PETA geeft tips om dieren veilig te houden in de hitte

Voor onmiddellijke publicatie:
26 juni 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900- 235 873; [email protected]

PETA GEEFT TIPS OM DIEREN VEILIG TE HOUDEN IN DE HITTE

Groep waarschuwt om dieren niet in geparkeerde auto’s achter te laten en geeft advies dat levens kan redden

Amsterdam – Na de tragische dood van een hond in Aalsmeer die oververhit was geraakt vraagt PETA of u deze levensreddende informatie om dieren veilig te houden in het hete weer kunt delen met uw publiek:

  • Houd honden binnen. In tegenstelling tot mensen kunnen honden zichzelf alleen afkoelen door te hijgen en te zweten door hun pootkussentjes. Hoge temperaturen kunnen oververhitting of permanent fysiek letsel veroorzaken en kunnen zelfs fataal zijn.
  • Zorg voor water en schaduw. Als dieren buiten worden gelaten, moet ervoor worden gezorgd dat ze genoeg water en schaduw hebben. Houd daarbij in gedachten dat de stand van de zon in de loop van de dag verandert. Zelfs korte perioden van directe blootstelling aan de zon kunnen levensgevaarlijke gevolgen hebben.
  • Loop, ren niet. Laat honden bij heet of benauwd weer nooit uit door ze naast de fiets te laten meerennen of met ze te gaan hardlopen. Honden zullen instorten voordat ze opgeven, en dan is het misschien al te laat om hen te redden.
  • Laat een dier nooit in een geparkeerde auto achter bij warm weer, ook niet maar heel even met de ramen een beetje open. Een hond kan al na enkele minuten aan de hitte bezwijken in een geparkeerde auto – zelfs wanneer de auto niet direct in de zon staat. Als het buiten 26 graden is kan de temperatuur in een auto in de schaduw oplopen tot wel 32 graden, en in een geparkeerde auto in de zon kan het tot wel 70 graden worden. Als u een hond in een auto ziet die hulp nodig heeft, noteer dan de kleur, het type, het merk en het kenteken; probeer indien mogelijk de eigenaar te vinden; en bel de lokale dierenambulance of de politie.

Zorg ervoor dat iemand op de hond let. Als politie niet of te langzaam reageert en het leven van de hond in direct gevaar lijkt, vind dan een getuige (of meerdere) die uw inschatting van de situatie kunnen beamen, onderneem de nodige stappen om het lijdende dier uit de auto te bevrijden en wacht tot de hulpdiensten arriveren. Een hond die tekenen vertoont van oververhitting – zoals rusteloosheid, hevig gehijg, overgeven, vermoeidheid of gebrek aan coördinatie – moet onmiddellijk naar de schaduw worden verplaatst. Stabiliseer de temperatuur van de hond door het dier water te geven en een koude handdoek op het hoofd en de borst van het dier te leggen of door de hond in lauw (niet ijskoud) water te zetten. Neem het dier daarna mee naar een dierenarts.

Bezoek voor meer informatie PETA.nl.

#