17 redenen waarom kameelritten onethisch en wreed zijn

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Of je nu een reis plant naar Australië, Egypte, Jordanië, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten of waar dan ook ter wereld, blijf altijd uit de buurt van kameelritten- en trektochten.

Kamelen die worden gebruikt om geld te verdienen aan toeristen worden mishandeld, bedreigd, geslagen en gedood. Handelaren houden ze onder controle door ze voedsel te onthouden, ze vast te binden, te brandmerken en kunstmatig te insemineren. Als je kamelen gebruikt ziet worden voor toeristische attracties, denk er dan aan dat ze vaak met geweld en angst gedwongen worden om mee te doen. Dit is wat touroperaters je niet vertellen over kameelritjes:

1. Kamelen worden ‘gebroken’ tot onderdanigheid

In een serie van drie artikelen, gepubliceerd op de reiswebsite So Morocco, beschrijft een kamelentrainer genaamd Mohamed El Gasmi de traditionele trainingspraktijken. De training kan beginnen als kamelen 2.5 jaar oud zijn, zegt hij, en de eerste stap is het breken van de wil van het dier. Trainers domineren kamelen meestal door ze op de grond te slaan en vast te houden terwijl een andere trainer ze vastbindt.

2. Kamelen kunnen worden uitgehongerd als onderdeel van de ‘training’

Kamelen worden uitgehongerd en vastgebonden als onderdeel van de traditionele training. Trainers binden ze ook vast aan een boom of ander object, waar ze geen andere mensen kunnen zien, en geven ze voor langere tijd geen eten om hun geest te breken.

3. Touwen verwonden de gevoelige neuzen en monden van kamelen

Trainers steken touwen en stokken door de gevoelige neuzen van kamelen – rechtstreeks door het tere weefsel van hun neusgaten – om ze rond te leiden voor toeristische ritjes en ze te dwingen mee te doen door pijn. Kun je je voorstellen dat er een stok van 10 centimeter in je neus wordt gestoken? Ze binden ook hun onderkaken vast zodat ze de bewegingen van de dieren kunnen controleren. Kamelen staan bekend om hun zwakke kaakbeenderen en het vastbinden van touwen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Op video’s van reisvloggers van een kamelentocht door de Sahara-woestijn zijn kamelen te zien met touwen die pijnlijk om hun onderkaak zijn gebonden.

4. Handelaren binden de poten van kamelen vast

Het vastbinden van kamelen door hun benen samen te binden om hun beweging te beperken maakt ook deel uit van de “training”. In een gids voor het trainen van kamelen van Farm Africa en het Kenya Network for Draught Animal Technology staat: “Soms moet een weerbarstige kameel tot gehoorzaamheid worden gedwongen”. Een onderzoek van PETA Azië naar de Birqash kamelenmarkt, de belangrijkste leverancier van kamelen aan de Egyptische toeristenindustrie, laat ook zien dat de poten van de dieren stevig aan elkaar zijn vastgebonden om te voorkomen dat ze bewegen of ontsnappen en onthult dat sommige kamelen aan de achterkant van voertuigen zijn vastgebonden en door het vuil worden gesleept.

5. Kamelen worden geslagen met houten stokken

In een BBC-video over trainingsmethoden voor kamelen wordt een kameel geslagen met een houten stok om hem of haar te dwingen een berijder te accepteren, terwijl uit een onderzoek van PETA Azië naar kameelritten in Egypte bleek dat de dieren ernstig werden geslagen op de testikels en in het gezicht met stokken, waardoor ze bloederige wonden opliepen. Ze kregen geen enkele diergeneeskundige behandeling.

6. Handelaren ketenen en muilkorven kamelen

Africanews onthulde in een videosegment dat kamelen worden vastgeketend of gemuilkorfd als ze worden gedwongen om toeristische ritjes te maken in de Sahara, omdat sommige dieren uit angst spugen of bijten. Het segment legt uit dat het zes tot acht jaar duurt voordat een kameel volwassen is, maar dat kamelen jonger dan 4.5 jaar vaak worden gebruikt voor kameelritten, wat gevolgen heeft voor hun botgroei.

7. Pijnlijke wonden blijven onbehandeld

Toeristen hebben kamelen gezien met metalen riemen om hun hoofd om ervoor te zorgen dat ze hun hoofd omhoog houden. Deze riemen kunnen pijnlijke wonden veroorzaken als gevolg van wrijving en een slechte pasvorm. Toeristen hebben ook gezien dat kamelen werden gestuurd met haken en pinnen. In Petra, Jordanië, zag een ooggetuige van PETA Azië hoe kamelen gedwongen werden om te werken met open wonden die door vliegen waren aangetast. De door PETA gesteunde dierenkliniek in het gebied rapporteert dat kamelen vaak lijden aan ondervoeding, verwondingen aan de voeten, abcessen, huidaandoeningen, bloedarmoede, pijnlijke zadelzweren en kreupelheid. Sommigen zijn opzettelijk gesneden met scheermesjes, gestenigd of getaserd en de meesten hebben nog nooit in hun leven een dierenarts gezien. En kamelen bij de piramides van Egypte worden gedwongen om toeristen een ritje te geven terwijl ze gewond of uitgeput zijn.

8. Kamelen worden in hun anus geëlektrocuteerd om zaadlozing af te dwingen voor de voortplanting

In de natuur leven kamelen in kuddes en kiezen ze zelf wanneer en met wie ze paren. Wanneer ze door mensen worden uitgebuit, krijgen ze niet de kans om dit gedrag te vertonen. Kamelenfokkers gebruiken nu elektroejaculatie om sperma te verzamelen en vrouwtjes kunstmatig te insemineren. Bij deze pijnlijke procedure wordt de stierkameel vastgebonden met touwen en geëlektrocuteerd met een anale sonde om ejaculatie af te dwingen. Volgens een onderzoek naar deze procedures “is het gebruik van elektro-ejaculatie voor het winnen van sperma niet in overeenstemming met het dierenwelzijn” en kan het kamelen verwonden en angst aanjagen.

9. Babykamelen worden gebrandmerkt met hete ijzers

Babykamelen worden gewoonlijk gebrandmerkt met gloeiendhete ijzers, wat enorme pijn veroorzaakt. Andere methoden zijn het tatoeëren van de gevoelige binnenlippen van de dieren en het merken van hun oren.

10. Kamelen ondergaan stress

Kamelen voelen stress en pijn. Een vooraanstaand expert op het gebied van kamelenwelzijn, professor El Khasmi van de Universiteit Hassan II in Casablanca, Marokko, heeft gezegd dat onderzoek heeft aangetoond dat kamelen “zeer gevoelig zijn voor fysiologische factoren zoals gebrek aan water en voedsel, omgevingsvariabelen, fysieke behandeling en pathologische stress.”

11. Kamelen worden gedood als ze niet langer winstgevend zijn

Er is geen pensioen voor kamelen die worden uitgebuit voor toerisme. Als hun lichaam te versleten is om nog te worden gebruikt voor ritjes, worden ze meestal verkocht om te worden gedood voor hun vlees. Als je ooit op een kameel hebt gereden, is de kans groot dat hij of zij al is geslacht.

Oujda, Morocco | by just_a_cheeseburger | CC BY 2.0

12. Kamelen sterven in doodsangst en terreur

In slachthuizen worden kamelen soms gedood met bijlen of metalen staven. Beelden uit Saoedi-Arabië laten kamelen zien die onder het bloed kreunen terwijl ze herhaaldelijk in het gezicht en de nek worden geslagen. Deze video uit Mongolië toont de angstaanjagende laatste momenten van een kameel die werd geëxploiteerd voor ritjes:

13. Toeristen riskeren hun leven en gezondheid

Reizigers is geadviseerd om geen kamelen aan te raken nadat twee mensen in Saoedi-Arabië zijn overleden aan het Midden-Oosten respiratoir syndroom (MERS). MERS is een coronavirus dat voorkomt in 27 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Het heeft al meer dan 900 mensen het leven gekost en wordt voornamelijk op mensen overgedragen door dromedariskamelen. Toeristen lopen het risico zoönosen op te lopen door kamelen en verwondingen op te lopen doordat ze geschopt of gebeten worden of vallen tijdens de rit. Dit is ook een van de vele redenen om nooit kamelenmelk of producten die kamelenmelk bevatten te consumeren.

14. ‘Welzijnsnormen’ doen weinig voor kamelen

Het maakt niet uit welke “hoge welzijnsnormen” aanbieders ook hanteren, er is geen manier om op een kameel te rijden zonder hem of haar uit te buiten. Audits of controles vinden vaak plaats en lossen weinig op aan het probleem van kamelenmishandeling. Hoewel soms goed bedoeld, kunnen dierenwelzijnsnormen in feite kamelenmishandeling in het toerisme tot stand houden door kameeleigenaren in staat te stellen hun activiteiten voort te zetten als ze maar akkoord gaan met een paar kleine veranderingen.

15. Kinderen zijn betrokken bij het mishandelen van kamelen

In Egypte werd zelfs gezien hoe kinderen kamelen met stokken in elkaar sloegen, waardoor een slachtoffer het schuim op de mond kreeg en anderen het uitschreeuwden van de pijn. Na dit onderzoek werden drie mensen gearresteerd op verdenking van het martelen van kamelen op de Birqash kamelenmarkt in Caïro. Kinderarbeid wordt ook gebruikt in de dierenhandel in Petra, Jordanië.

16. Het berijden van kamelen is speciësistisch

We hebben simpelweg het recht niet om iemand uit te buiten voor vermaak. Kamelen zijn individuen met unieke persoonlijkheden: ze begroeten hun vrienden door in hun gezicht te blazen, houden van hun familie, voelen pijn en angst net als wij en zijn niet van ons om op welke manier dan ook te exploiteren. Het feit dat kamelen een andere diersoort zijn, betekent niet dat mensen ze kunnen gebruiken zoals ze willen. Kamelen die gebruikt worden voor toeristische ritjes of ervaringen in Australië, Egypte, Jordanië, Marokko, Tenerife, de VAE en overal ter wereld wordt alles ontzegd wat natuurlijk en belangrijk voor hen is. Alle aspecten van hun leven worden gecontroleerd door mensen – geen van hen kan vrij rondlopen met hun kudde of kiezen waar ze grazen of met wie ze paren.

17. Er zijn andere manieren om woestijnen te verkennen

Er zijn zoveel andere manieren om woestijnen te verkennen dat het absoluut niet nodig is om kamelen te gebruiken voor toeristische tochten. Van duin-bashing expedities in 4×4 voertuigen, quad biking en fat-bike tours voor degenen die zich avontuurlijk voelen tot leren sandboarden en het bekijken van een zonsopgang in de woestijn vanuit een heteluchtballon, er zijn talloze manieren om majestueuze woestijnen te ervaren en herinneringen te maken zonder dieren kwaad te doen.

Wat je kunt doen voor kamelen:

  • Vermijd alle ritjes, tours, fotomomenten en andere ervaringen waarbij kamelen en andere dieren betrokken zijn.
  • Deel dit blog en PETA’s video’s met je vrienden en familie en dring er bij hen op aan nooit op een kameel te rijden.
  • Als je ziet dat iemand een foto van een kameelrit op social media heeft geplaatst, neem dan contact op en leg beleefd uit dat kamelen worden geslagen en bedreigd tot onderwerping. Laat ze de video’s van PETA zien en dring erop aan dat ze nooit meer op een kameel gaan rijden.
  • Als je een touroperator ziet die dergelijke activiteiten promoot, neem dan contact op en vraag hen te stoppen.
  • Gebruik ook ons actiecentrum om te helpen een einde te maken aan de uitbuiting van dieren voor toeristische tochten over de hele wereld: