Robotgrasmaaier gevaarlijk voor egels – dieren verminkt door automatisch tuinieren

Geplaatst op door Debra Wolford

Als je bekend bent met egels, weet je dat ze zich wanneer ze zich bedreigd voelen vaak oprollen en hun stekels opzetten. Nu Nederlanders steeds vaker gebruik maken van robotmaaiertechnologie, lopen deze dieren steeds meer gevaar en krijgen we steeds vaker hartverscheurende berichten binnen dat ze door deze apparaten worden verminkt en gedood.

Egels in Nederland hebben het al moeilijk door verlies van hun natuurlijke leefgebied en door voedselschaarste, en ze raken al vaak gewond wanneer tuiniers grastrimmers in hoog gras gebruiken, maar robotmaaimachines zijn een nieuwe bedreiging. Ze maaien gras door zich automatisch door tuinen te bewegen en winnen aan populariteit in Nederland. Nieuwere modellen kunnen erg stil zijn, wat betekent dat dieren ze niet opmerken totdat het te laat is om uit de weg te gaan. Egels, die zich instinctief oprollen, maken vaak geen schijn van kans tegen de scherpe messen van de robot.

De beste manier om te voorkomen dat egels gedood worden is door te tuinieren met handgereedschap en goed op te letten of je dieren ziet. Maar om de kans op het verminken van wilde dieren bij het gebruik van robotmaaimachines te verminderen, moeten tuiniers kiezen voor luidere modellen die dieren een kans geven zichzelf in veiligheid te brengen, hun tuin grondig controleren op dieren voordat de apparaten worden gebruikt, en de apparaten alleen overdag gebruiken – wanneer dieren minder snel hun gazon oversteken.

Als je een egel vindt die is verminkt door een grasmaaier, bel dan het landelijke meldnummer 144 en een medewerker helpt je verder. Euthanasie door een dierenarts is meestal de meest medelevende optie voor egels die verwond zijn door grasmaaiermessen, maar de Egelbescherming biedt ook hulp en advies over het omgaan met zieke, gewonde of verweesde egels en onderhoudt een lijst met opvangentra in Nederland.