ARCADIA GROUP, GAP INC, INDITEX EN H&M GROUP WEREN MOHAIR NAAR AANLEIDING VAN PETA-REPORTAGE

Voor onmiddellijke publicatie:

3 mei 2018

Contact:
Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

ARCADIA GROUP, GAP INC, INDITEX EN H&M GROUP WEREN MOHAIR NAAR AANLEIDING VAN PETA-REPORTAGE

Allereerste ooggetuigenonderzoek naar mohair-industrie toont aan dat werknemers krijsende geiten langzaam verminken en doden

Amsterdam – Een kersverse videoreportage van PETA over de mohair-industrie in Zuid-Afrika – waar meer dan 50 procent van ’s wereld’s mohair vandaan komt – heeft meerdere grote internationale merken en winkelketens, waaronder Arcadia Group, Gap Inc, Inditex en H&M group, ertoe aangezet om mohair te weren.

Het onderzoek van PETA Azië is het eerste in zijn soort en omvat 12 bedrijven die in januari en februari van dit jaar werden bezocht. Het toont aan dat werknemers geiten bij de horens en poten voortsleepten en ze aan de staart optilden, waardoor hun ruggen kunnen breken. Geitenlammeren die voor het eerst werden geschoren jankten van angst. Na afloop gooiden werknemers ze over de vloer. PETA US verzoekt de autoriteiten om onderzoek in te stellen en, indien van toepassing, aangifte te doen van wat volgens de groep schendingen zijn van de Zuid-Afrikaanse Animals Protection Act, 1962.

“Geitenlammetjes werden schreeuwend van angst en pijn achtergelaten op de scheervloer, alleen maar voor truien en sjaals van mohair,” zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA roept het winkelend publiek op om zorgvuldig kledinglabels te lezen en geen artikelen te kopen waarop staat dat ze mohair bevatten.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – merkt op dat de oren van veel geiten werden verminkt met tangen, waardoor de dieren het uitkrijsten van de pijn. Scheerders – die naar gelang het volume worden betaald, niet per uur – werkten snel en onzorgvuldig, waardoor geiten tot bloedens toe werden verwond, en hechtten de dieren op ruwe wijze zonder enige pijnverlichting toe te dienen.

Veehouders gaven toe dat veel geiten na het scheren sterven door blootstelling aan de koude wind en regen – naar verluidt stierven er in één weekend 40.000 geiten in Zuid-Afrika. Ongewenste geiten stierven ook op pijnlijke wijze: op één bedrijf sneed een werknemer langzaam geiten die volledig bij bewustzijn waren de keel door met een bot mes en brak vervolgens hun nekken. Bij één dier hakte hij het hoofd helemaal af. Anderen werden naar een slachthuis vervoerd, waar ze een elektrische schok kregen en ondersteboven werden gehangen en hen de keel werd doorgesneden.

Arcadia Group koopt niet langer mohair in voor zijn acht merken, waaronder Topshop en Miss Selfridge, en Gap Inc zal geen mohairartikelen meer afnemen voor Gap en zijn andere merken. De zeven kledingmerken van Inditex, waaronder Zara, en de zeven merken van H&M group zullen per 2020 mohairvrij zijn.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

 

#