Terwijl Fiat Chrysler-aandeelhouders zich verzamelen, verschijnt er een kerkhof van ‘dode honden’ in Amsterdam

Leidinggevenden en aandeelhouders van Fiat Chrysler Automobiles N.V. waren waarschijnlijk niet voorbereid op wat hen vandaag opwachtte toen ze voor hun buitengewone algemene vergadering in Amsterdam arriveerden. PETA-aanhangers zetten een hondenkerkhof neer voor het kantoor van Loyens & Loeff om de meer dan 150 honden te symboliseren die zijn omgekomen tijdens de wrede sledehondenrace Iditarod.

Een Chryslerdealer in Anchorage, Alaska, is nog steeds van plan om de race te sponsoren – als een van slechts vier hoofdsponsors.

De sledehondenrace Ididarod is een jaarlijks evenement waarbij menselijke sledehondendrijvers, genaamd ‘mushers’, door de ijskoude wildernis van Alaska worden getrokken door een team van maximaal 16 honden. De exacte route die ze afleggen, van Anchorage naar de stad Nome, varieert jaarlijks enigszins, maar de lengte van het parkoers is onofficieel geregistreerd als 1.688 kilometer – ongeveer de afstand van Amsterdam naar Rome. De honden worden blootgesteld aan bijtende winden, verblindende sneeuwstormen en temperaturen ver onder het vriespunt. Hun voeten raken gekneusd, bebloed, opengesneden door ijs en gewoon versleten vanwege de enorme afstanden die ze afleggen.

Tijdens de Iditarod van 2018 werden er in totaal 350 honden uit de race gehaald, waarschijnlijk vanwege uitputting, ziekte of letsel. Een van de honden, Blonde, stierf later aan aspiratiepneumonie – waarschijnlijk omdat hij in zijn eigen braaksel was gestikt, de meest voorkomende doodsoorzaak onder honden die sterven tijdens de Iditarod. In de geschiedenis van de race zijn er meer dan 150 honden gestorven – degenen die zijn gedood omdat ze niet snel genoeg waren of niet genoeg uithoudingsvermogen hadden niet meegerekend.

Honden verdienen veel beter dan een leven lang isolatie, wreedheid, leed en dood in de Iditarod.

Over de hele wereld lijden dieren nog steeds tijdens wrede, archaïsche ‘sport’-evenementen. Of het nu gaat om een stierenvechtarena in Spanje of een wedstrijd door de wildernis van Alaska, met dierenlevens mag nooit worden gespeeld voor menselijk vermaak.

Deel dit artikel met je familie en vrienden om hen te laten weten dat honden nooit als wegwerpbare sportuitrusting mogen worden gezien. Ze horen binnen, als leden van het gezin.