Politie van Delhi hoort van PETA India en neemt verboden manja in beslag bij winkels in de stad

Geplaatst op door Debra Wolford

Na een klacht te hebben ontvangen van PETA India heeft de politie van Delhi een aantal zakken manja (scherp vliegertouw gemaakt van katoenen koord doorvlochten met glas, metaal of andere scherpe materialen) in beslag genomen bij verscheidene winkels op de Lan Kuan-vliegermarkt in Gandhi Nagar, Oost-Delhi. De handelaren bleken de manja openlijk te verkopen, en de politie van Delhi heeft onder Sectie 188 van het wetboek van India First Information Reports ingediend tegen de overtreders op basis van schendingen van de Gazette-notificatie van de regering van Delhi van 10 januari 2017, die de verkoop, het vervaardigen, het opslaan, de levering, de import en het gebruik van alle soorten manja verbiedt om letsel bij mensen, vogels en andere dieren evenals milieuschade te voorkomen. De notificatie staat vliegeren alleen toe met een katoenen koord waarin geen materialen zijn verwerkt om het scherper of sterker te maken.

Het overschrijden van de voorschriften van de Environment (Protection) Act, 1986, en de regels die daaronder vallen is strafbaar gesteld onder Sectie 15 van die wet. De straf kan onder andere bestaan uit maximaal vijf jaar gevangenisstraf, een geldboete van 100,000 roepie (ongeveer € 1250) of allebei. De notificatie van de regering van Delhi verleent aan agenten met de rank van sub-inspector of hoger de bevoegdheid om tegen de verkopers en kopers van manja op te treden.

Vier mensen, waaronder twee kinderen van 3, zijn in 2016 in Delhi om het leven gekomen door scherpe manja, en elk jaar sterven er ook duizenden vogels wanneer ze worden gesneden door of verstrikt raken in het koord, dat vast kan komen te zitten in bomen of aan gebouwen en daar weken kan blijven hangen. Vogelziekenhuis Shri Digambar Jain Lal Mandir in Delhi behandelde bijna 700 vogels die in slechts drie dagen tijd rondom de vieringen van de Indiase Bevrijdingsdag gewond waren geraakt.

Jij kunt helpen

Help alsjeblieft een einde te maken aan de verkoop en het gebruik van alle soorten scherpe manja door ambtenaren in India op te roepen het koord onmiddellijk te verbieden.