Overwinning! Beautymerk Morphe stopt met dassenharen make-upkwasten

Geplaatst op door Lydia Smyth

Na het ooggetuigenonderzoek van PETA Azië naar de Chinese dassenhaarindustrie heeft Morphe kwasten waarin dassenhaar is verwerkt verboden.

Groot nieuws! Morphe heeft kwasten waarin dassenhaar is verwerkt verboden na druk van meer dan 150.000 medestanders van PETA en onze internationale zusterorganisaties die e-mails hebben gestuurd aan het bedrijf en contact ermee hebben opgenomen op Facebook, Instagram en Twitter.

badger

Het beautymerk, dat bekend staat om zijn betaalbare kwasten van professionele kwaliteit, heeft bevestigd dat het niet langer dassenhaar zal in- of verkopen, waarmee het zich aansluit bij bijna 90 andere bedrijven die dezelfde stap hebben gezet – waaronder Bol.com, Etos, Scheerplein.nl en Procter & Gamble.

Deze overwinning volgt op het uitbrengen van de afschuwelijke bevindingen van het onderzoek van PETA Azië naar de Chinese dassenhaarindustrie,waaruit bleek dat er illegaal op ‘beschermde’ dassen wordt gejaagd in het wild met vallen en andere wrede methoden en dat andere dassen worden gefokt en opgesloten op pelsdierhouderijen voordat ze op gewelddadige wijze worden gedood. Hun haar wordt vervolgens gebruikt voor make-up- en scheerkwasten en penselen.

Na het zien van de reportage besloot een aantal Instagram-influencers de campagne te steunen door te beloven nooit dassenharen kwasten te gebruiken en door hun volgers op te roepen om contact op te nemen met Morphe. Elke e-mail, tweet, en reactie op Facebook of Instagram heeft geholpen om deze overwinning voor dassen te behalen.

Waar komt dassenhaar vandaan?
Dassenharen kwasten zijn het resultaat van de uitbuiting en het slachten van intelligente, gevoelige dassen. Op pelsdierhouderijen in China worden de dieren in krappe draadkooien gehouden waar ze worden blootgesteld aan de weerselementen, en deze stressvolle omstandigheden leiden vaak tot verwondingen en ernstige psychische stoornissen. Ooggetuigen zagen dat medewerkers jankende dassen op de kop sloegen met wat er maar voor handen was, waaronder een stoelpoot, alvorens hun de keel door te snijden. Een dier bewoog nog een minuut lang nadat zijn keel was doorgesneden en een ander dier miste een voet, wat de eigenaar van de pelsdierhouderij toeschreef aan een gevecht met een das die in de buurt gekooid zat.

Dassen zijn extreem sociale dieren die in de vrije natuur uitgebreide ondergrondse burchten bouwen, waarvan sommige eeuwenoud zijn en zijn bewoond door vele generaties van dezelfde dassenclan. Het zijn zorgvuldige dieren die aparte kamers hebben om in te slapen en te baren, en buiten zelfs aparte ‘toiletplekken’ hebben. Het wrede slachten van deze dieren is inhumaan en niet te verantwoorden.

Wat je kunt doen
Deze overwinning toont aan dat positieve verandering kan worden bewerkstelligd als we ons samen verzetten tegen dierenmishandeling. Als je deel wilt uitmaken van een groeiende beweging die zich daarvoor inzet, sluit je dan aan bij ons Actienetwerk: