Wilde dieren doden voor de lol

Trofeejagers betalen duizenden euro’s om op dieren, waaronder antilopen, bavianen, buffels, giraffen, nijlpaarden en zebra’s, te schieten via Tsala Hunting Safaris. Foto’s en video’s laten zien dat een Nederlandse jager en zijn vrouw een buffel, een boszwijn, een koedoe en verschillende impala’s hebben gedood tijdens een Diepdrift-jachtsafari. Ook worden er honderden dieren gedood in Phala Phala door de beheerder van het landgoed en wordt hun vlees verkocht als exotisch wildvlees.

Olifant net buiten nationaal park afgeslacht door Amerikaanse trofeejager

PETA US verkreeg ook videobeelden van een Amerikaanse trofeejager die een nieuwsgierige jonge olifant die vreedzaam uit de bush was komen wandelen probeerde neer te schieten. De Amerikaan neemt zijn eerste schot, en de olifant valt op zijn knieën en kijkt het jachtgezelschap aan. Hij blijft lijden terwijl de jager – die voor deze macabere activiteit US$30.000 (ongeveer € 25.000) heeft betaald – de tijd neemt. De gidsen proberen hem te helpen met richten, en dan schiet hij nog vier keer in op de hulpeloze olifant, waardoor het dier rommelt van ellende. Hoeveel meer schoten er nog zijn afgevuurd en hoe lang de olifant heeft geleden voor hij eindelijk stierf is onbekend. De jager betaalde later US$20.000 (ongeveer € 17.500) om de lichaamsdelen van het dier te laten conserveren voor verzending naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse jager doodde de olifant net buiten het beroemde Kruger National Park in Zuid-Afrika, waar niet gejaagd mag worden. Er zijn met opzet geen omheiningen, dus dieren die per ongeluk de grens van het park naar het reservaat oversteken zijn niet langer beschermd. Jachtgidsen wachten dit vaak af of volgen de bewegingen van de olifanten in het park, zodat ze precies weten wanneer de dieren zichzelf onbewust in gevaar brengen.

Trofeejacht vult de zakken van een toppoliticus

Het geheime onderzoek van PETA US heeft de verborgen banden met en investeringen in de trofeeënjachtindustrie van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aan het licht gebracht.

Uit de beelden blijkt dat Ramaphosa stilletjes een trofeeënjachtgebied ontwikkelt en uitbreidt dat Diepdrift heet – met dieren uit zijn eigen wildfokkerij, Phala Phala – en dat hij een belang van 50% heeft in Tsala Hunting Safaris. Met andere woorden, in plaats van wilde dieren te ‘beschermen’, worden ze specifiek gefokt om te worden gedood voor trofeeën. PETA US legde gesprekken vast waarin de managers van Ramaphosa toegaven dat hij in gelijke mate deelt in de winst van alle jachtpartijen die via Tsala worden uitgevoerd en ze repten over het belang van het verbergen van zijn betrokkenheid daarbij. Een manager zei: “We proberen de naam van de president eigenlijk uit het jachtgedoe te houden vanwege … alle groenen …. Dus hij wil zichzelf dit besparen, hoe kan ik dat zeggen, die slechte publiciteit en dat alles.”

Makkelijk leeuwen neerschieten

De dieren hebben geen schijn van kans om aan de kogel van een jager te ontsnappen en geen enkel dier is taboe. Tsala voert leeuwen-, olifanten- en neushoornjachten uit op andere terreinen in Zuid-Afrika en organiseert ook luipaardenjachten in Mozambique en Namibië. (Luipaardjachtvergunningen zijn moeilijk te verkrijgen in Zuid-Afrika.) Net als de dieren die worden gefokt in Phala Phala en waarop wordt gejaagd in Diepdrift, zijn veel van de leeuwen waarop wordt gejaagd door klanten van Tsala in gevangenschap gefokt, wat betekent dat ze gewend zijn aan mensen. Een video van een van deze jachtpartijen laat een jager zien die een leeuw overvalt die rustig onder een boom rust, zonder zich bewust te zijn van het gevaar. Het dier gromt en valt pas aan nadat hij door de jager is neergeschoten en verwond. Er zijn nog vier schoten nodig om hem te doden.

Wreedheid, geen natuurbehoud

Jagers laten dieren achter met pijnlijke en bloedende wonden, verwoesten families, drijven soorten tot uitsterven en doen dan alsof hun bloeddorst eigenlijk ‘natuurbehoud’ is. Niemand die zich bekommert om wilde dieren zou betalen om ze te behouden alleen maar zodat ze kunnen worden gebruikt als doelwit voor jagers. De echte natuurbeschermers zijn degenen die werken om dieren in leven te houden.

Wat je kunt doen

Alle dieren zijn geliefd bij hun partners en nakomelingen, maar voor jagers zijn ze slechts de som van hun lichaamsdelen en worden ze eenvoudigweg gezien als levende doelwitten om te doden, te onthoofden en aan de muur te hangen. Sinds 2018 hebben importeurs honderden lichaamsdelen van bedreigde diersoorten naar Nederland gebracht, waaronder ‘trofeeën’ van olifanten, alligators, nijlpaarden en zebra’s.

Betalen om gevoelige, nieuwsgierige dieren neer te schieten is wreed en laf. Iedereen die door deze beelden wordt geraakt, moet samen met ons UPS oproepen om te stoppen met het vervoeren van lichaamsdelen van wilde dieren op zijn vluchten.

KOM IN ACTIE