Wanhoop in de woestijn: Ezels en honden doorstaan twee crises

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

In Petra, Jordanië, heeft een recente crisis het lijden van ezels, die gebruikt worden om toeristen kilometers lang over stoffig, rotsachtig woestijnterrein te dragen, verergerd. In de zengende hitte kwam de enige waterbak die deze dieren verlcihting kon bieden droog te staan en vijf lange dagen kwam er geen waterwagen om hem te vullen. De ezels werden gedwongen om zonder water te werken terwijl de temperaturen stegen.

Alsof dat nog niet schrijnend genoeg was, heeft de uitbraak van hondsdolheid onder loslopende honden ieders veiligheid in gevaar gebracht, inclusief die van de werkdieren en hun handelaren.

De door PETA gesteunde dierenkliniek daar belde herhaaldelijk om de autoriteiten over te halen actie te ondernemen voor de uitgedroogde ezels. Maar zonovergoten dagen gingen voorbij zonder dat er actie werd ondernomen om de bak bij te vullen. Stel je de ellende voor die deze ezels moesten doorstaan – al uitgeput van het slepen van toeristen en nu ook nog de kwelling van ernstige uitdroging.

Eindelijk, na vele dringende oproepen aan de autoriteiten, luisterde er iemand. De bak werd eindelijk bijgevuld, wat voor de nodige verlichting zorgde.

Deze gecombineerde crisis is slechts het meest recente probleem in Petra. De dieren worden routinematig geslagen en verwond door slecht passende zadels en de kettingen die in hun snuit graven, ze eten plastic als ze voedsel zoeken en velen raken kreupel door de rotsachtige grond. Toeristen krijgen de schuld omdat ze een “traditionele” ervaring willen terwijl de lokale bevolking aangemoedigd zou moeten worden om op andere manieren in hun levensonderhoud te voorzien: met elektrische karretjes, een ezel- en kamelenopvang tegen betaling, rondleidingen te voet en de verkoop van handwerk.

Medewerkers van de kliniek hebben in slechts één week zes honden met hondsdolheid gevonden, waaronder twee puppy’s. Er is geen genezing mogelijk en de dood is langzaam en pijnlijk. Deze nachtmerrieachtige ziekte tast de hersenen aan, en honden die eraan lijden kunnen niet slikken of drinken en strompelen rond met een razende waanzin die er vaak voor zorgt dat ze uitvallen en bijten naar mensen, andere dieren en zelfs levenloze voorwerpen en de lucht. Het team dringt er bij de gemeenschap op aan om de noodlijn te bellen als iemand hulp nodig heeft.

Preventie is de sleutel tot het beheersen van deze akelige ziekte. En het door PETA gesteunde team in Petra vaccineert alle honden die het tegenkomt als het nog niet te laat is.

Hoe jij kunt helpen om verandering teweeg te brengen voor dieren in Petra

Reizigers waar ook ter wereld zouden alle activiteiten die dieren uitbuiten moeten vermijden en alleen reisorganisaties moeten steunen die zulke wrede attracties snel uit hun aanbod verwijderen. De ezels, kamelen, paarden en andere dieren die nog steeds worden gebruikt alsof het een andere eeuw is, verdienen net zoveel medeleven en vrede als ieder mens. Totdat er een betekenisvolle verandering is bereikt, zullen deze nachtmerrieachtige noodsituaties doorgaan.

De door PETA gesteunde dierenkliniek in Petra is een reddingslijn voor lijdende dieren. Geef alsjeblieft een gift aan ons Global Compassion Fund zodat dit en ander belangrijk werk door kan gaan om wanhopige dieren te helpen.