Steeds meer merken keren borstels en kwasten van dassenhaar de rug toe

Geplaatst op door Debra Wolford

Floris London, Penhaligon’s, Procter & Gamble, Bonanza en Beau Brummell hebben allemaal besloten om make-upborstels en scheerkwasten van dassenhaar de rug toe te keren na de afschuwelijke bevindingen van het ooggetuigenonderzoek van PETA Azië naar de dassenborstelindustrie in China.

Luxe parfumeur Floris London – de oudste Engelse parfumhandelaar en de enige parfumeur die hofleverancier is van de Britse koningin – heeft alle dassenhaarborstels uit zijn winkels en van zijn website verwijderd. De snelle en overtuigende beslissing om deze afschuwelijke bloedborstels af te wijzen zal andere bedrijven zeker aansporen om het medelevende voorbeeld van Floris London te volgen.

In een verklaring zei CEO Lance Patterson van Penhaligon’s: “Ik kondig met trots de toezegging van ons bedrijf aan om geen dassenhaar meer te gebruiken in de artikelen van Penhaligon’s. Deze beslissing luidt een nieuw hoofdstuk in waarin ons bedrijf het gebruik van innovatieve materialen blijft evolueren in plaats van meer traditionele dierlijke alternatieven.”

De ooggetuigenreportage van PETA Azië – de eerste in zijn soort – onthulde dat er illegaal in het wild word gejaagd op ‘beschermde’ dassen met behulp van valstrikken en andere wrede methoden en dat anderen worden gefokt en opgesloten op fokkerijen voordat ze met geweld worden gedood. Hun vacht wordt vaak gebruikt voor kwasten en borstels voor schilderen, make-up en scheren die door verschillende bedrijven worden verkocht.

Op de beelden was te zien dat werknemers schreeuwende dassen op de kop sloegen met alles wat maar binnen handbereik was, inclusief een stoelpoot, voordat ze hun de keel doorsneden. Ooggetuigen legden vast dat één dier nog een volle minuut bleef bewegen nadat zijn of haar keel was doorgesneden en dat een ander een voet miste. De eigenaar van de fokkerij suggereerde dat dit was gebeurd tijdens een gevecht met een andere das die in de buurt in een kooi zat opgesloten. Dieren werden op de fokkerijen gehouden in kleine draadkooien die werden blootgesteld aan de weerselementen, en de stressvolle omstandigheden leidden vaak tot verwondingen en ernstige psychische stoornissen.

Dassen zijn zeer sociale dieren die van nature uitgebreide ondergrondse holtesystemen bouwen, waarvan sommige al eeuwen oud zijn en bewoond zijn door vele generaties van dezelfde dassenclan. Het zijn schone dieren die gescheiden kamers hebben om in te slapen en te bevallen, evenals aangewezen gebieden in de open lucht om hun behoefte te doen. Het wrede slachten van deze dieren is zeer inhumaan en niet te rechtvaardigen.

Wat je kunt doen

Help alsjeblieft het onnodige leed van dassen te beëindigen door alleen kwasten en borstels te kopen die gemaakt zijn van hoogwaardige synthetische haren. Deze zijn diervriendelijk en in veel opzichten beter dan hun tegenhangers van dierenhaar. Bekijk EcoToolsThe Body Shop en Kat Von D, die allemaal dit soort alternatieven bieden. Je kunt hier de volledige lijst van diervriendelijke make-upborstels bekijken.

Deel dit onderzoek ook met je familie en vrienden:

Deel op FacebookDeel op Twitter