Dierenmishandeling goedgekeurd op het hoogste politieke niveau: pelsfokkerijen en dierentransporten blijven toegestaan

Geplaatst op door Esther DeJong

Organisatie roept op tot een EU-breed verbod op de handel en import van bontproducten en een veto op martelende dierentransporten over lange afstanden.

PETA Duitsland levert scherpe kritiek op de Europese Commissie.

Brussel / Stuttgart, 7 december 2023 – Politiek tegen de wens van de kiezers: vandaag heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij het fokken en doden van dieren voor bontproducten en martelende dierentransporten over lange afstanden zal blijven toestaan. De Commissie wil wachten op de resultaten van een onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voordat zij een definitief besluit hierover neemt. Daarmee gaat de Commissie in tegen de wensen van de meerderheid van de EU-burgers. Deelnemers hadden vóór een EU-verbod op pelsdierhouderij gestemd als onderdeel van het meest succesvolle Europese burgerinitiatief met meer dan 1,5 miljoen handtekeningen. Julia Zhorzel, campagnevoerder voor huiden bij PETA Duitsland, zegt:

“Het besluit van de Europese Commissie om de pelsdierfokkerij en het langeafstandsvervoer van dieren te blijven tolereren is niet alleen een klap in het gezicht van de EU-burgers, maar ook een grove schending van haar plicht om dieren te beschermen tegen wreedheid. Het onderzoek waartoe de Europese Commissie opdracht heeft gegeven, is een absolute tijdverspilling. Het is al lang bewezen dat pelsdierfokkerijen extreem dierenleed veroorzaken: Miljoenen zogenaamde pelsdieren in Europa worden gedwongen hun hele leven door te brengen in piepkleine kooien onder onhygiënische omstandigheden voordat hun huid van hun lichaam wordt gerukt. Bovendien verbetert er niets voor de meer dan een miljard dieren die elk jaar door de EU en naar derde landen worden vervoerd: schijnmaatregelen zoals iets meer ruimte, zogenaamd kortere transporttijden of temperatuurvereisten veranderen niets aan het systematische misbruik in deze industrie: Angst, pijn, verwondingen, frustratie en uitputting zijn alomtegenwoordig.

Veel EU-burgers vragen om aanzienlijke vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn. Met het besluit van vandaag verzwakt de Commissie niet alleen het vertrouwen in de democratie, maar verstevigt zij ook de uitbuiting van dieren en de vernietiging van de levensstandaard van mensen als gevolg van de bijkomende schade van dierlijke landbouw. Met het oog op de biodiversiteit en de klimaatrampen hebben we gewoon geen tijd meer te verliezen. We verwachten van de Commissie geen vertragingstactieken of schijnmaatregelen meer, maar een alomvattend EU-breed verbod op de handel in en invoer van bont en een veto tegen martelende langeafstandstransporten van dieren.”

Verdere informatie over bont