Top 10 redenen om geen dierlijke producten te eten

Geplaatst op door Debra Wolford

Omdat er nog nooit een betere tijd is geweest om veganist te worden, laten we je graag kennismaken met onze ‘Top 10 redenen om geen dierlijke producten te eten’. Het spreekt voor zichzelf, dus hier zijn ze …

1. Door dieren te helpen, help je ook de minderbedeelden in de wereld.

Momenteel is er terecht veel morele verontwaardiging over bijvoorbeeld de 100 miljoen ton graan die voor biobrandstof wordt gebruikt. Maar ruim zeven keer zo veel wordt er aan dieren in de bio-industrie gevoerd, zodat mensen vlees kunnen eten.

2. Door vlees te eten, steun je dierenleed
De groene weilanden en idyllische boerderijtaferelen van vroeger zijn nu vage herinneringen. In de hedendaagse bio-industrie worden dieren met duizenden tegelijk opgepropt in smerige schuren zonder ramen, in draadgazen kooitjes, in kraamboxen en in andere gevangeniscomplexen.

3. Vlees eten is slecht voor het milieu
Een recent onderzoek van de Verenigde Naties, getiteld ‘De schaduwzijde van de veeteelt’, stelt vast dat vlees eten “één van de … belangrijkste veroorzakers is van de ernstigste milieuproblemen die op iedere schaal van lokaal tot globaal worden aangetroffen.”

4. Vermijd de griep
De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) verklaart dat, wanneer het vogelgriepvirus muteert, je de ziekte al kan oplopen door het eten van niet goed doorgekookt kippenvlees of eieren en door het eten van voedsel dat is bereid op dezelfde snijplank als besmet vlees en eieren, of zelfs door een eierschaal aan te raken die met de ziekte is besmet.

5. Als je geen hond eet, zou je ook geen kip moeten eten
Verschillende recente onderzoeken hebben aangetoond dat kippen intelligente dieren zijn, die in staat zijn om complexe problemen op te lossen, het vermogen hebben tot zelfbeheersing en zich zorgen maken over de toekomst. Kippen zijn intelligenter dan katten en honden en ze zijn zelfs in staat dingen te doen die nog niet eerder bij zoogdieren (behalve bij primaten) zijn waargenomen.

6. Hartziekte – de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland
Een gezond vegetarisch voedingspatroon zorgt ervoor dat je een leven lang gezond blijft en beschermt je tegen talloze ziektes, waaronder de drie belangrijkste doodsoorzaken in Nederland: hartziektes, kanker en beroertes.

7. Kanker – de op een na belangrijkste doodsoorzaak in Nederland
Dr. T. Colin Campbell is een van’s werelds voornaamste epidemiologische wetenschappers en directeur van wat de New York Times betitelt als “het grootste en meest omvattende onderzoek ooit over de relatie tussen voeding en het risico om ziektes op te lopen.”

8. In een ietsepietsje bikini passen
Vegetarisme is ook het allerbeste afslankdieet, omdat vegetariërs drie keer minder kans hebben op overgewicht dan vleeseters, en veganisten hebben zelfs tien keer minder kans. Natuurlijk kun je een veganist zijn met overgewicht of een slanke vleeseter.

9. Wereldvrede
Leo Tolstoy beweerde dat “vegetarisme de basis is van humanisme”. Wat hij daar mee bedoelde? Mensen die het beste voorhebben met de vrede, zouden zo vreedzaam mogelijk moeten eten.

10. Overheerlijke veggies
Vegetariërs verklaren dat, toen zij overstapten op vegetarische voeding, de verscheidenheid van hun voeding ineens explodeerde van enkele vleesgerechten naar een heel assortiment van granen, peulvruchten, fruit en groenten waarvan ze het bestaan niet eens kenden.

Het maakt niet uit om wat voor reden je het ook doet, je kunt op een leuke manier de overstap maken naar een vegetarische levensstijl door vandaag nog de veganistisch starterspakket te downloaden!