10 in Nederland verkrijgbare veganistische kazen die je moet proberen

Geplaatst op door Annemarijn Van Osch

veganistische kaas nederland

Veganisten houden van kaas.

Jazeker – dit komt misschien als een verrassing voor sommigen, maar planteneters houden net zoveel van kaas als ieder ander. Het verschil is dat zuivelvrije kaas zonder dierenleed wordt gemaakt – en het heeft over het algemeen een lager vetgehalte dan kaas die gemaakt wordt van de melk van koeien, schapen of geiten en het heeft geen cholesterol- wat betekent dat je er schaamteloos van kunt genieten!

Hier is onze ultieme lijst van in Nederland verkrijgbare vegan kaas.  Of je nu op zoek bent naar roomkaas, gesneden kaas of smeltkaas voor op een pizza, je zult een vegan kaas voor elke gelegenheid vinden:

Het best getest voor bagels – Soyananda kruiden/knoflook

Dit is een kruidige “roomkaas” met een zalig zachte smeerbare textuur. Je zou niet geloven dat het gemaakt is van tofu!

Best getest voor boterhammen – Jeezini Intense

Deze kaas met intense smaak is perfect voor boterhammen of tosti’s (omdat ze zo heerlijk smelt!).

De beste om toe te voegen aan een salade – Sheese Greek Style

Gemaakt van kokosolie bootst deze kaas de textuur van traditionele feta na, maar dan zonder enige vorm van wreedheid: hulde!

De beste voor op een toastje – Vegusto NO-MUH- Rezent – würzig (pikant)

De gerookte smaak van deze kaas gaat ideaal samen met een toastje en wat mosterd. Het heeft ook een “echte” textuur.

De beste voor op een pizza—Violife for Pizza Mozarella

Zoek niet verder voor een kaas die perfect op je pizza smelt want dit is het.  En het trekt ook nog eens lekker lange draden – yum!

De beste “Franse kaas” – Happy Cheeze Happy White

Ja, je leest het goed, dit is een overheerlijk veganistisch alternatief voor camembert!  Haal de veganistische rode wijn erbij want dit is een traktatie.

Als beste getest voor smelten – Wilmersburger Pizza Fusion

Deze vegan kaas heeft een hoog smeltgehalte en is niet alleen bruikbaar voor pizza’s maar ook voor pastagerechten of bij wat dan ook waar je maar gesmolten kaas aan toe wilt voegen.

De beste “blauwe kaas” – Sheese Blue

Als je zin hebt in een iets pittigere kaas dan is dit je favoriete. Het is redelijk sterk dus je hebt alleen een beetje nodig. En in tegenstelling met blauwe zuivelkazen, eet je geen schimmel!

Best getest om in te dippen – Vegusto No-Muh Due

Wat is er nu gezelliger dan fonduen met vrienden en familie? Een veganistische fondue met vrienden en familie! Vol van smaak, zonder ellende.

Best getest om vrienden te imponeren – zelfgemaakte vegan kaas

Zelf een portie vegan kaas tevoorschijn toveren is verrassend eenvoudig. Er bestaan veel recepten om van te watertanden die alles gebruiken van zonnebloemzaden tot aubergines en kokos tot witte bonnen  maar deze is het gemakkelijkst (alhoewel het wel enige weektijd in beslag neemt dus maak een planning).

Cashewnoten-kaas

225 gram ongezouten cashewnoten

Voldoende koud water om de cashewnoten tot 5 cl onder te dompelen

80 ml water

2 tl. citroensaprauwe cashew veganistische kaas

2 teentjes knoflook

½ tl. zeezout

  • Doe de cashewnoten in een middelgrote kom. Voeg het koude water toe en laat gedurende 2 uur weken. Uitlekken.
  • Doe de cashewnoten, 80 ml water, citroensap, knoflook en zeezout in een keukenmachine en meng, terwijl je af en toe de zijkanten schoon schraapt, voor 5 minuten, totdat het geheel helemaal glad is.
  • Schenk het in een kleine kom. Bedek en laat het minstens voor 1 tot 2 dagen staan op kamertemperatuur. Zet tot 5 dagen in de koelkast totdat het klaar is om te gebruiken.

Goed voor 150 gram.

Hebben we een geweldige kaas gemist? Laat het ons weten via @PETANederland!

En bestel vandaag nog een van onze gratis vegan starterkits voor tips om wreedheidvrij te leven: