Update: Apenarbeid in de doofpot in de Thaise kokosindustrie

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Bij een terugkeer naar Thailand, een jaar nadat PETA Azië het gebruik van apenarbeid op Thaise kokosnootplantages had blootgelegd, hebben onderzoekers nu ontdekt dat fabrikanten en de Thaise overheid liegen tegen het publiek en importeurs over het gebruik van apen, dat ondanks valse beweringen en loze beloften doorgaat.

In een nieuwe video bespreken insiders uit de industrie hoe faciliteiten apen simpelweg verstoppen totdat controleurs weggaan of apen kopen zonder ze te registreren, ook al is registratie wettelijk verplicht. Van de 14 kokosnootplantages die onderzoekers van PETA Azië dit jaar bezochten, werd bevestigd dat de helft nog altijd apen gebruikt, waaronder twee faciliteiten die vorig jaar waren bezocht. Wat de rest betreft, omdat eigenaren loonwerkers kunnen inhuren om alleen tijdens de oogst apen mee te nemen, is het bijna onmogelijk om te weten of ze aapvrij zijn.

PETA Azië ontdekte dat eventuele controles of bezoeken door inspecteurs van tevoren aan de eigenaren waren aangekondigd, waardoor ze de tijd hadden om de dieren te verstoppen. Een kokosteler die apenarbeid gebruikt, vertelde de onderzoekers dat Chaokoh-vertegenwoordigers de leveranciers niet opdroegen om te stoppen met het gebruik van apen.

Als reactie op deze nieuwe informatie verhogen PETA en onze zusterorganisaties de druk op de Thaise regering om de kokosindustrie ter verantwoording te roepen. En we zullen de detailhandel blijven aansporen om ook hun banden met Chaokoh te heroverwegen. Meer dan 26.000 internationale winkels hebben kokosmelkmerken de rug toegekeerd die kokosnoten gebruiken die door apen zijn geplukt.

Help apen

Zorg ervoor dat jouw kokosproducten niet afkomstig zijn van leveranciers die apenarbeid gebruiken. Vermijd Chaokoh en alle kokosproducten uit Thailand die worden geplukt door apen. Over het algemeen worden kokosproducten uit Brazilië, Colombia, de Filippijnen, Hawaï, en India geleverd door bedrijven die geen apenarbeid gebruiken.

En onderteken alsjeblieft onze petitie om Chaokoh te vragen deze wrede industrie niet langer te steunen door alleen kokosnoten te verkrijgen van bedrijven die geen apen als slaaf gebruiken.