Loiza Lamers en Benjamin Melzer wijzen wreedheid af in uitdagende anti-bont campagne

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

De modellen geven zich bloot om de ogen van mensen te openen ten aanzien van het dierenleed in de wereldwijde bontindustrie en hen aan te moedigen om bont te laten waar het hoort – op dieren.

In deze sprekende nieuwe PETA-campagne geven Holland’s Next Top Model winnaar Loiza Lamers en Men’s Health Germany covermodel Benjamin Melzer zich bloot om de ogen van mensen te openen en verkondigen samen: “Transformeer je kledingkast – draag geen bont.”

©Ray Depatti

Dieren in bontfokkerijen worden opgesloten in krappe, vieze draadstalen kooien zonder eten of schoon water. Terwijl het Nederlandse verbod op bontfokken vanaf 2024 van kracht gaat, worden in China – ’s werelds grootste bontexporteur – nog steeds miljoenen honden en katten geslagen, opgehangen en levend gevild voor hun vacht, wat vaak wordt voorzien van valse etiketten om de ware afkomst te verhullen en overal in de wereld wordt verkocht. Wilde dieren die voor hun pels worden gevangen in vallen staan erom bekend dat ze hun eigen ledematen afkauwen in een poging te ontsnappen en als ze niet sterven aan bloedverlies, infecties of gangreen, worden ze gewurgd, doodgeslagen of doodgetrapt wanneer de valzetter terugkomt.

“Het dragen van de pels van een gemarteld dier dat werd geëlektrocuteerd, geslagen, verdronken of levend gevild is griezelig en wreed,” zegt Loiza. “Tegenwoordig zijn er zoveel bontvrije kledingopties beschikbaar dat het gemakkelijk is om in een ‘killer look’ te verschijnen zonder daarvoor dieren te doden.”

Benjamin voegt daaraan toe, “Bont heeft niets te zoeken in de kledingkast van wie dan ook, en we moedigen alle medelevende mensen aan om het te laten waar het hoort: op dieren.”

De campagne met de kledingloze modellen is de nieuwste editie van PETA’s iconische “Ik ga liever naakt dan in bont” campagne en werd gefotografeerd door modefotograaf Ray Depatti. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat twee transgendermodellen samen in een PETA-campagne verschijnen en het is daarnaast een enorme steunbetuiging vanuit de LGBTQ-gemeenschap.

Honderden bekende merken en ontwerpers overal in de wereld hebben ervoor gekozen bont te vermijden, waaronder Bas Kosters, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Ralph Lauren, H&M, Inditex (die eigenaar is van Zara), Iris van Herpen, Benetton, Juicy Couture, en nog veel meer.

Dieren die in de bontindustrie worden geboren, ervaren een leven vol leed enkel en alleen zodat mensen hun vacht als jas of accessoires kunnen dragen. De volgende keer dat u gaat winkelen, bekijk dan de vele knusse alternatieve en laat bont uit uw kledingkast en in het schap liggen. Toon uw steun door de eed af te leggen en moedig uw vrienden en familie aan hetzelfde te doen.