Vooruitgang! Stichting Reclame Code acht promotie van ‘ethisch bont’ door Furlab misleidend en eist verwijdering

Geplaatst op door PETA Nederland

We weten allemaal dat “ethisch verantwoord bont” niet bestaat, dus toen we deze misleidende informatie zagen op de website van het bont-promotende bedrijf Furlab moesten we wel actie ondernemen. Na onze klacht is nu aangekondigd dat Furlab de Nederlandse Reclame Code overtreedt door consumenten te misleiden.

Mink 1

Furlab verklaart op haar website dat zij het welzijn van de dieren die gebruikt worden voor haar producten kan garanderen omdat ze worden gefokt en gedood in Nederland, ofwel in een land dat vermeld is op de ‘Origin Assured’ lijst – een dubieus keurmerk gecreëerd door de Internationale Bonthandel Federatie wiens enige doel is om het gebruik van bont te bevorderen.

Maar een gedetailleerde brief aan de Stichting Reclame Code richt de aandacht op onderzoeken die zijn uitgevoerd in bontfokkerijen in ‘Origin Assured’ landen, waaronder Nederland, die hebben vastgelegd hoe dieren worden opgesloten in kleine, kale kooien die besmeurd zijn met uitwerpselen en hoe ze tot waanzin gedreven worden door opsluiting.

Onder de standaardmethoden voor het doden van dieren in deze industrie vallen het veroorzaken van een hersenschudding voordat de keel wordt doorgesneden, elektrocutie tot een hartaanval wordt opgewekt en koolmonoxidevergiftiging in gaskamers.

De Stichting Reclame Code was het met PETA eens dat:

“(…) de beweringen op de website gepaard gaan met onjuiste informatie met betrekking tot de voordelen van het product. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de gemiddelde consument kan worden gebracht tot het nemen van een transactiebesluit dat hij of zij anders niet genomen zou hebben en zij beveelt de adverteerder [Furlab] aan om niet meer op een dergelijk wijze reclame te maken.”

Het jaarlijks fokken en doden van miljoenen dieren zal nooit iets anders zal zijn dan een gewelddadige en bloederige praktijk. Met de Nederlandse ban op de productie van bont die in 2024 van start gaat, wordt het tijd dat de bontindustrie accepteert dat er geen toekomst is in het mishandelen van dieren voor hun huid en dat ze op zoek gaan naar een meer humane manier om hun brood te verdienen.

Zeg NEE tegen bont: teken onze eed en beloof nooit bont te kopen of te dragen!