Angstaanjagende beelden laten de harde realiteit zien van dassen die worden gedood voor make-upborstels

Een gruwelijk onderzoek van PETA Azië naar de Chinese dassenhaarhandel heeft onthuld dat medewerkers met geweld dassen doodden die nog bij bewustzijn waren door ze op de kop te slaan met wat voor voorwerp er ook maar binnen handbereik was, waaronder een stoelpoot. Je kon de dieren horen schreeuwden voordat hun kelen op barbaarse wijze werden doorgesneden – zodat hun haar als borstels in kwasten en borstels kon worden gebruikt voor schilderen, make-up en scheren, die worden verkocht door bedrijven over de hele wereld.

De dieren worden ook gedood voor vlees en er wordt olie uit hun vet onttrokken. Dat zou volgens de traditionele Chinese geneeskunde ‘medicinale’ eigenschappen hebben en wordt gegeten als behandeling voor longaandoeningen. Hun pelzen worden in China gebruikt voor autostoelen en in Schotland voor sporrans, tasjes die op kilts worden gedragen.

Deze baanbrekende beelden – de eersten in hun soort – belichten slechts enkele van de wreedheden die dassen op fokkerijen in China ondergaan voor hun haar, huid en vlees. Ooggetuigen ontdekten zelfs dat beschermde dassen uit het wild werden gehaald en in kooien op fokkerijen werden gehouden voordat ze met geweld werden gedood.

Gevangen en krankzinnig gemaakt

Dassen zijn intelligente, sociale dieren die van nature vele kilometers afleggen met hun groep. Maar op fokkerijen worden ze opgesloten in kleine draadkooien en moeten ze overbezetting en smerige omstandigheden verduren.

De stressvolle omgeving leidt vaak tot verwondingen en ernstige psychische stoornissen zoals zoochosis. Deze aandoening, die vaak voorkomt wanneer dieren in gevangenschap worden gehouden, kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder zelfverminking, overgeven en knagen aan de tralies. Tijdens het onderzoek werd de voet van een levende das afgeknaagd. De eigenaar van de fokkerij suggereerde dat dit was gebeurd tijdens een gevecht met een andere das die dichtbij in een kooi zat opgesloten.

Ze schreeuwen

Dassen schreeuwden van angst toen werknemers hen op de kop sloegen met alles wat maar binnen handbereik was, inclusief een stoelpoot, voordat ze hun de keel doorsneden. Eén dier bewoog nog een volle minuut nadat zijn of haar keel was doorgesneden – een gewelddadige en ondraaglijke dood.

Barbaarse praktijken worden niet bestraft

Er wordt op dassen in het wild gejaagd met valstrikken en op andere wrede manieren, ook al is deze praktijk niet toegestaan onder de Chinese wet op de bescherming van dieren in het wild. Er is vrijwel geen wetgeving tegen het mishandelen van dieren op fokkerijen in het land, dus is niets van het geweld dat op het beeldmateriaal is vastgelegd in strijd met de wet.

Onnodig doden

Ongeacht de wet is deze wrede slachting inhumaan en niet te rechtvaardigen. Kwasten met hoogwaardige synthetische haren zijn namelijk overal verkrijgbaar, en steeds meer toonaangevende bedrijven luisteren naar de vraag naar ethische, diervriendelijke producten. In januari van dit jaar kondigde MAC Cosmetics aan dat het bedrijf zou stoppen met de productie van de hele collectie kwasten en borstels met dierenhaar en deze zou vervangen door artikelen met synthetische haren.

Kom in actie

Help alsjeblieft het onnodige leed van dassen te beëindigen door alleen kwasten en borstels te kopen die gemaakt zijn van hoogwaardige synthetische haren. Deze zijn overal verkrijgbaar, diervriendelijk en in veel opzichten beter dan hun tegenhangers van dierenhaar. Hier zijn slechts een paar alternatieven:

Eco Tools

Deze stijlvolle make-upborstels zijn samengesteld uit duurzame, niet-dierlijke materialen, inclusief milieuvriendelijke bamboe, en zijn online verkrijgbaar.

The Body Shop

De make-upborstels en scheerkwasten van The Body Shop zijn duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Het merk biedt ook geweldige reissets.

Kat Von D

Deze superduurzame multifunctionele make-upborstels zijn gemaakt van hoogwaardige synthetische vezels.

Help ook dassen door deze informatie met vrienden en familie te delen: