8 redenen waarom experimenten op dieren moeten stoppen

Geplaatst op door Debra Wolford

We zouden op mensen kunnen experimenteren. We zouden dan meer leren en het zou wetenschappelijk beter onderbouwd zijn. Maar de meesten van ons zouden het niet accepteren als miljoenen mensen elk jaar zouden worden gefokt om voor gevaarlijke, ingrijpende proeven gebruikt te worden waar ze niet mee ingestemd hebben. Waarom zouden we dan toestaan dat niet-menselijke dieren voedsel, water of slaap onthouden wordt of dat ze vergiftigd, verbrand, vergast of geëlektrocuteerd worden en vervolgens worden gedood?

Alle wezens met gevoel waarderen hun leven en vrijheid. Dat zou reden genoeg moeten zijn om ze niet aan experimenten te onderwerpen. Maar hier zijn acht andere belangrijke redenen waarom het beëindigen van dierproeven in ieders voordeel is:

© Jo-Anne McArthur / We Animals

1. Onze lichamen zijn anders

Alle wezens met gevoel delen het vermogen om te lijden, maar verschillende diersoorten verwerken medicijnen vaak anders of reageren er heel verschillend op. Penicilline is dodelijk voor cavia’s. Ibuprofen veroorzaakt nierfalen en maagzweren bij katten en honden. En morfine, een kalmerend middel voor mensen, heeft het tegenovergestelde effect op geiten en paarden.

Gezonde wezens van een compleet ander diersoort gebruiken, kunstmatig een aandoening bij ze opwekken die ze normaal nooit zouden ontwikkelen, hen in een onnatuurlijke en stressvolle omgeving houden en proberen de resultaten toe te passen op ziekten die van nature voorkomen bij de mens is op zijn best dubieus.

2. Het is gevaarlijk

Meer dan 90 procent van de medicijnproeven bij mensen mislukt, ook al zijn ze succesvol geweest in dierproeven. De belangrijkste redenen dat ze falen zijn veiligheidsproblemen en een gebrek aan effectiviteit dat niet werd voorspeld door de dierproeven. Een ontstellend voorbeeld is de dood van 11 mensenbaby’s nadat hun moeders Viagra-achtige pillen hadden gekregen tijdens een klinisch onderzoek uit 2018 dat gericht was op het bevorderen van de groei van de foetus in de baarmoeder. Er was bewezen dat het medicijn de foetale mortaliteit voor ratten verlaagde. Hoe kunnen we vertrouwen op een systeem dat dit soort tragedies niet op betrouwbare wijze kan voorspellen en voorkomen? Kort gezegd: dat kunnen we niet.

3. Het is verspillend en duur

Experimenten op niet-menselijke dieren kunnen het lijden van mensen die wachten op effectieve geneeswijzen verlengen. Deze misleidende tests verspillen miljoenen euro’s, tijd en middelen die besteed hadden kunnen worden aan mensrelevant onderzoek.

Zoals Dr. Richard Klausner, voormalig directeur van het Amerikaanse National Cancer Institute, ooit zei: “We hebben tientallen jaren lang muizen genezen van kanker en het werkte gewoonweg niet bij mensen.”

4. Het is onethisch

Mensenrechten zijn niet afhankelijk van intelligentie, morele scherpte of deelname aan een samenleving. Als het experimenteren op en doden van een persoon met een verstandelijke beperking 1.000 kinderen ten goede zou komen, zouden we dat dan doen? Natuurlijk niet! Mensen hebben rechten omdat we kwetsbaar zijn en gekwetst kunnen worden door degenen die macht uitoefenen.

Elk van de ongeveer 500,000 dieren die jaarlijks in Nederland voor ‘de wetenschap’ worden gebruikt, zijn individuen met het vermogen om te lijden en pijn te voelen, maar door onderzoekers werden ze behandeld als wegwerpmateriaal.

Ethisch gezien kan de waarde van elk leven op zich niet worden overstegen door de potentiële waarde ervan voor iemand anders.

5. De huidige voorschriften houden dierenmishandeling niet tegen

De Nederlandse overheid heeft een aantal regels voor het gebruik van dieren in laboratoria. Maar dieren blijven lijden. In het BPRC in Rijswijk zingen laboratoriummedewerkers luid en maken ze grappen, wat blijk geeft van gebrek aan respect voor de dieren, die gevoelig zijn voor geluid. Veel apen lijden aan wonden en aandoeningen zoals rectale verzakking, veroorzaakt door de stress die zelfs een routinematige gezondheidscontrole bij hen kan veroorzaken.

De enige manier om de mishandeling van dieren in laboratoria te stoppen, is door ze niet langer in experimenten te gebruiken.

6. Het publiek roept op tot positieve verandering

Meer dan 100.000 mensen ondertekenden een petitie van Europese PETA-zusterorganisaties waarin de Europese autoriteiten worden opgeroepen het gebruik van dieren bij wrede chemische proeven te beëindigen. Ook is de overgrote meerderheid van het Nederlandse publiek (67 procent) tegen dierproeven. En in lijn met deze trends is er een toenemende vraag naar vegan cosmetica. Retailonderzoeksbureau Mintel meldde een toename van 100 procent in de hoeveelheid cosmetica die in 2017 als vegan werd verkocht!

7. Wetenschappers willen betere wetenschap

Steeds meer wetenschappers pleiten voor een overstap naar betere wetenschap. Leden van de wetenschappelijke gemeenschap erkennen de waarde van de oproep tot een fundamentele omslag naar proefdiervrije wetenschap, zodat ze alle dieren, zowel menselijk als niet-menselijk, en het milieu effectiever en efficiënter kunnen beschermen.

8. Diervriendelijke methoden groeien in aantal en populariteit

Van weefselmodellen van mensen tot driedimensionaal printen en organen-op-chips: vooruitstrevende wetenschappers ontwikkelen humane, moderne en effectieve methoden. Er is al veelbelovende vooruitgang geboekt, maar er moet aanzienlijk meer worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van proefdiervrije methoden.


Wat je kunt doen

Proefdiervrije methoden zijn vaak sneller en nauwkeuriger. En daar waar er een verbod op het testen van cosmetica op dieren is ingevoerd, hebben we een enorme groei gezien in de ontwikkeling van superieure, proefdiervrije tests. Het enige dat daarvoor nodig is, is dat regeringen meer investeren in diervriendelijke strategieën en dat de EU alle dierproeven stopt terwijl wetgevers de wet herzien die bedoeld is om dieren te beschermen die in experimenten worden gebruikt. Je kunt hen oproepen om precies dat te doen: