ASOS, BURBERRY EN HELSINKI FASHION WEEK ONDER WINNAARS VAN PETA UK FASHION AWARDS 2018

Voor onmiddellijke publicatie:

26 november 2018

Contactgegevens:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

ASOS, BURBERRY EN HELSINKI FASHION WEEK ONDER WINNAARS VAN PETA UK FASHION AWARDS 2018

De groep looft de luxe labels, modemomenten en vooruitstrevende merken die dit jaar grote stappen hebben gezet voor dieren

Amsterdam – De vraag naar ethische kleding en accessoires waarvoor geen dieren zijn geslagen, geslacht of gevild – evenals naar materialen die beter zijn voor het milieu – houdt aan, en de mode-industrie gaat daarin mee. De PETA UK Fashion Awards vieren de luxe labels, modemomenten en vooruitstrevende merken die in 2018 grote vooruitgang hebben geboekt voor dieren.

Merken als Coach, Burberry, Michael Kors en Diane von Furstenberg creëerden dit jaar het Grootste luxemodemoment door bont uit toekomstige collecties te weren, en de Helsinki Fashion Week werd uitgeroepen tot Meest vooruitstrevende mode-evenement dankzij de beslissing om vanaf 2019 leer op de catwalk te verbieden. Meer dan 300 merken zijn gestopt met het gebruik van mohair, met als gevolg het Grootste populaire modemomentEcopel ontving een innovatieprijs voor zijn nieuwe nepbontstof gemaakt van gerecyclede plastic flessen, terwijl ASOS werd gekroond tot Meest vooruitstrevende onlineplatform voor de aankondiging dat het bedrijf een verbod op mohair, zijde, veren en kasjmier zal invoeren.

“Vegan leven is inmiddels de snelstgroeiende levensstijl in alle ontwikkelde economieën, en consumenten willen kleding en accessoires kopen die aansluiten bij hun waarden wat betreft zowel dieren als de planeet”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “De mode-industrie omarmt in steeds grotere mate vegan materialen en de dagen waarin wezens met gevoel behandeld worden als producten zijn geteld.”

Andere winnaars zijn Felder Felder, die de Samenwerkingsprijs heeft ontvangen voor het samenwerken met Ecoalf aan een capsulecollectie van jassen gemaakt van gerecyclede materialen; Jakke, dat de prijs voor Beste wolvrije collectie won voor zijn nieuwe collectie gebreide kleding die trots beweert “Free From Wool” te zijn; Save the Duck, dat tot Beste donsvrije merk werd benoemd voor zijn gerecyclede bovenkleding, vrij van dierlijke vulling; Alexandra K, dat de prijs voor Beste vegan tassen in ontvangst nam voor de innovatieve accessoires van het bedrijf die zijn gemaakt van appel-leer; Dr. Martens, dat de prijs won voor Beste vegan laarzen voor zijn vegan assortiment, gepresenteerd in opvallende etalages met vegan thema’s; en Veja, dat de prijs voor Beste vegan schoenencollectie ontving voor zijn assortiment van vegan en biologisch katoen.

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te dragen” – merkt op dat voor het gebruik van dierenhuiden in kleding enorm veel energie en gevaarlijke chemicaliën nodig zijn, die schadelijk zijn voor het milieu. Uit het rapport Pulse of the Fashion Industry bleek dat drie van de vier materialen die het meest schadelijk zijn voor het milieu van dierlijke oorsprong zijn. Leer – gevolgd door zijde – bleek het meest vervuilende materiaal te zijn dat wordt gebruikt voor mode. Het richt dubbel zoveel schade aan als vezels zoals acryl en polyester. Een rapport van onderzoeksbureau CE Delft stelde vast dat het produceren van een kledingstuk gemaakt van dierenvacht tot wel 10 keer meer impact heeft op het milieu dan het maken van een kledingstuk van nepbont.

Ga naar PETA.org.uk voor meer informatie over de categorieën en om alle winnaars te bekijken.

#