10 schokkende cijfers over water en het eten van vlees

Geplaatst op door Debra Wolford

Als je je zorgen maakt over hoeveel water je verbruikt, kun je misschien beter stoppen met het tellen van de seconden die je onder de douche staat en in plaats daarvan je aandacht richten op wat je eet.

Hier zijn 10 schokkende cijfers die de enorme impact duidelijk maken van het eten van vlees op waterverbruik – iets wat vaak vergeten wordt:

1. Als je vlees eet, ben je gemiddeld verantwoordelijk voor het verbruik van 15.000 liter water per dag.

2. Er is het equivalent van 50 badkuipen water voor nodig om slechts één biefstuk te produceren.

3. Je bespaart meer water door 450 gram rundergehakt te laten staan dan door twee maanden lang niet te douchen.

4. De Verenigde Naties hebben de veehouderij bestempeld als “een belangrijke speler in het toenemende watergebruik” en “waarschijnlijk de grootste bronsector van waterverontreiniging”.

5. Het er ongeveer 1.790 liter water voor nodig om 1 kilo tarwe te verbouwen. Voor 1 kilo rundvlees is er meer dan vijf keer zoveel water nodig.

6. Dieren die voor voedsel worden gehouden, produceren meer dan 10 keer zoveel uitwerpselen als de hele menselijke bevolking, en een groot deel daarvan komt in de waterwegen terecht.

7. Als je stopt met het eten van vlees krimpt je watervoetafdruk met bijna 60 procent.

8. Het houden van dieren voor voedsel verspilt kostbare grondstoffen, deels vanwege al het extra water dat ervoor nodig is om gewassen voor veevoer te telen.

9. Uit onderzoek gepubliceerd door The American Journal of Clinical Nutrition is gebleken dat er voor het dieet van een vleeseter 14 keer meer water nodig is dan voor dat van een vegetariër.

10. Mensen drinken wereldwijd dagelijks bijna 20 miljard liter water. Koeien die worden gehouden voor vlees en zuivelproducten drinken ongeveer acht en een half keer zoveel.

Hoe kun je een verschil maken?

Vegan worden vermindert niet alleen je waterverbruik, het helpt ook de planeet op andere manieren te beschermen, je gezondheid te verbeteren en te voorkomen dat ontelbare dieren geboren worden om op fokkerijen te lijden.

De vlees-, eier- en zuivelindustrieën zijn een nachtmerrie voor dieren, die als producten worden behandeld in plaats van als bewuste individuen die pijn, angst en vreugde kunnen voelen, net als wij.

Kom meer te weten over de realiteit van de veehouderij:

Dieren zijn niet van ons om te eten

Jo-Anne McArthur/We Animals

Ons gratis veganistisch starterspakket bevat tips en informatie om je op weg te helpen bij het maken van de overstap. Download vandaag nog een exemplaar!