PETA-entiteiten zijn in Oekraïne, bergen aan het verzetten om bij dieren in nood te komen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Update (9 januari 2024)

Van het riskeren van hun levens om honden, katten en andere dieren te redden die in de frontlinies van de oorlog terecht zijn gekomen tot het bieden van nood- en langdurige veterinaire zorg, dit door PETA gesteunde team in Oekraïne – Animal Rescue Kharkiv – heeft een belangrijke boodschap van dankbaarheid voor jullie:

“Zonder jullie allemaal hadden we dit niet kunnen doen. We zijn jullie dankbaar tot in het diepst van ons hart.”
– Igor Sobko, plaatsvervangend manager, Animal Rescue Kharkiv

Update (22 november 2023):

200 doodsbange dieren op een boerderij in Oekraïne keken toe hoe hun thuis door de een na de andere explosie werd verwoest. Bekijk hoe een PETA-team een Russische drone-aanval trotseert om iedereen er levend uit te krijgen!

Update (30 augustus 2023)

De ontploffing van een luchtalarm in Hamlets dorp liet de hond beven van angst. Even later bulderde er een raket door de lucht die het huis van Hamlet en zijn voogd in puin legde. Hun leven was alles wat ze nog hadden – en de zwaargewonde Hamlet dreigde zijn leven te verliezen.

Zijn benen, inclusief een van zijn ellebooggewrichten, waren geraakt door rondvliegende granaatscherven. Zonder enige mogelijkheid om de hulp te krijgen die hij nodig had, kon de voogd van Hamlet niets anders doen dan toekijken hoe de wonden van haar geliefde metgezel begonnen te etteren en zijn gezondheid achteruitging.

Toen arriveerden de Oekraïense troepen om het dorp veilig te stellen en als aardige zielen waarschuwden ze het door het Global Compassion Fund gesteunde team Animal Rescue Kharkiv (ARK) dat Hamlet hun hulp nodig had. De verzorgster van Hamlet omhelsde haar beste vriend met tranen en overhandigde de verzwakte hond aan ARK met de smeekbede om zijn leven te redden en, wetende dat ze hem waarschijnlijk nooit meer zou zien vanwege de oorlog, een liefdevol thuis voor hem te vinden.

ARK bracht de fragiele hond met spoed naar hun door het Global Compassion Fund ondersteunde dierenkliniek in Kharkiv voor een spoedoperatie. De diep ingesloten granaatscherven werden verwijderd en zijn geïnfecteerde wonden werden schoongemaakt. De operatie was een succes en de dappere Hamlet, die zijn oorspronkelijke kleur van vastberadenheid terug had, liep al snel kwispelend door de kliniek, blij om te knuffelen met het personeel en dankbaar dat hij weer kon lopen!

Het ARK-team en andere door het Global Compassion Fund ondersteunde teams redden en verzorgen elke dag ernstig gewonde en getraumatiseerde dieren zoals Hamlet. Ze weten dat ze in shock zijn en zachtaardige verzorging nodig hebben. Ze helpen ze te herstellen en een nieuw liefdevol thuis te vinden, of ze gaan op zoek naar hun oorspronkelijke verzorgers die tijdens de oorlogsellende van hun dieren werden gescheiden. Velen gaan naar pleeggezinnen of naar speciaal opgerichte opvangcentra die worden gefinancierd door het Global Compassion Fund, maar tot nu toe heeft ARK 60% van alle geredde en herstelde dieren herenigd met hun oorspronkelijke families. Elk gered leven en elke kwispel of zacht spinnen is reden genoeg voor deze moedige teams, die hun eigen veiligheid op het spel zetten, om dag in dag uit door te gaan, hoeveel pijlen, raketten en mortieren of andere onnatuurlijke schokken er ook op hun pad komen.

Update (20 juni 2023):
Teams hebben bijna 300 getraumatiseerde honden, katten, kippen en andere dieren gered van de dodelijke overstromingen in Oekraïne. Hier zijn veel dankbare dieren na aankomst in de door het Global Compassion Fund ondersteunde kliniek in Kharkiv:

Terwijl de teamleden de slachtoffers van de overstroming herenigen met hun verzorgers en liefdevolle huizen zoeken voor degenen die er een nodig hebben, zijn ze ook druk bezig met het aanvullen van voorraden voor een volgende reis terug naar Kherson later deze week. Het leger heeft hun hulp ingeroepen om dieren te redden die vastzitten in de frontlinies nu de gevechten in de regio steeds heviger worden.

Deze honden zijn misschien gespaard gebleven van het overstromingswater, maar ze zijn allemaal diep getroffen door de geluiden van het conflict in de buurt. Kijk hoe Animal Rescue Kharkiv hen helpt te ontsnappen:

Update (15 juni 2023):
Meer dan 200 honden, katten, kippen en geiten (en zelfs een schildpad) zijn nu uit het water gehaald en krijgen de zorg die ze nodig hebben, dankzij het sterke netwerk van reddingswerkers, vrijwilligers, dierenartsen en opvangcentra die worden gesteund door de vele recente donateurs van PETA’s Global Compassion Fund.

Het team van Animal Rescue Kharkiv is nog steeds druk bezig om door het met puin bezaaide water te navigeren, verwoeste huizen te beklimmen en door de modder te zwemmen om zoveel mogelijk dieren te bereiken.

Kijk hoe de senior hond Kai om hulp roept vanaf een dak wanneer hij de naderende reddingsboot opmerkt:

Het waterpeil daalt langzaam en wat er onder het troebele oppervlak ligt, creëert nieuwe uitdagingen voor reddingswerkers in boten – die ook te maken krijgen met door water volgelopen constructies die kunnen instorten.

Teams op vaste grond werken ook aan het herenigen van verzorgers met hun dieren die het onvoorstelbare hebben meegemaakt: gescheiden worden zonder een moment van te voren te weten of ze het overleefd hebben. Deze twee waren dankbaar om weer bij elkaar te zijn:

Update (13 juni 2023):
Van honden en katten tot kippen en geiten, teams ondersteund door PETA’s Global Compassion Fund redden elke dag ongeveer 50 dieren uit de met puin gevulde overstromingen in Oekraïne.

Zware regenval en militaire blokkades

Afina werd hongerig, bang en alleen op een drijvend metalen dak gevonden. Kijk wat er gebeurt nadat “kapitein Afina” haar bemanning waarschuwt voor andere dieren die hun hulp nodig hebben:

Reddingswerkers trokken poncho’s aan toen het hevig begon te regenen. Het zicht was soms beperkt, maar omdat ze wisten dat er nog steeds dieren rondzwierven – die meerdere dagen zonder voedsel en schoon water hadden gezeten – ging het team door om ze te bereiken.

Sterke stromingen hebben deze schildpad waarschijnlijk stroomafwaarts gedreven. Het team zag haar toen ze op een dak kon klauteren en ze schepten haar op en brachten haar in veiligheid.

Toen het leger het gebied afsloot, raceten teams gesteund door PETA’s Global Compassion Fund met hun boten naar een andere locatie en bleven honden, katten en andere dieren redden. Zij waren later de enige groep die toestemming kreeg om door te gaan met hun werk.

Update (9 juni 2023):

Bijna 100 honden, katten, kippen en andere dieren zijn tot nu toe gered van gevaarlijke overstromingen in het zuiden van Oekraïne. Kijk hoe een team, gesteund door PETA’s Global Compassion Fund, getraumatiseerde dieren op hun boten in veiligheid brengt:

Elk moment telt voor uitgeputte dieren die vastzitten op daken of wanhopig proberen te ontsnappen aan het troebele water.

Update (8 juni 2023):
Teams ondersteund door PETA’s Global Compassion Fund navigeren voorzichtig door de overstromingen in Oekraïne om katten, honden, kippen en andere overlevende dieren te vinden en ze naar het droge te brengen, waar ze worden voorzien van voedsel en water. Vrijwilligers vervoeren ze naar een nabijgelegen dierenkliniek en dierenopvangcentra.

Overal waar de reddingswerkers hun boten heen sturen, vinden ze dieren die dreigen te verdrinken. Hier zijn een paar van de tientallen levens die ze tot nu toe hebben gered:

Deze hond probeerde wanhopig te overleven nadat iemand hem aan een dak had vastgeketend. Reddingswerkers kwamen op het nippertje bij hem. Hij was zo uitgeput dat hij, nadat het team hem met spoed naar het droge had gebracht, niet eens meer zelfstandig kon staan.

Deze overweldigde hond greep het been van zijn redder vast totdat hij uit het water werd getrokken.

Talloze andere paniekerige dieren zijn gestrand op daken of proberen wanhopig te overleven in het met bacteriën geladen water, terwijl reddingswerkers hun leven riskeren door langs militaire explosieven en gebroken elektriciteitsleidingen te navigeren om ze te redden.

Update (7 juni 2023):
Teams ondersteund door PETA’s Global Compassion Fund (GCF) navigeren door het troebele water van overstroomde straten om angstige dieren te redden die zich vastklampen aan daken of worstelen om een stukje droge grond te bereiken na de vernietiging van een grote dam in het zuiden van Oekraïne.

Animal Rescue Kharkiv vertrok naar de verwoeste regio met voedsel, medische voorraden en boten kort nadat het nieuws over de overstroming bekend werd. De groep kreeg al snel gezelschap van een ander, door het GCF ondersteund, reddingsteam uit Mykolaiv.

“Deze ramp overstijgt alle dramatische situaties die we sinds het uitbreken van de oorlog samen met onze lokale partners hebben meegemaakt. ”
– Sylvie Bunz, Senior Manager Speciale Projecten, PETA Duitsland

Het overstromingswater is uitdagend en gebroken hoogspanningskabels en militaire apparatuur maken de situatie nog gevaarlijker. Reddingswerkers riskeren hun leven om zoveel mogelijk gestrande en getraumatiseerde overlevenden te bereiken. Teams brengen de dieren die ze hebben gered naar een kliniek in de buurt voor de nodige diergeneeskundige zorg, terwijl andere dieren naar plaatselijke opvangcentra worden gebracht in de hoop ze te herenigen met hun verzorgers.

Hoe jij kunt helpen

Jouw gift aan PETA’s Global Compassion Fund van vandaag zal deze gedurfde reddingsteams in Oekraïne steunen en hoop geven aan dieren in wanhopige nood.

Update (7 oktober 2022): Zes prachtige katten zijn op weg naar Zwitserland voor een kans op een nieuw leven. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog werkt PETA Duitsland samen met partners in Zwitserland om gerehabiliteerde dieren uit Oekraïne op te vangen die een liefdevol thuis nodig hebben.

Toen Russische troepen probeerden de Oekraïense steden Dnipro en Chuhuiv in te nemen, ontstond in de regio complete chaos. Reddingswerkers riskeerden hun leven om de dieren in veiligheid te brengen terwijl de vluchtroutes zwaar werden gebombardeerd. Daarna brachten de zes katten de vereiste quarantaineperiode in Oekraïne door, terwijl PETA Duitsland al het nodige papierwerk verzamelde om ze naar Hongarije te krijgen. Ruimte en deskundige trainers wachtten hen op in een partner-traumakliniek voor dieren in Boedapest.

Na maanden van revalidatie waren de katten eindelijk klaar voor hun volgende avontuur. Het team haalde ze op, en de stoet vertrok op weg naar hun nieuwe leven in het bergachtige Zwitserland.

Update (30 september 2022): Met de winter om de hoek werken PETA Duitsland en haar partners snel om zich voor te bereiden op de koude dagen die komen gaan in Oekraïne.

Hoe meer dieren dit netwerk van activisten nu veilig uit de oorlogsgebieden kan krijgen, hoe beter. Zodra de winter zijn intrede doet, zullen veel reeds beschadigde wegen vrijwel onbegaanbaar worden, waardoor het nog moeilijk wordt om dieren te bereiken die wanhopig hulp nodig hebben.

Donateurs aan het Global Compassion Fund helpen PETA Duitsland en haar partners zich voor te bereiden door de uitbreiding van een partneropvangcentrum voor dieren bij de Hongaarse grens. Het ligt in een gebied ver van de hevigste gevechten, maar de ruimte raakt snel vol vanwege de quarantaineperioden die nodig zijn om dieren uit Oekraïne te verplaatsen.

De teams werken hard om de capaciteit van het opvangcentrum te vergroten om zoveel mogelijk dieren in veiligheid te brengen.

Update (23 september 2022): Als de zon opkomt, steekt het reddingsteam, dat urenlang heeft gereden, eindelijk de Hongaarse grens over. Ze wachten op de grenswachters om de paspoorten te controleren terwijl ze hun ogen openhouden voor eventuele zwerfdieren. Sommige dakloze dieren hebben een roedel gevormd die door de bewakers gevoed worden, dus verzamelt het team de dieren die ze te pakken kunnen krijgen om ze de kans te bieden op een veel beter leven.

Een groep slaperige en geduldige honden en katten is nu een stap dichter bij het achterlaten van de oorlog en al zijn chaos. Nadat ze waren opgepikt uit door oorlog geteisterde steden – Kharkiv, Dnipro en elders – hebben ze allemaal met succes de vereiste quarantaineperiode in Oekraïne uitgezeten terwijl een partneropvangcentrum daar hen vaccineerde, hun wonden verzorgde en het team hielp alle nodige papieren en dierenpaspoorten te verzamelen.

In Hongarije zag het team Lilly. Ze zat bij twee grenswachters die hun brood met haar deelden. De soldaten vertelden het team dat Lilly alleen reisde – zonder iemand om voor haar te zorgen. Haar staart kwispelde en ze rende naar het team toe, zodat ze haar in hun armen konden sluiten. Na een vriendelijke kennismaking sprong ze in de reddingswagen, waar een warme plek op haar wachtte.

Omdat Lilly aan de Hongaarse kant van de grens was, zal ze slechts drie weken in quarantaine zitten bij een partneropvangcentrum, nadat ze is ingeënt tegen hondsdolheid. Daarna zal het team haar overbrengen naar Duitsland, waar ze erop vertrouwen dat de lieve hond een liefdevolle familie zal vinden.

Update (16 september 2022): PETA Duitsland en haar partners hebben honderden honden gered in en rond Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne en een brandpunt tijdens de recente gevechten.

Perlinka is een van hen. De chaos van de oorlog – het lawaai van luchtalarmsirenes en het gedreun van explosies – heeft een zware tol geëist van haar, waardoor ze getraumatiseerd en begrijpelijk bang is.

Een partneropvangcentrum in Boedapest, dat gespecialiseerd is in het emotioneel herstel van honden als Perlinka, werkt de klok rond met haar zodat ze uiteindelijk in een liefdevol gezin kan worden geplaatst. Hoewel ze nog steeds terugdeinst als andere honden om haar heen spelen, heeft ze dankzij haar revalidatie al een lange weg afgelegd. Ze is zelfs begonnen met het vrolijk aannemen van lekkers uit mensenhanden!

Update (31 augustus 2022): De verschrikkelijk hoge prijs van voedsel leidde tot een panische oproep aan het team van mensen die wanhopig waren om hun paarden te voeren. Meer dan 100 paarden hadden hulp nodig, en door de gevechten in de buurt van Odesa en de afstand tot de grens met Hongarije was het niet eenvoudig hen te bereiken. Maar dat weerhield het team er niet van een reddingslijn te leveren in de vorm van 55 ton voedsel en hooi voor de uitgehongerde paarden die in het door oorlog getroffen gebied zijn achtergebleven.

Update (11 augustus 2022): In een gebied met zware gevechten ten zuidoosten van Kharkiv hebben PETA Duitsland en haar partners een vijfdaagse missie georganiseerd om honden en katten uit het door oorlog geteisterde gebied en over de grens naar Hongarije te krijgen. Sommige van de honden waren zwaargewond – bijvoorbeeld Sam, die dringend geopereerd moest worden vanwege een wond aan een van zijn poten.

Tijdens de missie ontplofte een raket een straat verderop toen leden van een partnerorganisatie – Animal Rescue Kharkiv – bezig waren de dieren in een reddingsvoertuig te laden. Gelukkig kwamen ze allemaal veilig aan bij de grens en konden ze een retourzending van parasietenpreventie en reismanden meenemen, die ze zullen helpen uitdelen aan de vele opvangcentra in nood ter plaatse.

Hier zijn enkele gezichten van dieren die geweerschoten, raketaanvallen en vele andere verwoestende uitingen van de oorlog hebben overleefd. Zij wachten nu hun quarantaineperiode af in partneropvangcentra in Hongarije voordat ze naar Duitsland kunnen worden vervoerd voor adoptie. (Sam is in de dierenkliniek van PETA Duitsland in Hongarije om zijn poot te laten verzorgen.)

Kijk binnenkort nogmaals op deze pagina voor de laatste updates over de reddingsacties van PETA Duitsland tijdens de oorlog.

Update (4 augustus 2022): Sterk vermagerde en zwaargewonde honden en katten in het zwaar getroffen Kharkiv hadden dringend hulp nodig. Met gevaar voor eigen leven brachten reddingswerkers hen naar Hongarije na een dagenlange reis, waarbij het reddingsvoertuig werd geraakt door granaatscherven. Hoeveel iedereen gelukkig in veiligheid is gebracht, herinnert dit incident ons eraan dat gezelschapsdieren en mensen in Oekraïne elke dag lijden en gevaar lopen.

Terwijl ze deze dieren redden, kregen de reddingsteams een wanhopig telefoontje van dierenbeschermers die hulp nodig hadden voor zeven getraumatiseerde honden die dagenlang in transportkisten hadden gereisd, maar bij de Poolse grens niet werden toegelaten, hoewel de verzorger van de honden aanwezig was met alle noodzakelijke papieren. PETA Duitsland stuurde de honden onmiddellijk naar de Hongaarse grens, waar ze werden toegelaten en een paar dagen herstelden en diergeneeskundige behandeling kregen in een van de verzorgingsposten van de groep, voordat ze werden overgebracht naar een therapiecentrum in Polen.

©Jevgenija Jedlicska

©Jevgenija Jedlicska

Om meer honden en katten te helpen die dringende zorg nodig hebben terwijl ze in veiligheid worden gebracht, breidt PETA Duitsland verschillende particuliere opvangcentra in de buurt van de grens tussen Hongarije en Oekraïne uit. Tot nu toe zijn er ruimtes om meer dan 300 honden en katten tegelijk te huisvesten. Alle ruimtes zitten momenteel vol met dieren die worden verzorgd in afwachting van hun vereiste quarantaineperiode, en de teams kijken ernaar uit om binnenkort voor nog meer getraumatiseerde dieren te kunnen zorgen.

Update (29 juli 2022): Terwijl de oorlog in Oekraïne voortwoedt, opereert de partnerorganisatie van PETA Duitsland, Animal Rescue Kharkiv (ARK), in enkele van de gevaarlijkste en actiefste gevechtszones in het belegerde land.

©Animal Rescue Kharkiv

Deze hond is een van de vele dieren die zijn achtergelaten in een buitenwijk van Kharkiv, die nu direct in de vuurlinie ligt. Er wonen daar bijna geen mensen om voor deze dieren te zorgen.

©Animal Rescue Kharkiv

Nadat hond Richie op de een of andere manier wist te ontsnappen aan een granaat die op dit huis viel en anderen in de omgeving doodde, is hij nu bij ARK en zal hij worden vervoerd naar een nieuw thuis.

©Animal Rescue Kharkiv

Dit is een gedeeltelijk verwoest woongebouw in het district Pyatikhatka in Kharkiv waar ARK een gewonde hond vond en hielp. Sommige bewoners wonen nog steeds in de kelder van dit gebouw.

©Animal Rescue Kharkiv

Ook dit gebouw werd gebombardeerd door Russische soldaten, en de meeste gebouwen in deze wijk van Kharkiv zijn onbewoonbaar geworden.

Om zoveel mogelijk dieren te redden werkt ARK vaak samen met het Oekraïense leger voor bescherming, omdat ze soms maar 10 of 15 minuten hebben voordat de bommen of het geweervuur weer losbarsten.

©Animal Rescue Kharkiv

Drie honden, Kleopa, Marcus en Clay, werden achtergelaten toen hun verzorgers gedwongen werden hun huis te verlaten na bombardementen, maar ARK was in staat ze net op tijd in veiligheid te brengen.

©Animal Rescue Kharkiv

Alle drie de honden verkeren in goede gezondheid en zullen binnenkort worden herenigd met hun familie!

©Animal Rescue Kharkiv

Medewerkers van ARK ontdekten deze Duitse herder wanhopig rennend door de straten in de vuurlinie, met haar verzorgers nergens te bekennen. Ze werd met spoed in veiligheid gebracht en naar een liefdevol nieuw thuis gebracht.

©Animal Rescue Kharkiv

Bij een militaire controlepost vroegen Oekraïense soldaten ARK te helpen een thuis te vinden voor een hond die in de kazerne van meerdere pups was bevallen. De hele hondenfamilie herstelt in een veilig gebied totdat ze klaar zijn voor adoptie.

Je kunt het onmisbare werk van deze en andere moedige en meelevende mensen steunen door PETA’s Global Compassion Fund te steunen.

Update (26 juli 2022): Sinds slechts enkele dagen nadat Rusland Oekraïne binnenviel, werkt PETA Duitsland samen met een netwerk van toegewijde vrijwilligers en organisaties om meer dan 1650 honden en katten te redden – en dit aantal loopt nog steeds op! Deze reddingen komen bovenop de meer dan 616 ton voedsel en proviand die zijn geleverd om honden, katten, ezels en paarden te helpen die nog steeds vastzitten in oorlogsgebieden, leveringen die zullen doorgaan zo lang ze nodig zijn.

Kijk eens naar een paar van de prachtige individuen die onlangs uit Oekraïne zijn gered – hun blije gezichten zeggen genoeg!

Update (8 juli 2022): Toen de Russische aanval op de stad Dnipro in Oekraïne intensiever werd, wisten PETA Duitsland en andere dierenverdedigers ter plaatse dat ze snel moesten handelen. Na het organiseren van succesvolle reddingsoperaties om dieren uit de steden Lysychansk en Severodonetsk te evacueren, waren ze experts geworden in het bevrijden van dieren uit de gevarenzone – en nu moesten ze het opnieuw doen.

Het team doorzocht Dnipro en vond 200 honden en katten die gered moesten worden – maar ze konden geen brandstof vinden voor de voertuigen die nodig waren om de dieren de stad uit te rijden, en de chauffeur die ze hadden ingehuurd werd weggeroepen. PETA Duitsland en haar bondgenoot Animal Rescue Kharkiv weigerden op te geven, dus bundelden ze hun krachten en mobiliseerden ze een keten van toegewijde activisten die voertuigen en brandstof konden leveren om de dieren – schakel voor schakel – door het land te vervoeren naar een dierenasiel aan de Hongaarse grens. Kort nadat de karavaan Dnipro had verlaten, werd de brug die ze juist waren overgestoken om te ontsnappen gebombardeerd, waardoor de toegang tot de stad werd geblokkeerd. De dieren werden net op tijd gered!

Vrijwilligers die in het asiel werken, huilden terwijl ze de nieuw aangekomen dieren knuffelden en klaarstoomden voor het volgende deel van hun reis – het vervoer naar een veilige haven in Hongarije. In dit vredige toevluchtsoord in de open lucht krijgen ze medische zorg, voedsel en veel genegenheid, terwijl ze hun verplichte quarantaine afmaken. Alle dieren zullen spoedig klaar zijn om hun adoptiegezinnen in de buurlanden te ontmoeten en het oorlogstrauma ver achter zich te laten.

Update (1 Juli 2022): PETA Duitsland en haar partners in Oekraïne staan elke dag voor andere uitdagingen – maar op elk obstakel volgt een nieuwe triomf.

Voor Lucky was het leven een snelweg – nu is het een thuis
Een medewerker van een Oekraïens partnerasiel in de buurt van de Hongaarse grens vond een gewonde hond op de weg. Ze bracht hem naar een dierenarts, maar de prognose was niet goed: drie van zijn poten waren gebroken. Er waren verschillende operaties en veel liefde van het asielpersoneel nodig, maar de zachtaardige hond kwam er doorheen, en hij kreeg de toepasselijke naam Lucky.

Hij gaat binnenkort op weg naar Duitsland, waar teams werken aan het vinden van liefdevolle thuisplekken voor meer honden zoals hij.

Tijdelijke opvang biedt permanent soelaas
Met de hulp van plaatselijke dierenorganisaties heeft het team van PETA Duitsland de bouw voltooid van een tijdelijk asiel in Boedapest, Hongarije, dat onderdak kan bieden aan meer dan 300 dieren terwijl ze hun vereiste quarantaine voltooien voordat ze kunnen worden overgebracht naar asielen in Duitsland. Het ‘pop-up asiel’ bevindt zich in een groot, rustig gebied waar de dieren kunnen genezen en herstellen.

De eerste 20 geëvacueerde honden wijden dit toevluchtsoord in, waar ze medische zorg en vaccinaties krijgen en gesteriliseerd of gecastreerd worden. Medewerkers die voor de honden zorgen, zeggen dat het inspirerend is om te zien hoe ze het trauma dat ze hebben meegemaakt te boven komen terwijl ze met elkaar bevriend raken en weer leren om mensen te vertrouwen.

Update (13 juni 2022): Hond gered uit Oekraïne vindt nieuw thuis in België.

Daisy’s reis
Lieve Daisy is nog maar een jaar oud. Alleen op straat in Oekraïne zag haar het er niet goed uit voor haar. Totdat PETA Duitsland haar vond. Reddingswerkers pikten haar op en brachten haar in veiligheid in Polen, samen met tientallen andere katten en honden.

Na weken van verzorging, waarin ze haar vaccinaties kreeg en toestemming om te reizen, begon ze aan een nieuwe reis – deze keer naar haar permanente thuis in België.

Een nieuwe grote familie
Daisy’s nieuwe voogd omschrijft haar als een bol energie. Ze houdt van mensen en is aanhankelijk naar iedereen die ze ontmoet. Ze is ook slim en leert snel. Daisy maakt nu deel uit van een groot gezin en woont samen met drie andere honden in haar nieuwe thuis – en ze spelen en slapen allemaal samen.

Haar favoriete bezigheden zijn met haar nieuwe roedel door de tuin racen (ze is snel!), haar nieuwe buurman verleiden om haar door de schutting lekkers te geven, dutten in haar favoriete fauteuil, pootjebaden in de vijver (en daarna worden afgedroogd), samen met haar broer op het bed van haar voogd slapen, samen met haar puppyzusje op een piepende ananas kauwen en een gele pluizige eend ronddragen!

Het is moeilijk te bevatten of voor te stellen wat ze heeft moeten doorstaan, maar dit schattige en veerkrachtige meisje leidt nu het leven dat ze altijd heeft verdiend.

Adopteer altijd, koop nooit
Terwijl Daisy geniet van dit nieuwe hoofdstuk in haar leven met haar familie, wachten veel schattige adoptiehonden zoals zij nog steeds op een permanent thuis. Elke keer dat iemand een puppy of kitten koopt, wakkeren ze de dierdakloosheidscrisis aan en verliest een dier in een asiel zijn of haar kans op een thuis.

Geredde dieren, zoals Daisy, zijn geweldige metgezellen, en dieren van gemengde rassen zijn waarschijnlijk ook gezonder en leven langer dan hun tegenhangers met een ‘stamboom’. Dus als je klaar en bereid bent om een dierenvriendje in je gezin op te nemen en voor de rest van hun leven te verzorgen, adopteer dan, ga niet shoppen.

Update (18 mei 2022): PETA Duitsland bouwt opvangcentra in Hongarije voor de opvang van dieren die uit Oekraïne zijn gered.

Tijdelijk onderkomen voor 300 geredde katten en honden
Sinds het uitbreken van de oorlog heeft PETA Duitsland meer dan 1.300 katten en honden uit Oekraïne gered. Om nog meer dieren te redden, bouwen de groep en haar partner Notpfote Animal Rescue nu onderkomens in Hongarije. Deze opvangcentra, gelegen nabij de grens met Oekraïne, zullen tijdelijk onderdak bieden aan maximaal 300 dieren tegelijk.


Moe en gestrest na een zware reis vanuit heel Oekraïne, zullen deze weerloze slachtoffers van de oorlog binnenkort een veilig onderkomen hebben in Hongarije, waar ze kunnen rusten, herstellen en veel liefde van het personeel krijgen terwijl ze wachten op de volgende etappe van hun reis. Vanwege de grensregels moeten honden en katten uit Oekraïne vaak een tijd in quarantaine blijven voordat ze naar Duitsland of andere EU-landen kunnen reizen. In deze nieuwe opvangcentra zullen de Oekraïense dieren alle medische zorg, tests en vaccinaties krijgen die ze nodig hebben om een permanent tehuis te krijgen.

Update (10 mei 2022): PETA Duitsland heeft tot nu toe meer dan 1300 Oekraïense katten en honden gered, vluchtelingen herenigd met hun gezelschapsdieren en 100 ezels en paarden en meer dan 100.000 katten en honden in heel Oekraïne van voedsel voorzien.

PETA Duitsland redde een vrouw en meer katten en honden uit het door oorlog verscheurde Kharkiv
Kharkiv wordt voortdurend aangevallen en is nu een van de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne: grote delen van de stad zijn verwoest. Gelukkig was PETA Duitsland, samen met haar vrienden van de lokale dierenbeschermingsorganisatie Animal Rescue Kharkiv, in staat om deze vrouw en haar katten en honden veilig uit haar belegerde woonplaats te begeleiden.

Sommige van de dieren waren gewond, maar ze kregen de diergeneeskundige zorg die ze nodig hadden.

Maak kennis met Mira, een van de honden die gered is uit Kharkiv. Ze is nu veilig in Budapest:

Meer dan 1300 Oekraïense dieren zijn nu gered
Onder de geredde dieren zijn deze katten, die nu in quarantaine zijn in Duitsland en binnenkort klaar zullen zijn om geadopteerd te worden:

Deze honden uit Kyiv waren bang en uitgeput na hun reis naar de grens, maar nu zijn ze veilig in Hongarije bij hun menselijke familie:

Twee vluchtelingen herenigd met hun dierlijke metgezellen
PETA Duitsland en Animal Rescue Kharkiv hebben twee Oekraïense vrouwen herenigd met hun katten en hond:

Na 10 dagen in een schuilkelder te hebben doorgebracht, vluchtten Juli en haar twee kinderen uit de regio Kharkiv naar Frankrijk. Ze moest de hartverscheurende beslissing nemen om haar katten achter te laten.

Nu, na weken van pijnlijke scheiding, is het gezin weer samen. Kijk naar hun emotionele weerzien – Juli kon niet blijer zijn om haar geliefde katten weer te zien. Na alles wat deze familie heeft meegemaakt, zijn we dolblij dat ze eindelijk weer bij elkaar zijn.

En dit is Tani, een hond uit Dnipro. Het moment dat ze werd herenigd met haar dankbare voogd na bijna twee maanden van elkaar gescheiden te zijn zal je hart doen smelten:

Tani en haar voogd zijn nu in Tsjechië, ver van de oorlog vandaan.

Hongerige honden, katten, ezels en paarden krijgen broodnodige voeding
PETA Duitsland gaat door met het sturen van voedsel voor katten, honden, paarden en ezels naar Oekraïne. Tot nu toe heeft de groep meer dan 400 ton voedsel in het land afgeleverd.

Update (26 april 2022): Een vrouw, haar tweeling, honden en katten zijn nu veilig na te zijn gered uit Bucha, Oekraïne.

Evgenia, haar 3-jarige tweeling en hun katten en honden verbleven in Bucha, een stad buiten Kyiv, tijdens het bloedbad dat de wereld blijft schokken. Het was onmogelijk voor hen om te ontsnappen, en Evgenia wilde de dieren niet achterlaten.

Nadat de Russische soldaten de stad hadden verlaten en de straten waren ontdaan van mijnen en de dode lichamen van burgers, slaagde PETA Duitsland er eindelijk in Evgenia te bereiken en haar en haar familie, inclusief de katten en honden, uit Bucha weg te halen.

Het was een lange en beangstigende reis naar veiligheid. Maar na bijna 30 uur onderweg te zijn geweest, zijn Evgenia, de tweeling en de andere dieren nu allemaal veilig in Duitsland.

Naast het redden van mensen en andere dieren, heeft PETA Duitsland sinds het begin van de oorlog meer dan 100.000 katten, honden en paarden in Oekraïne gevoed.

Update (14 april 2022):

We hebben goed nieuws voor Oekraïense paarden!

Nadat informatie te hebben ontvangen over paarden die dringend voedsel nodig hadden, is PETA Duitsland in actie gekomen. Het is nog steeds erg koud in Oekraïne, en delen van het land zijn nog steeds bedekt met sneeuw, wat betekent dat er geen vers gras is voor paarden om te eten.

De lastig missie om een zending paardenvoer in het door oorlog verscheurde land te krijgen duurde enkele dagen, maar omdat het team wist dat deze dieren anders zouden verhongeren, was het vastbesloten hen te bereiken.

Nu hebben meer dan 100 paarden volle buiken! PETA Duitsland zal hen meer voedsel blijven brengen tot het weer warmer wordt en ze gras kunnen eten.

Het team gaat ook door met het verstrekken van voedsel voor katten en honden. Meer dan 200 ton proviand is nu in het hele land afgeleverd, waarmee meer dan 80.000 dieren zijn gevoed.

Update: 9 april 2022

Maak kennis met enkele van de dappere Oekraïners die hun leven hebben gewaagd om dieren te redden, terwijl de reddingsmissies nog steeds doorgaan.

Ze grijpen de laatste kans om katten uit Kyiv te redden
Toen de onverschrokken activiste Dara hoorde dat een brug in Kyiv zou worden verwoest, ondernam ze snel actie. Ze haalde 50 katten uit een plaatselijk dierenasiel en vluchtte met hen naar Lviv. Uren later werd de brug gebombardeerd. Ze benutte de laatste kans die ze had om de katten te evacueren.

Onze vrienden van de Oekraïense dierenrechtenorganisatie UAnimals verzorgden deze dieren totdat PETA Duitsland arriveerde. Het reddingsteam had vier lange reizen nodig om hen in veiligheid te brengen. Ze legden meer dan 675 af – dat is langer dan de afstand tussen Amsterdam en Berlijn. Nu zijn alle 50 katten veilig.

Deze oudere kat heet Snezhok (wat ‘sneeuwbal’ betekent). Hij was uitgeput na de lange en beangstigende reis, maar hij is snel hersteld en ligt nu vredig te rusten.

En dit is Dymka (wat ‘nevel’ betekent). Toen het team van PETA Duitsland haar redde, had ze aanvankelijk moeite met ademhalen, dus hield de redder Dymka op haar schoot en gaf haar alle liefde en aandacht die ze nodig had tijdens de reis. Bij aankomst kreeg ze onmiddellijk diergeneeskundige hulp en ze voelt zich al veel beter.

Ontsnappen aan de bombardementen in een groentekist
Wij bewonderen de moed van activisten uit Korosten, die hun leven riskeerden om katten in veiligheid te brengen. Deze stad in het noorden van Oekraïne ligt al weken zwaar onder vuur. Tussen beschietingen en bombardementen door slaagden vier vrijwilligers erin 20 katten uit een plaatselijk dierenasiel de stad uit te krijgen. Zij stopten de katten in groentekisten en zelfgemaakte houten kratten die met touwen en draden waren vastgezet en brachten hen het oorlogsgebied uit.

Het team van PETA Duitsland ontmoette hen aan de grens, en nu zijn de katten veilig in Praag, waar ze spoedig een permanent tehuis zullen vinden.

Jong koppel redt honden uit het door oorlog verscheurde Kyiv
Een jong koppel redde enkele van deze honden uit Kyiv. Het was een gevaarlijke reis, maar gelukkig zijn al deze dieren en hun dappere redders veilig. PETA Duitsland bracht ze samen met andere Oekraïense honden naar Hongarije, ver van het oorlogsgebied:

Ze zijn nu gelukkig in een dierenasiel dat wordt gerund door onze vrienden in Boedapest.

Oekraïense helden helpen PETA Duitsland met het voeden van hongerige katten en honden
Het leveren en verdelen van voedsel over heel Oekraïne blijft de hoogste prioriteit. PETA Duitsland heeft nog eens 40 ton voer geleverd voor dakloze dieren, dieren in opvangcentra en mensen die geen voedsel hebben voor hun dierlijke metgezellen.

Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van dappere Oekraïners die vastbesloten zijn om de dieren tegen elke prijs te eten te geven. Kijk eens naar deze mannen. Ze voeren 800 honden en katten in hun regio, midden in de oorlog. Echte helden.

Update: 1 april 2022

Eten, eten en nog eens eten!
Een trein vol voer bracht meer te eten voor katten en honden in Oekraïne:

Kijk maar naar het moment dat ze eindelijk deze zeer speciale levering in de pootjes kregen:

Sinds het begin van het conflict heeft PETA Duitsland ongeveer 84.000 katten en honden van voer voorzien.
Houd deze pagina in de gaten voor updates – er is meer eten onderweg!

Bijna 1.000 dieren zijn nu veilig
België, Tsjechië, Duitsland, Litouwen en Polen zijn slechts enkele van de bestemmingen waar dieren die zijn gered van de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne binnenkort een permanent thuis zullen vinden:

In een maand tijd hebben PETA-entiteiten bijna 1.000 katten en honden uit Oekraïne in veiligheid gebracht en veel mensen geholpen het land te ontvluchten met hun gezelschapsdieren.

Dieren beginnen geen oorlogen, maar net als menselijke slachtoffers lijden ze enorm tijdens deze conflicten. Het team zal hun levensreddende missie voortzetten om zoveel mogelijk slachtoffers van deze oorlog te redden.

Update: 28 maart 2022
Herinner je je Bissy?

Zij was een van de eerste honden die PETA Duitsland redde uit Lviv, Oekraïne. Het team vond haar in een plaatselijk dierenasiel en nam haar en vele andere honden en katten natuurlijk mee. Kijk eens hoe gelukkig Bissy nu met haar nieuwe vrienden rondhangt:

Dit lieve meisje heeft de harten geraakt van een prachtig gezin uit Zwitserland en zal binnenkort verhuizen naar haar nieuwe permanente thuis.

Update: 27 maart 2022
Deze katten hadden geluk dat het team van PETA Duitsland klaarstond om hen op te halen toen ze een noodoproep kregen. Deze arme zielen brachten meer dan twee dagen door in hun kleine kooien nadat ze in de buurt van de Oekraïens-Poolse grens waren achtergelaten.

PETA Duitsland haastte zich om hen alle 12 te redden.

De katten brachten de nacht door bij de redders voordat ze werden overgebracht naar een dierenasiel. Binnenkort zullen ze allemaal klaar zijn om geadopteerd te worden.

Update: 25 maart 2022
De reddingsmissie gaat door! PETA Duitsland heeft nog eens 44 katten en honden gered:

Deze week hielp het reddingsteam Elina (eerste van links); haar kat, Felix; en 11 andere katten uit Oekraïne te vluchten. Nu zijn ze veilig in Duitsland.

En dit is Felix en de man van Elina, die in Oekraïne moest blijven. Deze foto is genomen op de eerste dag van de oorlog:

Deze held voor dieren helpt PETA Duitsland nu om hongerige katten en honden in het hele land van voedsel te voorzien. We hopen dat hij snel met zijn familie zal worden herenigd.

Update: 24 maart 2022

Telkens als het team op missie gaat naar Oekraïne, laden ze hun busjes vol met voedsel, zodat de lokale redders de dieren die ze verzorgen te eten kunnen geven.

@petauk To date, @petadeutschland have delivered 120 tonnes of desperately needed food for dogs and cats in #ukraine #🇺🇦 #animalsofukraine #ukraine🇺🇦 ♬ original sound – PETA

Het team heeft voedsel gestuurd naar belegerde plaatsen zoals Kharkiv en Kyiv, waar honden en katten het dringend nodig hebben. Sommigen van hen leven nog steeds in asielen die gedeeltelijk zijn verwoest door de bombardementen, en het personeel is afhankelijk van deze voorraden om de dieren in leven te houden.

Update: 23 Maart 2022

Ontmoet enkele van de dieren die uit Kharkiv zijn gered:

Dit is Stella. Zij is een van de honden die de bombardementen in haar woonplaats en een gevaarlijke reis van 700 mijl dwars door Oekraïne overleefde. Ze is nu veilig in Polen. Ze heeft problemen met een van haar poten, maar de dierenartsen zorgen goed voor haar. Na alle verschrikkingen die ze heeft moeten doorstaan, hopen we dat ze snel zal herstellen en een nieuw leven kan beginnen bij een liefhebbende familie.

Update: 22 maart 2022

Mensen en dieren blijven noodhulp krijgen aan de grens tussen Oekraïne en Roemenië.

De partners van PETA Duitsland zijn er voor zowel de vluchtelingen als de verarmde lokale bevolking door hen te voorzien van voedsel en hun dierlijke metgezellen van voedsel en diergeneeskundige zorg.

Update: 21 maart 2022

Nog eens 20 ton voedsel is afgeleverd om hongerige katten en honden in Odesa te voeren. Hun dankbare gezichten zeggen alles:

Het reddingsteam heeft dit weekend nog eens 120 katten en honden uit Oekraïne in veiligheid gebracht. Sommigen waren opgesloten achtergebleven in flats en huizen nadat hun families de oorlog moesten ontvluchten. Nu zijn ze veilig, hebben ze gegeten, zijn ze onderzocht door dierenartsen en krijgen ze veel liefde na hun lange en vermoeiende reis:

Veel van de dieren die in de afgelopen drie weken uit Oekraïne zijn gered, zijn nu in Duitsland en Oostenrijk, ver van de oorlog vandaan. Veel van hen hebben al een nieuw permanent tehuis gevonden, en de rest zal zeer binnenkort klaar zijn om geadopteerd te worden.

Tot nu toe hebben PETA-entiteiten meer dan 740 dieren uit het door oorlog verscheurde Oekraïne gehaald en 120 ton broodnodig voedsel in het land afgeleverd.

Zondag 20 maart 2022

Marius en Pamplemousse zijn herenigd met hun families!

Toen de oorlog uitbrak, had dit gezin dat naar Tsjechië vluchtte geen andere keuze dan zijn kattengezellen achter te laten bij een dierenredder in Lviv. Het team van PETA Duitsland slaagde er niet alleen in om de dieren in veiligheid te brengen, maar ook om ze te herenigen met hun dankbare verzorgers! Deze lieve jongens veroverden de harten van het team en brachten de lange en stressvolle reis naar Polen zittend op hun schoot door. Het was moeilijk om afscheid te nemen, maar de wetenschap dat ze nu terug zijn bij hun geliefde familie in Tsjechië is de goede afloop waar we allemaal op hebben gehoopt en waarvoor we ons hebben ingezet.

Zaterdag 19 Maart 2022

Deze honden zijn geëvacueerd uit een asiel dat gebombardeerd werd in de buurt van Kyiv.

Dappere activisten brachten ze naar Lviv, en het reddingsteam van PETA Duitsland bracht ze over de grens naar Polen. Veel van de honden hebben ernstige gezondheidsproblemen en krijgen nu dringende veterinaire zorg.

Ze zullen binnenkort naar een opvangcentrum in Duitsland gaan, en van daaruit kunnen ze worden geadopteerd in permanente, veilige, liefdevolle huizen.

Vrijdag 18 maart 2022

Dringende voorraden voor katten en honden zijn aangekomen in Oekraïne! Twee vrachtwagens met nog eens 40 ton voedsel zijn veilig aangekomen in Lviv. Van daaruit wordt het verdeeld over andere delen van het land om zoveel mogelijk uitgehongerde dieren te voeden.

In totaal heeft PETA Duitsland met succes 100 ton voedsel voor dieren in Oekraïne afgeleverd. Veel mensen huilden bij het in ontvangst nemen van dit broodnodige voedsel voor hun geliefde katten- en hondenkameraden. PETA Duitsland zal doorgaan met het leveren van goederen voor dieren in nood in Oekraïne. Blijf op de hoogte!

Donderdag 17 maart 2022

Nog eens 100 dieren zijn nu veilig
Nog meer goed nieuws van de Poolse grens: nog eens bijna 100 dieren zijn nu veilig, waaronder bijna 80 honden uit een opvangcentrum in Kharkiv en 11 katten en 10 honden uit Kyiv. Sommige van hen zijn gewond en worden nu door dierenartsen behandeld.

36 uur durende reis
De laatste reddingstocht van Polen naar Oekraïne en terug duurde meer dan 36 uur:
• Het reddingsteam reisde van Polen naar Lviv, Oekraïne, waar het de dieren ging ophalen die uit het hele land daarheen waren gebracht.
• Het duurde uren om alle uitgeputte en getraumatiseerde dieren in de busjes te krijgen. Tegen de tijd dat het reddingsteam hen ontmoette, hadden sommige van deze arme zielen al honderden kilometers afgelegd, en ze waren verward en uitgeput.
• Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en deze keer liep het team uren vertraging op bij de grensovergang op de terugweg.

Het reddingsteam werkt de klok rond om er te zijn voor dieren in nood. Dankzij PETA-entiteiten zijn meer dan 600 katten en honden uit Oekraïne veilig en binnenkort klaar om geadopteerd te worden.

Hulp aan de Roemeense grens
De partners van PETA Duitsland zijn ook nog steeds aan de Roemeense grens om vluchtelingen met dieren te helpen met alles van paspoorten tot vaccinaties, halsbanden en voedsel.

Updates over grensregelgeving
PETA UK is voortdurend bezig met het updaten van haar informatie over grensbeperkingen voor mensen die Oekraïne ontvluchten met dierlijke metgezellen.

Mis de laatste update over inreisvereisten niet, en deel deze informatie alsjeblieft om vluchtelingen te helpen:

Woensdag 16 maart 2022

Mensen uit heel Oekraïne hebben wanhopig meer voer nodig voor hun katten en honden nu het steeds moeilijker wordt om eraan te komen, en PETA Duitsland haast zich om te helpen. Drie vrachtwagens met 60 ton honden- en kattenvoer zijn al onderweg.

Een vrachtwagen gaat rechtstreeks naar Odesa. Herinner je je de lieve video met puppy’s die aan het lunchen zijn? Binnenkort krijgen zij en hun vriendjes nog meer.

https://www.facebook.com/OfficialPETAUK/videos/487674059654996

Twee andere vrachtwagens hebben Berlijn inmiddels verlaten en zijn op weg naar Lviv. Van daaruit zullen PETA Duitsland en lokale activisten 40 ton voedsel verdelen onder mensen met dieren in het hele land.

Ondertussen gaat het team door met het in veiligheid brengen van dieren. Goed nieuws: deze katten, die vorige week in Polen aankwamen, zijn al geadopteerd. Zij zullen zeer binnenkort naar hun nieuwe thuis in Oostenrijk gaan:

 

Dinsdag 15 maart 2022

In de stad Kharkiv in Oekraïne hebben hevige gevechten plaatsgevonden. De stad wordt al dagenlang zwaar gebombardeerd, dus het is een prioriteit voor het reddingsteam om zoveel mogelijk katten en honden uit het plaatselijke asiel in veiligheid te brengen. Afgelopen nacht slaagde PETA Duitsland erin om meer dan 30 van hen naar Polen te vervoeren!

Na een reis van bijna 700 mijl krijgen de dieren eindelijk wat rust en genegenheid. Maak kennis met enkele van de honden:

En hier is het machtige reddingsteam dat zich haast om de dieren de Poolse grens over te brengen:

Herinner je de voedsellevering van gisteren aan Odesa? Deze puppy’s konden niet dankbaarder zijn.

Hier zijn een paar van de vele andere honden uit Odesa die hebben geprofiteerd van de enorme voedsellevering:

Blijf op de hoogte: meer voedsel is onderweg!

Maandag 14 maart 2022

Voedsel heeft hongerige dieren bereikt in Odesa
Hongerige katten en honden in Odesa krijgen vandaag eindelijk een goede maaltijd! Het waren een paar zware weken daar nadat het dierenvoer op raakte en mensen het weinige voedsel dat ze nog voor zichzelf hadden, deelden met hun dierlijke metgezellen, dus waren ze dankbaar en opgelucht toen PETA Duitsland aankwam met 20 ton voedsel. Het is de eerste groep die voedsel brengt voor de uitgehongerde dieren van Odesa. De vrachtwagen vol proviand reisde helemaal van Berlijn naar deze stad in het uiterste zuiden van Oekraïne:

Deze zware en gevaarlijke reis duurde een week: vijf dagen rijden en twee dagen wachten, telefoneren en het papierwerk regelen om meerdere grenzen te over te kunnen. Eindelijk, ondanks alle obstakels, zullen de katten en honden in Odesa hun buik vol kunnen eten.

PETA Duitsland heeft nu in totaal 60 ton katten- en hondenvoer geleverd aan Oekraïne. En er is nog veel meer onderweg.

PETA Duitsland redde katten en honden uit Kharkiv, Donetsk en andere plaatsen in Oekraïne
Het PETA Duitsland-team gaat door met het redden van zoveel mogelijk dieren. Dit weekend brachten ze nog eens 100 katten en honden veilig de grens over naar Polen. Sommige dieren legden meer dan 950 kilometer af, wat verder (en natuurlijk veel gevaarlijker) is dan reizen van Amsterdam naar Madrid.

Deze kat komt uit Kharkiv, de op een na grootste stad van Oekraïne, die zwaar is gebombardeerd:

En deze 12-jarige hond, die het team Josef noemde, kwam helemaal uit Donetsk. Dierenartsen behandelen nu zijn gewonde poot:

Vluchtelingen met dieren krijgen hulp aan de Roemeense grens
De partnerorganisatie van PETA Duitsland, Eduxanima, staat klaar aan de Roemeense grens en helpt vluchtelingen met dieren. Ze hebben een verplaatsbare kliniek opgezet, waar ze de dieren chippen en vaccineren, paspoorten uitgeven en dieren en hun families voorzien van voedsel – allemaal gratis.

Meer dan 500 dieren gered uit Oekraïne
Het team heeft inmiddels meer dan 500 dieren gered. Velen van hen worden momenteel verzorgd in een geweldig asiel dat wordt gerund door onze vrienden van Pro Animale en krijgen alle liefde en aandacht (en medische zorg) die ze hard nodig hebben.

Vroeger leefde Mishka op straat in Lviv, nu is ze veilig in Polen.

Het team heeft deze moeder en haar puppy’s vorige week gered. Kijk hoe vredig ze zijn nu ze buiten gevaar zijn!

Alle dieren krijgen veel zorg en aandacht en zullen over een paar weken klaar zijn voor adoptie.

Vrijdag 11 maart 2022
We kunnen gelukkig goed nieuws melden om de week af te sluiten: nog eens meer dan 100 katten en honden zijn gered uit Oekraïne.

PETA Duitsland had weer een lange maar lonende dag – samen met andere reddingsgroepen bracht het team gisteravond tientallen dieren terug over de grens en heeft voor allemaal al een nieuw liefdevol thuis gevonden in Oostenrijk.

In iets meer dan een week tijd heeft het team meer dan 420 katten en honden gered! Maak kennis met een aantal van hen:

En hier zijn onze helden in actie:

Donderdag 10 maart 2022
Succes! Meer dan 100 extra katten en honden uit Oekraïne zijn nu veilig in Polen.

Het was de vierde succesvolle missie in iets meer dan een week, en betekent dat er nu meer dan 300 dieren zijn gered uit Oekraïne.

Het wordt er niet makkelijker op, maar PETA Duitsland werkt de klok rond om er te zijn voor de mensen en andere dieren van Oekraïne die hen zo hard nodig hebben. Na weer een reis van 24 uur is het reddingsteam moe maar vastbesloten. Ze hebben samengewerkt met een netwerk van ongelooflijke Oekraïense mensen die wonderen verrichten om dieren in veiligheid te brengen. Hier zijn enkele van de mensen en dieren die PETA Duitsland afgelopen nacht heeft geholpen:

PETA Duitsland ontmoette hun vrienden van White Paw – en de meer dan 100 katten en honden die ze hadden meegenomen op een gevaarlijke dagenlange reis vanuit een opvangcentrum in Kyiv – om ze veilig over de grens in Polen af te leveren. Het is een enorme opluchting dat ze uit het conflictgebied zijn en de zorg en het voedsel krijgen dat ze nodig hebben.

PETA Duitsland vervoerde ook Nika, haar kat Misty en 22 andere katten, die nu allemaal veilig zijn en veel liefde en aandacht krijgen in het opvangcentrum in Polen. Misty, die zich gisteravond ziek voelde, wordt vandaag door een dierenarts onderzocht.

En dit is Ludmilla, die een lieve dove en blinde hond warm houdt onder haar jas. Ze vond de hond, die ze “kleine egel” noemt, vastgebonden aan een lantaarnpaal en bracht hem samen mee met de andere dieren uit haar opvangcentrum toen ze uit Kyiv vluchtte.

Net toen PETA Duitsland op het punt stond om te vertrekken, werd deze lieve, verlaten kerel bij hen afgeleverd door zorgzame buurtbewoners. Ook hij is nu in het opvangcentrum met zijn nieuwe honden- en mensenvrienden. Zodra hij gechipt, gesteriliseerd en gevaccineerd is, zal hij – net als alle andere lieve zielen – klaar zijn om geadopteerd te worden in een permanent thuis, ver weg van de oorlog.

Update: woensdag 9 maart 2022

Vierde reddingsmissie: meer dan 80 dieren redden uit kyiv
Vandaag, om 7 uur ‘s ochtends, gingen PETA-entiteiten weer op pad, op weg terug naar Lviv, Oekraïne. Er is geen tijd te verliezen als dieren iemand nodig hebben. Het is een zware reis, want de weg is bedekt met ijs en het heeft de hele nacht gesneeuwd. Ze rijden voorzichtig vanuit Polen en hopen snel aan te komen, want er wachten meer dieren op ze.

Deze keer gaan ze bijna 90 katten en honden ophalen. Ze komen allemaal uit een opvangcentrum voor dakloze dieren in Kyiv, aan de andere kant van het land. Dappere activisten van dierenbeschermingsorganisatie White Paw reisden ruim 480 kilometer om de dieren in veiligheid te brengen.

Helaas werd deze reis twee van de vrijwilligers fataal. Onze gedachten zijn bij de families van deze helden. We zullen hun moed nooit vergeten.

Al meer dan 200 dieren gered
Tot op heden hebben PETA-entiteiten en hun partnerorganisaties meer dan 200 katten en honden gered uit Oekraïne.

Een van hen is Mishka. Zij en haar vriend Rouzha leefden op straat in Lviv.

Ze raakten bevriend met een vriendelijke lokale vrouw die hen jarenlang voedde en verzorgde. Ze was in tranen toen ze het team ontmoette: tegelijk verdrietig om afscheid te nemen van haar vrienden en enorm blij en opgelucht te weten dat Mishka en Rouzha veilig zouden zijn en de rest van hun leven in vrede in een liefdevol thuis zouden doorbrengen.

En het zijn niet alleen honden. Kijk eens hoe dankbaar deze kat is voor zijn menselijke redder!

Al deze katten en honden krijgen de zorg die ze nodig hebben en zullen binnenkort worden ingeënt, gesteriliseerd of gecastreerd en klaar zijn om naar hun permanente thuisplekken te verhuizen.

Update: Dinsdag, 8 maart 2022

PETA Duitsland beëindigt haar derde reddingsmissie in Oekraïne
Het team keerde vandaag om 6 uur terug, nadat het gisterenochtend was vertrokken en slaagde erin nog eens 70 katten en honden naar Polen te brengen. De meeste dieren zijn in goede gezondheid, maar degenen die veterinaire hulp nodig hebben, krijgen 24 uur per dag verzorging.

Onder hen zijn deze zeer zieke hond, die weigert te eten of te drinken, en een kat met een gebroken poot. Beiden worden nu verzorgd door dierenartsen.

De dieren komen uit heel Oekraïne. Sommigen werden gevonden terwijl ze waren vastgebonden aan relingen op stations of in achtergelaten transportwagens. Moedige lokale redders brachten ze naar Lviv, zodat PETA Duitsland ze kon ophalen om ze vervolgens over de grens te vervoeren. Sommigen van hen hebben meer dan 300 mijl gereisd om in veiligheid te komen.

Na een korte nachtrust zal het team de volgende reddingsmissie plannen om meer katten en honden uit Oekraïne naar Polen te brengen.

Voedsellevering aan Odesa
Een derde vrachtwagen met nog eens 20 ton voedsel voor katten en honden is vanochtend vertrokken naar Odesa. Naar verluidt zijn er nog steeds enkele schaarse voorraden voor mensen daar, maar de dieren hebben nu al vier dagen honger, dus het is belangrijk dat dit transport snel aankomt. Het is een zeer riskante en lange reis, maar we houden je op de hoogte van het nieuws uit Odesa.

Steun aan de grens
Het team van PETA Duitsland en activisten van Animal Rebellion Berlin en Rosenheim staan aan de grens tussen Polen en Oekraïne, bij Medyka, om voedsel en water weg te geven aan gezinnen die met dieren arriveren. Ze bieden ook essentiële informatie en humanitaire hulp aan de mensen daar.

Hartelijk dank aan iedereen die via sociale media woorden van steun heeft achtergelaten voor het team van PETA Duitsland ter plaatse. Jouw aanmoediging betekent veel voor hen.

Update: Maandag, 7 maart 2022

PETA-entiteiten, samen met de Poolse liefdadigheidsinstelling ADA Foundation, zijn vanochtend met twee busjes en een dierenambulance op een nieuwe reddingsmissie vertrokken – met als doel om nog eens 80 dieren uit Oekraïne in veiligheid te brengen in Polen. Dankzij een netwerk van dappere vrijwilligers worden katten en honden uit heel Oekraïne naar een opvangcentrum in Lviv gebracht, in het westen van het land, vanwaar zij ze proberen op te halen en, als alles goed gaat, naar opvangcentra in Polen brengen. Van daaruit kunnen ze worden herenigd met hun families of worden geadopteerd in nieuwe liefdevolle huizen.

Alle dieren die vorig week zijn gered, zijn veilig en worden verzorgd: hun magen zijn gevuld, ze krijgen alle noodzakelijke veterinaire zorg en worden gesteriliseerd of gecastreerd, gevaccineerd en krijgen troost en aandacht. Zesendertig van hen zijn nu op weg naar Duitsland, waar zij ver weg van het conflictgebied ter adoptie zullen worden aangeboden.

PETA Duitsland heeft ook mensen in Oekraïne geholpen die geen voedsel meer hadden voor hun dieren. Naast de 40 ton voedsel die vorige week naar Oekraïne is gebracht, heeft PETA Duitsland de levering van nog eens 20 ton voedsel voor katten en honden georganiseerd, dat nu op weg is naar Odesa. Het is een lange en gevaarlijke reis naar dit door oorlog verscheurde deel van het land. Duim alsjeblieft dat deze broodnodige voorraden Odesa veilig zullen bereiken, en blijf op de hoogte van meer updates over dit levensreddende werk.

Het originele blog:

Een team van PETA Duitsland is naar de Poolse grens gereisd om ter plaatse hulp te bieden: zij zijn erin geslaagd om de grens over te steken en zijn in en rond Oekraïne om dieren veilig naar buiten te begeleiden.

Zie Crimsee de kat en andere dieren die hulp krijgen van PETA Duitsland in Polen, en lees hoe je de inspanningen van PETA-entiteiten over de hele wereld kunt helpen steunen.

Mensen en dieren die vastzitten in Oekraïne zijn verzwakt en bang – ze hebben alle steun nodig die ze kunnen krijgen, en PETA Duitsland is ter plaatse om hulp te bieden.

De veilige doorgang voor de kat Crimsee en zijn verzorger, twee ton gedoneerd honden- en kattenvoer – PETA Duitsland doet er alles aan om mensen en dieren in nood in en rond Oekraïne te helpen.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen en nog steeds aanvalt, zijn honderdduizenden mensen het land ontvlucht. Meer dan 130.000 mensen zijn op de vlucht. Veel mensen die al getraumatiseerd zijn, staan voor de onmogelijke beslissing om hun geliefde honden, katten en andere familieleden achter te laten als gevolg van het protocol voor het niet-commerciële verkeer van gezelschapsdieren naar de EU. Op vrijdag is een team van PETA Duitsland naar de Poolse grens gereisd om ter plaatse hulp te bieden: het team is erin geslaagd de grens over te komen en bevindt zich in en rond Oekraïne om dieren veilig het land uit te begeleiden.

Onmiddellijk na aankomst aan de Poolse grens hielp het team van PETA Duitsland Crimsee, de hierboven gefotografeerde kat, die door haar zorgzame verzorger bijna 60 kilometer van het oorlogsgebied werd gedragen. De vrouw was zo uitgeput dat ze nauwelijks kon staan.

Ze zijn nu allebei veilig en krijgen steun van PETA Duitsland.

Het team van PETA Duitsland reageerde ook op een hulpoproep waarbij verscheidene honden met hun menselijke verzorgers de grens overstaken en dringend verzorging nodig hadden. Alle betrokkenen waren verzwakt en bang.

 

PETA-entiteiten roepen op tot veilige doorgang voor mens en dier in de EU
De huidige regels voor het binnenbrengen van gezelschapsdieren in de EU zijn onmogelijk na te leven voor vluchtelingen in een staat van oorlog: dieren zoals honden en katten moeten gevaccineerd en gechipt zijn om de EU binnen te komen. Helaas zijn veel van degenen die gedwongen werden te vluchten dat niet.

Maar PETA-entiteiten wereldwijd hebben een beroep gedaan op de EU om de wettelijke toelatingseisen voor dieren aan de EU-grenzen tijdelijk op te schorten. En gelukkig hebben Hongarije, Polen, Roemenië en Litouwen ermee ingestemd om het inreizen van dieren minder bureaucratisch te maken. Hoewel de uitvoering in de praktijk ingewikkeld blijft, doet PETA Duitsland alles wat het kan – zelfs het sluiten van vriendschap met bewakers die een zwak voor dieren hebben – om het verkeer van dieren naar de EU zo haalbaar en zo veilig mogelijk te maken.

PETA UK dringt er bij het Britse ministerie voor landbouw op aan om de inreisbeperkingen te versoepelen, zodat Oekraïense vluchtelingen ook met hun dierlijke metgezellen het Verenigd Koninkrijk kunnen binnenkomen.

Voedsel voor dieren in nood
Winkels in Oekraïne zijn gesloten en de voorraden raken op, dus brengt PETA Duitsland voedsel naar het land.

In een onderneming met veel obstakels heeft de groep de levering van twee ton honden- en kattenvoer en dekens gecoördineerd, die in de meest getroffen regio’s zullen worden geleverd. PETA Duitsland stelt alles in het werk om andere dringend noodzakelijke goederen als hulpgoederen het land binnen te brengen.

We zullen deze pagina bijwerken met nieuws zodra we het ontvangen.

Wat je kunt doen
Je kunt het werk van PETA Duitsland bij de Pools-Oekraïense grenzen ondersteunen door nu een donatie te doen aan het Global Compassion Fund:

***

We hebben berichten ontvangen dat mensen die willen helpen naar de Oekraïense grenslanden gaan.

Wij raden dit ten zeerste af. Naar verluidt worden steeds meer grensposten gesloten voor particulieren. Alleen zendingen hulpgoederen die door de douane zijn geverifieerd, worden Oekraïne binnengelaten. Grote hulporganisaties zijn aanwezig aan de grenzen en coördineren de hulp aan vluchtelingen – met en zonder dieren – dus het beste wat particulieren kunnen doen is deze organisaties steunen.