Waarom je een vegan levensstijl eens moet uitproberen deze maand

Geplaatst op door Debra Wolford

November is Wereldveganmaand, het perfecte moment voor iedereen die nieuwsgierig is naar de voordelen van vegan eten om onze eed te tekenen en het 30 dagen lang uit te proberen.

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om vegan te worden. Alleen al dit jaar heeft een groot aantal restaurants, grote supermarkten en andere voedselmerken plantaardig eten omarmd door nieuwe vegan menuopties en producten zonder dierlijke ingrediënten op de markt te brengen.

Minstens 16.000 mensen beschouwen zichzelf als vegan hier in Nederland en het aantal Google-zoekopdrachten voor “vegan” steeg met meer dan 150 procent in de afgelopen vijf jaar.

Vegan eten is niet alleen trendy, het is ook het beste wat je kunt doen om dierenleed te voorkomen. In de vlees-, ei– en zuivelindustrieën worden vrouwelijke dieren onder dwang geïnsemineerd en worden de baby’s bij hun moeders weggehaald. De dieren worden meestal in vuile en overvolle omstandigheden gehouden en krijgen een cocktail van medicatie en chemicaliën toegediend, waardoor hun lichamen te groot kunnen worden, wat tot veel gezondheidsproblemen leidt. En dan, vaak als ze nog maar een paar maanden oud zijn, ondergaan ze een stressvolle en angstaanjagende reis naar het slachthuis, waar velen gedood worden terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

Mensen die zich zorgen maken over hun impact op de planeet moeten ook kijken naar de gevolgen voor het milieu van de veeteelt. Vervuiling door veebedrijven, de vernietiging van regenwouden en andere natuurlijke omgevingen voor weidegrond, en de inefficiënte landbouw voor diervoeder brengen ernstige schade toe aan de planeet. Als gevolg daarvan kan het kiezen voor plantaardig voedsel uw CO2-voetafdruk drastisch verkleinen.

Daarnaast is de keuze voor een dieet op basis van groenten, fruit, granen, peulvruchten en andere gezonde, plantaardige voedingsmiddelen zoveel beter voor onze gezondheid dan het eten van vlees, eieren en zuivelproducten vol vet en cholesterol. En als je zin hebt in iets lekkers zijn vegan chocolade en andere snacks makkelijk verkrijgbaar, en kun je zelf een enorme verscheidenheid aan heerlijke gerechten klaarmaken.

View this post on Instagram

Breakfast #ViolifeBoard with fresh & dried fruits ?? #vegancooking #veganfoodshare #beaviolifer #violifers #violife

A post shared by Violife Foods (@violife_foods) on

Vegan worden kan zo makkelijk zijn als het omwisselen van een aantal producten die je dagelijks gebruikt voor plantaardige alternatieven. Je kunt van koemelk overstappen op soja-, amandel-, kokosnoot- of havermelk en boter vervangen door zuivelvrije margarine. Probeer ook eens de smakelijke vegan kazen die nu makkelijk te vinden zijn in supermarkten.

Als je deze maand onze vegan eed aflegt, ontvang je nuttig advies per e-mail om je op weg te helpen. Je kunt ook handige hulpmiddelen op onze website vinden, waaronder een gratis veganistisch starterspakket.