Nederlands modemerk Miss Green gebruikt in overleg met PETA geen wol meer

Geplaatst op door Debra Wolford

Miss Green was altijd al zeer ethisch bewust en gebruikt verscheidene vegan materialen. In overleg met PETA heeft het merk nu besloten om alle dierlijke wol uit de collectie te halen om gezamenlijk een statement te maken voor de dieren die in de mode-industrie worden gebruikt. Miss Green is ervan overtuigd dat alle mode respect moet tonen voor milieu, mens en dier.

Sheep smiling in meadow

“We waren het gebruik van wol al aan het afbouwen met onze winter 2018 collectie. [We gebruiken] nu 100 procent diervrije materialen. Ook de nieuwe wintercollectie 2019, die we de afgelopen maand gepresenteerd hebben op de internationale modebeurzen, bevat alleen diervrije materialen en dus ook geen percentage wol meer.”

– José Koopman, sustainability manager bij Miss Green.

Sinds 2014 hebben PETA en onze internationale zusterorganisaties elf videoreportages over 99 schapenscheerfaciliteiten op vier continenten uitgebracht, waaronder Europa, en bij elk bedrijf werd stelselmatige mishandeling aangetroffen. De meest recente reportages – opgenomen op schapenhouderijen in Australië, ’s werelds grootste wolexporteur – onthullen dat werknemers doodsbange schapen sloegen, hen verminkten en de kelen doorsneden van volledig bewuste dieren die als niet rendabel werden beschouwd. Eén schaap schopte nog bijna een minuut nadat de bedrijfsleider van de schapenhouderij haar keel doorsneed, en hij zei dat sommigen een paar minuten door blijven schoppen.

De wolindustrie is ook schadelijk voor het milieu: mest afkomstig van dieren in de veeteelt heeft aanzienlijk bijgedragen aan de toename van broeikasgassen in de atmosfeer, grootschalige begrazing heeft geleid tot verandering van vegetatie en bodemerosie, en uitwerpselen en ‘dompelbaden’ (een giftige stof waarin schapen worden gedompeld om parasieten tegen te gaan) vervuilen de lokale waterwegen. In het rapport ‘Pulse of the Fashion Industry‘ uit 2017 stond wol op de vierde plaats op de lijst van materialen met de grootste milieu-impact per kilo van wieg tot poort.

Wat je kunt doen

De beste manier om schapen te helpen is door te stoppen met het kopen van wol. Het is makkelijk! Als er ‘wol’ op het label staat, laat het artikel dan in de winkel liggen en kies in plaats daarvan voor een van de vele niet-dierlijke materialen die beschikbaar zijn.

Klik hieronder om boohoo te verzoeken het juiste te doen door alle artikelen die wol bevatten uit hun winkelschappen te halen: