Hoe Canada Goose-jassen worden gemaakt

Geplaatst op door Debra Wolford

Het Canada Goose-logo is alomtegenwoordig in koude klimaten, maar het dragen ervan is allesbehalve warmhartig. Het bontrandje waarmee de capuchons van de winterjassen van het bedrijf zijn afgezet, is afkomstig van wilde coyotes die zijn gevangen, gedood en gevild.

Dit is stapsgewijs de manier waarop coyotes in vallen worden gevangen, worden achtergelaten om weg te kwijnen en vervolgens worden gedood zodat hun huid voor een jas kan worden gebruikt:

Wilde coyotes worden gevangen in stalen valklemmen, vallen die hun hoofden verpletteren of hun lichaam vastgrijpen of strikken. Vaak zijn het moeders die wanhopig zijn om terug te gaan naar hun uitgehongerde pups.

©Born Free USA

Eenmaal gevangen, kunnen deze dieren dagenlang lijden. Sommigen – vooral de moeders – proberen zelfs hun eigen ledematen af te knagen om te ontsnappen. Hun langzame dood kan het gevolg zijn van bloedverlies, schok, uitdroging, bevriezing, gangreen of aanvallen door roofdieren.

©Born Free USA

Als de coyotes aan geen van deze doodsoorzaken bezwijken, worden ze door pelsjagers doodgeschoten, gewurgd of doodgetrapt of -geknuppeld. En het zijn niet alleen coyotes die worden gevangen: honden, katten, vogels en andere dieren kunnen ook in de vallen vast komen te zitten, waardoor ze kreupel raken of sterven.

©Born Free USA

Zodra de coyotes sterven, villen de pelsjagers ze.

©Born Free USA

Hun gevilde lichamen worden net zo gedachteloos weggegooid als hun leven.

©Born Free USA

De pelsjagers houden alleen de huid van de dieren over, die aan de capuchons van Canada Goose-jassen wordt genaaid en door mensen vlak bij hun gezicht wordt gedragen.

©Born Free USA

Elk bontrandje is afkomstig van een dier dat niet wilde sterven. Zo zien de laatste momenten van het leven van deze coyotes eruit:

Canada Goose-jassen zijn het resultaat van wreedheid, en het zijn niet alleen coyotes die ervoor worden gedood. Het bedrijf gebruikt ook dons van eenden en ganzen bij wie de keel wordt doorgesneden en wiens lichamen in gloeiendheet water worden gedumpt. Dit hoeft niet te gebeuren, want er zijn zoveel modieuze en functionele bont- en dons-alternatieven beschikbaar.

Wat je kunt doen

Laat Canada Goose weten dat je geen producten van het bedrijf zult kopen zolang het dieren voor kleding gebruikt. Koop bontvrije alternatieven zonder wreedheid en vraag je familie en vrienden om hetzelfde te doen.