Eerste dag aan het bewind: hoe PETA het nieuwe parlement verwelkomde met een protest tegen dierproeven

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Omdat het nieuwe parlement vandaag aantreedt, verwelkomden demonstranten van PETA de Tweede Kamerleden in Den Haag met borden waarop te lezen was: “Bevorder de wetenschap. Stop dierproeven.”

Sandra Zeilstra

Wij dringen er bij de regering die momenteel wordt gevormd op aan om de doelstelling om dierproeven geleidelijk af te schaffen en uiterlijk in 2025 wereldleider te zijn op het gebied van dierproefvrije innovatie opnieuw in te voeren.

Gebroken beloften en verloren levens

De groep die door de vorige regering is belast met het versnellen van innovatie zonder dierproeven – de Transitie Proefdiervrije Innovatie – heeft haar missieverklaring ontdaan van de deadline van 2025. Dit is er gebeurd.

Sinds 2016 zijn ongeveer hetzelfde aantal dieren als voorheen vergast, onder dwang gevoederd, gedrogeerd en gedood in waardeloze experimenten. Het aantal procedures dat in Nederlandse laboratoria op dieren wordt uitgevoerd is gestagneerd op ongeveer een half miljoen per jaar. Nog eens ongeveer een half miljoen dieren per jaar worden gefokt en gedood zonder in een procedure te worden gebruikt omdat zij niet aan de eisen voldoen.

PETA’s belofte tegen dierproeven

In de aanloop naar de verkiezingen heeft PETA fractievoorzitters en verkiezingskandidaten gevraagd om onze belofte tegen dierproeven te steunen. We willen dat zij er bij de nieuwe regering op aandringen om een duidelijke strategie met tijdschema’s te ontwikkelen om dierproeven in veiligheidstesten, biomedisch onderzoek, onderwijs en opleidingen geleidelijk af te schaffen en om de financiering te verleggen naar dierproefvrij onderzoek.

Medestanders van PETA uit het hele land hebben ons geholpen de boodschap te verspreiden. Ongeveer 1.700 medestanders stuurden ongeveer 70.000 e-mails naar verkiezingskandidaten om hen te vragen de belofte te ondertekenen. En ze hebben geluisterd! Het resultaat was dat vier politieke partijen dit hebben gedaan.

Sandra Zeilstra

Wat is de volgende stap?

PETA zal samenwerken met Tweede Kamerleden van alle partijen om Nederland weer op het spoor te krijgen om dierproeven uit te faseren. We zullen er bij de nieuwe regering op aandringen om haar belofte serieus te nemen en van Nederland een echte wereldleider te maken op het gebied van dierproefvrije innovatie.

Sluit jij je bij ons aan? Teken vandaag nog onze petitie: