Overwinning: Lacoste sluit zich na PETA-reportage aan bij meer dan 330 merken door mohair te verbieden

Geplaatst op door Debra Wolford

Nadat het recente ooggetuigenonderzoek van PETA Azië naar de mohairindustrie de mishandeling en de uitbuiting van angorageiten aan het licht bracht, heeft Lacoste de lovenswaardige beslissing genomen om een volledig verbod op het materiaal in te voeren.

Daarmee sluit het beroemde modemerk zich aan bij een almaar groeiende lijst van retailers – waaronder ASOS, Marks & Spencer, John Lewis, H&M en, meest recentelijk, Notonthehighstreet – die deze medelevende stap hebben gezet. Tot op heden hebben meer dan 330 merken toegezegd een dergelijk verbod in te voeren, wat maar weer bewijst dat dierenmishandeling niet in de mode is.

Lacoste is beroemd om zijn krokodillenlogo en heeft 1.200 winkels en 10.600 verkooppunten verspreid over 120 landen. Het bedrijf heeft al eerder toegezegd een verbod op angora en op bont in te voeren.

PETA’s eerste videoreportage over angorageitenhouderijen in Zuid-Afrika, ’s werelds grootste producent van mohair, onthult de situatie achter de schermen van de industrie en laat zien dat werknemers geiten die volledig bij bewustzijn waren over de grond sleepten, ruw behandelden, rondgooiden, verminkten en zelfs de keel doorsneden. Sommigen schreeuwden het uit.

In de mohairindustrie sterven veel geiten door blootstelling aan de kou nadat ze zijn geschoren. Geiten die het herhaaldelijk scheren overleven, worden vijf of zes jaar lang voor hun vacht uitgebuit en vervolgens verkocht om op ruwe wijze te worden geslacht in een achtertuin of naar het slachthuis te worden afgevoerd.

Mohair wordt gestolen van aanhankelijke, intelligente geiten die – zoals alle dieren – om hun eigen redenen bestaan. Ze zouden er nooit voor kiezen om in constante angst te leven.

Wat je kunt doen

Geen kleedje of paar handschoenen is het bloed, de angst en het geschreeuw van zachtaardige geiten waard – en geen enkel dier is geboren om te worden uitgebuit en gedood voor zijn of haar vacht of huid. Of je nu online winkelt of in de winkel, controleer altijd zorgvuldig de samenstelling van de producten om te voorkomen dat je artikelen die mohair bevatten in je winkelmandje doet. En roep Free People alsjeblieft op om per direct mohair te verbieden: