Update: China keurt eerste proef voor cosmetica zonder gebruik van dieren goed

Geplaatst op door PETA Nederland

Update: Na vier jaar hard werken om de Chinese regering niet-dierlijke proefmethoden te laten accepteren, vieren de wetenschappers aan het Institute for In Vitro Sciences, wiens werk in China allereerst werd betaald door een beurs van PETA US, een belangrijke overwinning! Chinese ambtenaren hebben toegezegd dat ze spoedig, voor de eerste keer ooit, data zullen erkennen van een compleet niet-dierlijke proefmethode voor veiligheidsevaluaties voor cosmetica.

bun-732255_1920

Op het moment stelt de Chinese regering de eis dat cosmetica bedrijven betalen voor wrede dierproeven om geïmporteerde en speciaal geproduceerde cosmetica in China te verkopen –blootgesteld door PETA US in 2012. De acceptatie van de 3T3 Phototoxcity test door de regering betekent dat cosmetica bedrijven die producten verkopen in China data zullen kunnen aanleveren voor deze specifieke proef, wat o.a. blootstelling aan licht betreft, zonder dieren pijn te doen. PETA US is trots om mee te hebben geholpen aan deze vooruitgang en feliciteert de wetenschappers bij IIVS met hun belangrijke werk om een eind te maken aan de eisen van de Chinese regering voor proeven op dieren voor cosmetica.

Dankzij de richtlijnen van door PETA US gesubsidieerde wetenschappers, zijn Chinese ambtenaren nu in de laatste stadia van het goedkeuren van de eerste niet-dierlijke proefmethode voor ingrediënten voor cosmetica van het land.

De 3T3 fototoxiciteitstest van de opname van neutraalrood, welke chemicaliën test op hun potentiele gifstoffen wanneer ze in contact komen met zonlicht – en welke al veelvuldig wordt gebruik in de US en de EU – wordt waarschijnlijk laat deze zomer door China geaccepteerd.

Vorige zomer, toen PETA US ontdekte dat China eiste dat dierproeven voor cosmetica betaald werden door cosmeticabedrijven – inclusief Avon, Estée Lauder en Mary Kay, welke jarenlang op PETA US’s lijst stonden van bedrijven die niet op dieren testen – gaf PETA US een beurs aan wetenschappers aan het Institute for In Vitro Sciences. Deze wetenschappers zijn meerdere malen naar China afgereisd om hun expertise en richtlijnen aan te bieden in het vervangen van dierproeven – welke wreed en onbetrouwbaar zijn – met niet-dierlijke alternatieven.