UPDATE: Na PETA-reportage drie mensen beschuldigd van het martelen van kamelen in Egypte

Geplaatst op door Debra Wolford

In april onthulde PETA dat paarden werden gegeseld en dat kamelen tot bloedens toe werden geslagen voor de Egyptische toeristenindustrie. Na het zien van de videobeelden en nadat de Society for the Protection of Animal Rights in Egypte een officiële klacht had ingediend, arresteerden lokale autoriteiten drie mensen die verdacht werden van het martelen van kamelen op de Birqash Camel Market in Caïro. Ze kunnen een boete krijgen en maximaal zes maanden gevangenisstraf.

Mannen slagen een kameel

Op de beruchte wrede Birqash Camel Market werden mannen en kinderen gezien die schreeuwende kamelen op gruwelijke wijze met stokken sloegen. Veel van de gezichten van de dieren waren bebloed en een kameel schuimbekte.

Het onderzoek van PETA Azië omvatte verschillende toeristische bestemmingen in Egypte – waaronder de Grote Piramide in Gizeh, Saqqara en Luxor. Op videobeelden is te zien dat begeleiders in Gizeh op gewelddadige wijze een paard slaan dat op haar zij was gevallen terwijl ze gedwongen werd een rijtuig te trekken. Ze was zwaargewond geraakt door haar val, maar ze bleven haar slaan totdat ze weer opstond. Veel paarden die werden gebruikt voor tochten in Gizeh  en Luxor hadden pijnlijke, bloedende wonden en moesten in de brandende zon wachten op de volgende betalende klant – zonder eten, water of schaduw. Uitgehongerde paarden waarvan je de ribben door hun huid kon zien, werden herhaaldelijk rondgesleurd en geslagen.

Het mishandelen van werkdieren in Egypte is in strijd met artikel 45 van de grondwet van het land, waarin staat: “De staat zal hen beschermen … die met uitsterven of met gevaar worden bedreigd; de humane behandeling van dieren garanderen”, maar er moet nog meer worden gedaan. PETA pleit voor een verbod op het gebruik van werkdieren op toeristische locaties in het land.

Als je van plan bent om Egypte te bezoeken, vermijd dan alsjeblieft ritjes op dieren en in paardenkoetsen. Vraag bij het boeken van je reis of je reisorganisatie en hotel deze ritten promoten. Als ze dat doen, leg dan uit waarom ze hiermee moeten stoppen. Dieren zijn levende, voelende wezens die lijden in deze industrie. Ze geven alleen ritten omdat ze daartoe gedwongen worden. Verzoek ook de Egyptische minister van Toerisme om deze wreedheid te beëindigen door het gebruik van dieren op deze locaties te verbieden.