‘Dit moet stoppen!’ Rossana Kluivert reageert op video over dierproeven

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

In een gloednieuwe PETA-video reageert Rossana Kluivert, dierenrechtenactiviste en echtgenote van voetballer Patrick Kluivert, met tranen en verontwaardiging op videobeelden opgenomen in Europese laboratoria. In de nieuwe video, worden Nederlanders opgeroepen een Europees burgerinitiatief (EBI) te ondertekenen waarin wordt opgeroepen tot een overgang naar dierproefvrije wetenschap en de aanscherping van het EU-verbod op het testen van cosmetica op dieren. Als de petitie 1 miljoen geverifieerde handtekeningen van EU-burgers verzamelt, is de Europese Commissie verplicht het initiatief door te zetten.

Hoewel het verbod van de EU op cosmetica-proeven een wereldwijd precedent schiep toen het voor het eerst werd ingevoerd, wordt het ondermijnd door nieuwe en onnodige eisen inzake dierproeven voor cosmetica-ingrediënten in het kader van de chemicaliënregelgeving – ook al worden deze ingrediënten al jaren veilig gebruikt. Het EBI, dat is opgezet door PETA-entiteiten over de hele wereld en door Dove, The Body Shop en meer dan 100 dierenbeschermingsorganisaties, roept ook op tot de hervorming van de EU-regelgeving voor chemische stoffen zonder toevoeging van nieuwe dierproeven en tot de opstelling van een plan om een einde te maken aan alle dierproeven.

Jaarlijks worden in de EU ongeveer 9 miljoen muizen, ratten, vissen, honden en andere dieren gebruikt in wrede experimenten en andere ingrepen. De meeste proeven leveren geen betrouwbare resultaten op voor de mens, maar toch houden experimentatoren honden, konijnen en cavia’s vast en brengen ze opzettelijk mogelijk giftige chemicaliën aan op hun geschoren huid of duwen ze die door hun keel, waardoor de dieren tumoren ontwikkelen, brandwonden oplopen of aan inwendige bloedingen lijden.

Als je een EU-burger bent, ongeacht waar je woont, teken dan nu het EBI:

Of je nu EU-burger bent of niet, help ons ook om dit bericht over de hele wereld te delen: