Kamelenmishandeling in Egypte: tot bloedens toe geslagen met stokken en rondgesleept

Geplaatst op door Chelsea Munro

Op de beruchte Birqash-kamelenmarkt, de grootste van Egypte, heeft PETA Azië opnieuw videobeelden verkregen van de gruwelijke mishandeling van kamelen die worden verkocht voor vlees, werk op de boerderij of gebruik op toeristische trekpleisters.

Deze markt is chaotisch, lawaaierig en stoffig. Na een beangstigende en uitputtende reis, opeengepakt in vrachtwagens, worden kamelen met geweld uitgeladen en vervolgens gekocht, verkocht en verhandeld.

Handelaren dragen stokken en slaan de kamelen regelmatig, soms totdat ze bloedige wonden hebben. De poten van de dieren worden vastgebonden zodat ze zich niet kunnen bewegen. Een kameel werd achterop een vrachtwagen gebonden en door een straat gesleept. Niemand greep in.

Zoals beschreven in een eerder onderzoek van PETA Azië, komen veel kamelen die op de Birqash-markt worden gekocht terecht op de belangrijkste historische plaatsen in Egypte, zoals de Grote Piramide van Gizeh en de oude begraafplaats Saqqara, om toeristen een ritje te laten maken. En er is geen pensioen voor deze dieren na een leven van dienstbaarheid. Als ze te versleten zijn om ritjes te blijven maken, gaan ze terug naar de markt om geslacht te worden.

Toeristen vertrekken geschokt en ontzet

Reissites staan vol met reacties van reizigers die de mishandeling van zowel kamelen als paarden aan de kaak stellen:

  • “Ik reis over de hele wereld en ben getuige geweest van dierenmishandeling, maar wat ik bij de piramides heb gezien is veruit het ergste. Als je van plan bent om te gaan, lees je dan eerst in, ik zou willen dat ik dat eerder had gedaan. De paarden en kamelen werken onder erbarmelijke omstandigheden in de hitte, zonder water, zonder rust, en worden geslagen.”
  • “Gewonde kamelen, gedwongen te werken zonder goede hydratatie. Niet onder de indruk. We brachten dit onder hun aandacht en het personeel negeerde ons.”
  • “Zeer slecht dierenwelzijn op de kamelen en paarden, onder de dekens zijn ze wandelende skeletten. Rijd niet op deze arme dieren, het is dierenmishandeling.”
  • “Deze arme paarden en kamelen worden geslagen om welke reden dan ook.”
  • “We hebben geen kamelen of paarden bereden omdat we na het zien van de manier waarop ze behandeld worden niet wilden bijdragen aan de mishandeling, de arme dieren worden de grond ingewerkt en het is hartverscheurend om te zien.”

Globaal reisblogger Ric Gazarian verwoordde het zo:

Honderden en honderden kamelen zijn op deze stoffige markt opeengepakt. PETA zou hier een woedeaanval krijgen omdat de dieren niet beter worden behandeld dan een tweedehandsauto. Alle kamelen zijn aan een poot vastgebonden zodat ze niet weg kunnen sprinten. Het ziet er pijnlijk uit. Mannen of jongens zitten nonchalant op de kamelen en drinken zoete thee zoals ze tegen een oude auto zouden leunen. En de kamelenhandelaars zijn snel met de zweep. De kamelen werden voortdurend geslagen.

Vanwege berichten over de mishandeling van dieren raadt reisadviseur Lonely Planet een bezoek aan de Birqash-kamelenmarkt af.

De lege beloften van Egypte

Eerder beeldmateriaal van PETA Azië en juridische hulp van SPARE leidden tot de arrestatie van drie kamelenhandelaren, en de gouverneur van Giza, Ahmed Rashed, installeerde bewakingscamera’s. Hij beloofde de handelaren te informeren over het correct verzorgen van de dieren en ervoor te zorgen dat er een volledig uitgeruste veterinaire eenheid op de markt aanwezig zou zijn om zieke dieren te verzorgen. PETA Azië ontvangt echter nog steeds soortgelijke beelden van mishandeling op de kamelenmarkt van Birqash, dus de inspanningen van de gouverneur falen duidelijk. Wij roepen hem nogmaals op om de camerabeelden online beschikbaar te stellen.

Toeristen wakkeren mishandeling van kamelen aan

Het zijn de toeristen die deze wrede cyclus in stand houden. Wie betaalt om op dieren te rijden, draagt rechtstreeks bij aan hun lijden. Alsjeblieft, waar je ook heen gaat, dwing dieren niet om deel uit te maken van je vakantie.

Wat je kunt doen

Maak nooit een ritje op een kameel, paard of olifant of in een rijtuig en laat jezelf of je bezittingen nooit door ezels dragen.

Verzoek de Egyptische minister van Toerisme alsjeblieft een einde te maken aan deze mishandeling door het gebruik van kamelen op deze locaties te verbieden: