustrie onderwerpt jaarlijks meer dan 1 miljard dieren aan intensieve gevangenschap, castratie zonder pijnverlichting, extreme overbevolking en een angstaanjagende reis naar het slachthuis. Leer is een lucratief co-product van de vleesindustrie, een van ’s werelds grootste vervuilers en bijdragers aan klimaatverandering. En leerlooierijen – die formaldehyde, koolteerderivaten, op cyanide gebaseerde kleurstoffen en andere gevaarlijke chemicaliën gebruiken – zijn berucht vanwege het vervuilen van nabijgelegen water en grond.

Om deze en andere redenen is vegan leer – gemaakt van ananasbladeren, druiven, champignons, kurk en meer – in opkomst. Topontwerpers zoals Stella McCartney, Vika Gazinskaya en Felder Felder weigeren allemaal om dierlijk leer te gebruiken in hun ontwerpen, en naar verluidt zou tweederde van de millennials bereid zijn meer te betalen voor duurzaam gemaakte producten.