Doodsoorzaak nummer één wereldwijd: de visvangst

Geplaatst op door Debra Wolford

De commerciële visserij vormt een van de grootste bedreigingen voor het mariene milieu en heeft voor vissen en andere zeedieren extreem leed tot gevolg.

Elk jaar halen mensen op pijnlijke, angstaanjagende en gruwelijke manieren miljarden vissen uit de oceaan.

Hoewel vissen en andere zeedieren in staat zijn om pijn en leed te ervaren, worden ze meestal gedood zonder enig respect voor hun welzijn. Wanneer ze uit de diepten van de oceaan worden getrokken, ondergaan ze ondraaglijke decompressie – door de interne druk scheuren hun zwemblazen, puilen hun ogen uit hun kop en wordt hun maag door hun mond naar buiten geduwd. Velen stikken langzaam op vissersvaartuigen, terwijl anderen nog in leven zijn en nog bewegen wanneer hun keel en buik worden opengesneden.

Ook schaaldieren voelen pijn en lijden als ze worden verminkt en levend worden gekookt nadat ze uit hun leefomgeving in de oceaan zijn gehaald.

Zeedieren van ‘niet-doelwitsoorten’ zijn niet beter af. Naar schatting worden elk jaar 300.000 walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen) gedood als ‘bijvangst’ nadat ze verstrikt zijn geraakt in visnetten. Schildpadden, zeehonden, vogels en niet-beoogde vissen – waarvan sommige van beschermde soorten zijn – sterven eveneens aan verwondingen veroorzaakt door netten en andere uitrusting.

Hoewel wegwerpplastic zoals tassen, rietjes en andere stukjes afval vervuiling veroorzaakt, is het eigenlijk de achtergelaten of afgedankte visuitrusting die in een recent rapport werd genoemd als “de meest schadelijke vorm van zee-afval voor dieren”. Deze uitrusting – ook wel bekend als ‘spookuitrusting’ – verminkt en doodt miljoenen zeedieren per jaar.

En dat is niet de enige manier waarop de visserij het milieu vernietigt: gigantische trawlers met netten ter grootte van voetbalvelden vegen de zeebodem leeg, vernietigen koraal en zeeplanten en slepen alles – en iedereen – op hun pad mee.

Naar schatting wordt 90 procent van ’s werelds oceanen volledig uitgebuit en in dit tempo zal er echt niet altijd meer vis in de zee zijn. Onze keuzes zouden echter het tij kunnen keren. Door vis van ons bord te laten, kunnen we de levens redden van talloze dieren en stelling nemen tegen een milieuverwoestende wereldwijde industrie die dagelijks miljoenen levende wezens schaadt.

Als je actie wilt ondernemen ter bescherming van onze oceanen, vraag dan ons gratis vegan startpakket aan boordevol recepten, tips en adviezen, waaronder informatie over plantaardige voeding en ideeën voor snelle en lekkere vegan maaltijden.