PETA BIEDT TIPS OM KATTEN EN HONDEN TIJDENS DE FESTIVITEITEN MET OUD EN NIEUW VEILIG TE HOUDEN

Voor onmiddellijke publicatie:

20 december 2018

Contactgegevens:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PETA BIEDT TIPS OM KATTEN EN HONDEN TIJDENS DE FESTIVITEITEN MET OUD EN NIEUW VEILIG TE HOUDEN

Vuurwerk kan dieren doen denken dat ze aangevallen worden, waarschuwt de groep

Amsterdam – Oud en nieuw is voor mensen een feestavond met een gezellige sfeer, maar voor dieren kan het door het knallende vuurwerk op oudejaarsavond lijken of de hemel naar beneden komt vallen.

Elk jaar raken talloze gezelschapsdieren zoek nadat ze door vuurwerk in doodsangst wegrennen. Bange dieren die vluchten voor de traumatische explosies raken vaak gedesoriënteerd en kunnen de weg naar huis niet terugvinden.

PETA dringt er bij iedereen op aan ervoor te zorgen dat de festiviteiten deze oudejaarsavond voor alle levende wezens aangenaam zijn door de volgende stappen te nemen:

  • Houd katten en honden binnen als er vuurwerk afgaat en blijf indien mogelijk bij ze.
  • Sluit de ramen en gordijnen en zet de radio of tv aan om het geluid te overstemmen.
  • Zorg er voor de zekerheid voor dat je gezelschapsdier een microchip heeft en een halsband draagt met actuele adresgegevens.
  • Vang dieren op die verdwaald zijn en zorg voor ze totdat hun baasjes gevonden zijn.
  • Raad mensen af luid vuurwerk af te steken – dieren, waaronder wilde dieren, hebben een veel gevoeliger gehoor dan mensen en kunnen gewond raken als ze bang zijn.
  • Start een nieuwe traditie door in plaats van gevaarlijk, oorverdovend vuurwerk af te steken je huis te verlichten met lampen en andere decoraties.

PETA dringt er bij het publiek ook op aan om contact op te nemen met lokale autoriteiten om ze te verzoeken over te stappen op stil vuurwerk of laserlichtshows. Die zijn net zo spectaculair maar veroorzaken in tegenstelling tot conventionele vuurwerkshows geen lawaai, wat gezelschapsdieren en dieren in het wild veel stress en trauma bespaart tijdens de feestdagen.

Ga naar PETA.nl voor meer informatie over het helpen van dieren.

#