Vergeet wol – de toekomst ligt in milieuvriendelijke vegan stoffen

Geplaatst op door Debra Wolford

In de wolindustrie worden schapen geslagen, geschopt, vertrapt, rondgegooid, verminkt en zelfs gedood door de werknemers die hen scheren – een recent onderzoek van PETA Azië onthulde de wreedheid die inherent is aan de branche.

Gelukkig is het niet nodig om wol of andere dierlijke materialen te kopen. De beschikbaarheid van milieuvriendelijke vegan stoffen die zowel zacht als duurzaam zijn is sterk toegenomen, en veel kledingmerken kiezen er nu voor om die materialen te gebruiken in plaats van wol. Hier zijn enkele van de best presterende diervriendelijke stoffen die je moet proberen:

Biokatoen

Biokatoen wordt gekweekt zonder schadelijke chemicaliën en wordt beschouwd als ecologisch duurzaam. Het telen van organisch katoen verbetert zelfs de bodemkwaliteit en er is vaak minder water voor nodig dan voor het produceren van wol. Net als veel andere vegan stoffen is het makkelijker om te wassen dan wol, droogt het sneller en voelt het zachter aan.


Linnen

Linnen is een duurzaam, hypoallergeen materiaal dat zachter en sterker wordt naarmate het vaker wordt gebruikt. In tegenstelling tot wol, dat langzaam droogt, laat het makkelijk vocht vrij, waardoor je koel blijft. Het kan tot wel 20 procent van zijn gewicht in vocht opnemen voordat het vochtig aanvoelt.


SeaCell

Zeewier is niet alleen een heerlijke snack, er kan ook een geweldige stof van worden gemaakt! Voor de vervaardiging van SeaCell-vezels wordt gedroogd zeewier gemalen, geplet en gemengd met cellulose. De bruine algen die daarvoor worden gebruikt hermineraliseren de huid, activeren celregeneratie, beperken ontstekingen, kalmeren huidirritatie (dag, jeukende wol!) en ontgiften het lichaam.


Lyocell

Lyocell wordt gemaakt van houtpulp in een milieuvriendelijk gesloten-lusproces. De stof is biologisch afbreekbaar, kan gerecycled worden en kreukt van nature niet. Het is zacht, zit goed en kan worden gewassen, geverfd en zelfs geweven om de eigenschappen van zijde, suède, leer of wol na te bootsen.


Modal

Modal is een soort rayonstof die uitsluitend is gemaakt van duurzame beukenvezels. Het is zacht en soepel met een matige tot hoge glans. Het is ook wel bekend als ‘kunstzijde’ en is zacht, zit goed en is makkelijk te verven. In tegenstelling tot wol hoeft het niet gestreken te worden en behoudt het zijn vorm, maat en sterkte ook na herhaaldelijk wassen.


Hemp

Hennep groeit goed zonder het gebruik van pesticiden of chemische meststoffen, waardoor het ideaal is voor de biologische landbouw. De wortels van de plant beschermen de grond tegen erosie terwijl ze zowel de bovengrond als de bodemgesteldheid opbouwen en behouden. Hennepstof is ook volledig biologisch afbreekbaar. Het heeft een fantastische textuur en ademt goed waardoor het geen warmte vasthoudt en de aanwas van bacteriën niet bevordert, zoals wol dat wel doet.


Sojastof

Sojastof, ook wel bekend als ‘plantaardig kasjmier’, is een milieuvriendelijk materiaal zonder petrochemische bestanddelen dat wordt gemaakt van een bijproduct van de verwerking van sojabonen. Het is net zo zacht en glanzend als zijde met de pasvorm en de duurzaamheid van katoen en de warmte en het comfort van kasjmier.


rPET

rPET staat voor recycled polyethylene terephthalate. Het wordt ook wel ‘gerecycled polyester’ genoemd en is een tak van de polyesterfamilie die wordt gewonnen uit de plastic flessen die worden gebruikt voor water en koolzuurhoudende dranken. Als je zo’n fles in een recyclebak doet, kan deze uiteindelijk tot een polyestervezel zoals deze worden verwerkt. In tegenstelling tot wol voelt rPET zacht aan en irriteert het je huid niet.


Opmerking: Controleer altijd het etiket voordat je een artikel koopt om er zeker van te zijn dat het alleen niet-dierlijke materialen bevat.

Deze vegan stoffen zijn de toekomst. Ze zijn veelzijdig en milieuvriendelijk, en er is geen dierenleed aan verbonden – wat wil je nog meer?

Bekijk om diervriendelijke kleding te vinden onze lijst met bedrijven die het logo ‘PETA-Approved Vegan’ gebruiken:

Kom alsjeblieft ook in actie voor dieren die lijden in de wolindustrie: