Klaasje Meijer verzet zich samen met PETA tegen dierproeven in nieuwe video

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

“Ik heb je hulp even nodig.” Dat is het oprechte pleidooi van zangeres Klaasje Meijer aan Nederlanders in een gloednieuwe PETA-video, die een kijkje geeft in Europese laboratoria en iedereen aanspoort om een Europees burgerinitiatief (EBI) te ondertekenen waarin wordt opgeroepen tot een transitie naar dierproefvrije wetenschap en de versterking van het EU-verbod op het testen van cosmetica op dieren. Als de petitie 1 miljoen geldige handtekeningen van EU-burgers verzamelt, is de Europese Commissie verplicht om het initiatief voort te zetten.

Ondanks het feit dat het een wereldwijd precedent schiep toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, wordt het EU-verbod op het testen van cosmetica ondermijnd door nieuwe en onnodige dierproefvereisten voor cosmetica-ingrediënten onder de chemische regelgeving – ook al worden deze ingrediënten al jaren veilig gebruikt. Het EBI, dat is gestart door PETA-entiteiten over de hele wereld, alsook Dove, The Body Shop en meer dan 100 dierenbeschermingsorganisaties, roept ook op tot de transformatie van de EU-regelgeving inzake chemische stoffen zonder toevoeging van nieuwe dierproeven en tot het opstellen van een plan om alle dierproeven te beëindigen. Voor veelgestelde vragen over dit initiatief klik hier.

Jaarlijks worden in de EU ongeveer 9 miljoen muizen, ratten, vissen, honden en andere dieren gebruikt voor wrede experimenten en andere ingrepen. De meeste proeven leveren geen betrouwbare informatie op over hoe mensen op de stof reageren, maar desondanks zetten onderzoekers honden, konijnen en cavia’s vast, brengen ze opzettelijk potentieel giftige chemicaliën op hun geschoren huid aan of duwen ze hen deze door de keel, waardoor de dieren tumoren ontwikkelen, brandwonden oplopen of blind worden.

Als je een EU-burger bent, ongeacht waar je woont, teken dan nu het EBI:

Of je nu EU-burger bent of niet, help ons ook om dit bericht over de hele wereld te delen: