PETA Vegan Food Awards 2017

De vraag naar vegan eten is nog nooit zo groot geweest – steeds meer mensen kiezen voor plantaardige maaltijden voor hun gezondheid, het milieu en dieren. Van super-de-luxe tot de supermarkt, gevarieerde en interessante vegan opties duiken overal op.

In 2017 heeft een groot aantal populaire supermarkten, voedingsbedrijven en restaurants het plantaardige eten omarmd door vegan producten en menu-items aan te bieden. Google-zoekopdrachten voor ‘vegan’ zijn in de afgelopen vijf jaar vertienvoudigd, en slimme bedrijven spannen zich in om aan de steeds groeiende vraag te voldoen.

Voor de allereerste keer brengen de Vegan Food Awards van PETA nu een aantal van de meest interessante vegan opties onder de aandacht. Bekijk de prijswinnaars en probeer ze daarna zelf:

Winnaars PETA Vegan Food Awards 2017

 • BESTE ZUIVELVRIJE KAAS

  Het Kaasplateau bij Mr. and Mrs. Watson

  Hoewel heerlijke vegan kaas nu in steeds meer supermarkten verkrijgbaar is, gaat er niets boven een lekker vegan kaasplankje en een glas rode wijn met vrienden in een café. Bij Mr. and Mrs. Watson kun je genieten van sensationele huisgemaakte vegan kaas zoals cashewroquefort, pistachebrie, gerookte amandelkaas, pepperjack-kaas en nagel-komijn-vijgkaas. Een bezoekje aan Amsterdam waard!

 • BESTE VEGAN WORSTJE

  De Bonenworst van Hak

  Deze bonenworsten van het oudste voedselmerk van Nederland zijn de perfecte aanvulling op een stevige maaltijd en ze zijn onovertroffen. Het vegan assortiment van Hak, gelanceerd in 2017, is te vinden in de meeste grote supermarkten.

 • BESTE VEGAN MAYONAISE

  De Egg Free Mayo van Bio Bandits

  Deze lichte en romige mayo is perfect als dipsaus, op een burger of in salades. Bio Bandits is verkrijgbaar bij Albert Heijn, en er zijn ook twee smaakvariaties voor de gedurfde vegans onder ons: citroen en chili. We vinden zelf het origineel het allerlekkerst.

 • BESTE VEGAN VIS

  De SoFish-burger van SoFine

  Vegans kunnen nu genieten van een klassieke visburger dankzij dit product van veggie merk SoFine, dat steeds meer geweldige vegetarische en vegan opties uitbrengt naarmate de vraag groeit. We raden aan om deze visvrije ‘vis’-burger te combineren met gebakken aardappelen, broccoli en vegan mayo – lekker!

 • BESTE VEGAN BROODJE

  Het satébroodje van De Vegetarische Slager

  De Vegetarische Slager brengt steeds meer producten uit die volledig vegan zijn, waaronder dit heerlijke satébroodje. Het vegan broodje is de perfecte snack voor onderweg en ook heel geschikt als vieruurtje.

 • BESTE VEGAN BURGER

  The Dutch Weed Burger

  Deze malse burger is gemaakt van knapperige sojasnippers en een zeewier genaamd Royal Kombu en wordt geserveerd met de unieke Weed Sauce voor een ware smaakexplosie. De burger is in restaurants door het hele land verkrijgbaar en in de kersverse Dutch Weed Burger Joint in Amsterdam.

 • BESTE VEGAN PIZZA

  De Pizza Verde bij Woodstone

  Naast deze heerlijke pizza met groene asperges, truffelaardappelen, dun gesneden prei, walnoten, zeekraal en gemarineerde olijven biedt dit fantastische Italiaanse restaurant in Haarlem een scala aan vegetarische en veganistische voorgerechten, hoofdgerechten en pizza’s.

 • BESTE VEGAN IJS

  Juice Brothers X Van Leeuwen

  De allereerste vegan ijssalon van Nederland opende eerder dit jaar zijn deuren aan het Haarlemmerplein in Amsterdam. De winkel is een samenwerking tussen Van Leeuwen, ijsmakers uit Brooklyn die beroemd zijn om hun vegan ijs, en Juice Brothers, een Nederlandse sapjesbar.

 • BESTE SUPERMARKT VOOR VEGAN ETEN

  Jumbo

  Supermarktketen Jumbo heeft een lijn gelanceerd van meer dan 40 producten die veganistisch en/of vegetarisch zijn, inclusief hamburgers, schnitzels, kaas en snacks, en omdat het hun eigen huismerk is, zal het ook goed zijn voor je portemonnee.

 • BESTE VEGAN DRIEGANGENMAALTIJD

  De Oude Gasfabriek

  Dit prachtige restaurant biedt gasten een luxe vegan driegangenmenu bereid met verse, seizoensgebonden ingrediënten. Deze prachtige maaltijden bewijzen dat luxe restaurants mooie schotels zonder vlees, eieren, of zuivel-‘producten’ kunnen aanbieden.

 • DOWNLOAD VEGAN STARTPAKKET

  Overstappen naar een vegan levensstijl is nog nooit zo makkelijk geweest, helemaal nu je PETA’s vegan startpakket kunt downloaden. Ons startpakket staat vol met fantastische ideeën met tips om vlees en zuivelproducten te dumpen en recepten die je vrienden en familie versteld zullen doen staan.

 • TEKEN DE VEGAN EED!

  Maak een besluit dat levens zal redden en je beter laat voelen dat ooit tevoren. Het redden van het milieu, je gezondheid verbeteren, dierenleed voorkomen – er zijn zo veel redenen om veganist te worden! Teken de eed en probeer de komende 30 dagen een veganistisch dieet.

De vegan levensstijl groeit verbazingwekkend snel – 41 procent van de Nederlandse volwassenen is minder vlees gaan eten na het vleesschandaal in Tielt, het fipronilschandaal en de stalbranden. Het resultaat is dat er bijna overal waar je eet of winkelt heerlijke diervriendelijke opties te vinden zijn.

Een plantaardig dieet is de beste keuze voor iedereen die zich zorgen maakt over de behandeling van dieren die worden gebruikt voor voedsel en persoonlijke gezondheid of de milieu-impact van het fokken van dieren voor vlees, eieren en zuivelproducten.

Heb je nog steeds trek? Je kunt ook de keuken in duiken met de recepten in ons gratis veganistisch starterspakket.