Blootgelegd: hoe kwetsbare jonge kalveren worden gekooid en geïsoleerd op veehouderijen in de EU

Geplaatst op door Debra Wolford

Kwetsbaar. Geïsoleerd. Alleen. Kun je geloven dat we kalveren zo behandelen?

Tot 80% van de kalveren in Nederland wordt in vergelijkbare omstandigheden gehouden. Zet jij je in om dit te veranderen en te helpen de kooien te stoppen?

De kwetsbare jonge kalveren worden kort na de geboorte bij hun moeder weggehaald en wekenlang geïsoleerd gehouden in individuele hokken. Ze zullen hun moeder niet meer zien en de warmte van haar zorg nooit meer voelen.

Alleen in een kooi is hun gedrag ernstig beperkt en hebben ze geen mogelijkheden om met andere kalveren te communiceren.

Bij het Compassion in World Farming-onderzoek naar vijf Poolse melkveebedrijven werden jonge kalveren aangetroffen die opgesloten zaten in kleine hokken met bijna geen mogelijkheden om te spelen, beweging te krijgen of sociaal contact te hebben. Eén melkveebedrijf hield kalveren buiten in hokken in de sneeuw. Ze kregen niet eens de gelegenheid om tegen elkaar aan te kruipen voor warmte.

Dit probleem is niet specifiek aan Polen. Een onderzoek wees uit dat tot 60% van de kalveren in de EU en tot 80% van de kalveren in Nederland in vergelijkbare omstandigheden worden gehouden. De zuivel- en vleesindustrie zijn verantwoordelijk voor deze wreedheid.

De beste manier om kalveren zoals die in de video te helpen is door vegan te worden. Je kunt de dagelijkse wreedheid die op veehouderijen en in slachthuizen in Europa plaatsvindt eenvoudigweg afwijzen door een paar dingen anders te doen als je aan tafel gaat. Het is lekker en makkelijk. Bekijk PETA’s gratis vegan startpakket voor tips, recepten en advies.

EU-burgers hebben nog een kans om te helpen: het Europese burgerinitiatief Stop de kooien kangrote verandering in de Europese veeteelt teweegbrengen. Via het burgerinitiatief komen EU-burgers samen en eisen ze dat de Europese Commissie het gebruik van kooien en kratten in de veeteelt verbiedt. In het belang van dieren op veehouderijen in Europa moeten we 1 miljoen gevalideerde handtekeningen bereiken voor het burgerinitiatief.