Wederom blootgelegd: huid en staarten van huilende lammeren afgesneden en -gebrand, schapen in het gezicht geslagen voor wol in Australië

PETA en onze internationale zusterorganisaties legden in 2013, 2015 en 2017 de mishandeling bloot van schapen die in Australië worden gebruikt voor wol. We hebben in 2014 mishandeling aan het licht gebracht in Wyoming, Colorado en Nebraska en in 2017 in Utah. We hebben in 2015 twee keer het leed van schapen in Argentinië onthuld en in 2016 dat van schapen in Chili. PETA Azië ontmaskerde in 2018 dezelfde wreedheid in het Verenigd Koninkrijk. In vier jaar tijd is de stelselmatige schapenmishandeling in de wereldwijde wolindustrie op tientallen schapenhouderijen op vier continenten aan het licht gebracht.

Na dat alles denk je misschien dat werknemers in de wolindustrie hun beste beentje voor zouden zetten en zouden proberen schapen niet zo erg pijn te doen. Maar dan heb je het mis.

In 2018 werkte een ooggetuige op een schapenhouderij in Victoria, Australië, ’s werelds grootste wolexporteur, en zag de bedrijfsleider en werknemers aan de lopende band doodsbange lammeren verminken. Dit toont nogmaals aan dat op humane wijze geproduceerde wol niet bestaat.

Daarna werkte een ooggetuige voor een schapenhouderij in Nieuw-Zuid-Wales, Australië en zag dat werknemers weer zachtaardige, doodsbange dieren in het gezicht sloegen met scherpe metalen scheermachines.

Ontmoet de schapen achter je wollen truien en dekens en kom erachter wat de wolindustrie hen aandoet voor de productie van wollen artikelen.

Wat moet je nog meer te zien krijgen voordat je stopt met het dragen van wol?

Schapen zijn zachtaardige individuen die, zoals alle dieren, pijn, angst en eenzaamheid voelen. Maar omdat er een markt is voor hun vachten en huiden, worden ze behandeld als niets meer dan machines voor het produceren van wol.

Een werknemer bond bijvoorbeeld zonder verdoving strakke ringen om de scrotums van lammeren – wat zeer pijnlijk is – zodat hun testikels zouden verschrompelen en weken later eraf zouden vallen. Wanneer de testikels er niet snel genoeg af vielen, sneden schapenscheerders ze simpelweg af met een scheermachine.

Ook schoten werknemers zonder verdoving gaten in de oren van lammeren en sneden en brandden ze hun staarten af met een gloeiendheet mes, waardoor ze kronkelden van de pijn terwijl de vlammen uit hun vlees opschoten.

Volgens een voormalig dierenarts van de overheid van Victoria is “Het afsnijden van staarten … een uiterst pijnlijke procedure: deze schapen zullen de pijn hebben gevoeld van het doorsnijden van hun ruggenmerg, huid en zachte weefsel.”

Deze ondraaglijke verminkingen zijn de standaardprocedure in de wereldwijde wolindustrie.

En daarnaast verhongeren veel lammetjes nog voor ze 8 weken oud zijn of sterven ze door blootstelling aan de weerselementen.

Huid van het achterste van lammetjes snijden terwijl ze kronkelen en het uitschreeuwen van de pijn

Ook sneden werknemers met scheerscharen stukken huid van het achterste van lammetjes, ook wel bekend als ‘mulesing’, om problemen aan te pakken die veroorzaakt worden door hen te fokken om overmatige hoeveelheden wol te produceren.

Lammeren zijn prooidieren die normaal in stilte lijden, in plaats van de aandacht op zichzelf te vestigen en nog meer onheil over zich af te roepen, maar deze dieren werden zo slecht behandeld dat ze het uitschreeuwden van de pijn en van angst.

Mulesing is een barbaarse poging om een gladdere huid te creëren die niet vochtig blijft en daardoor geen vliegen aantrekt die eieren leggen in de huidplooien, wat leidt tot een aandoening genaamd ‘flystrike’. Maar vaak raken de blootliggende, bloedige wonden alsnog besmet met maden, waardoor veel gemulesede schapen lijden en een langzame, pijnlijke dood sterven.

Toen PETA deze gruwelijke ingreep voor het eerst blootlegde, leidde dit tot internationale verontwaardiging. Mulesing werd in Nieuw-Zeeland verboden en de bewindsvoerders van de Australische wolindustrie beloofden het in 2010 uit te faseren.

Maar acht jaar later worden de meeste lammetjes in Australië nog steeds onderworpen aan deze kwelling.

Moederschapen kijken toe en roepen wanhopig terwijl hun lammetjes worden verminkt

Al deze pijnlijke procedures vonden plaats in het volle zicht van de moeders van de lammeren, die in paniek naar hen riepen en probeerden zo dicht mogelijk bij hen in de buurt te komen.

Vervolgens gooiden werknemers de lammetjes op de grond of op een met bloed besmeurde mat, waar velen hard vielen op hun verse wonden.

Ze schreeuwden het uit en renden weg op zoek naar hun moeders te midden van de kudde.

Schapen die niet als winstgevend werden beschouwd, stierven op ondraaglijke wijze

De bedrijfsleider sneed met een mes de keel door van schapen die volledig bij bewustzijn waren en brak vervolgens hun nek.

Een schaap schopte nog bijna een minuut in het rond nadat de bedrijfsleider haar keel begon door te snijden. Hij zei dat sommigen “wel een paar minuten” blijven rondschoppen.

Volgens een dierenarts die de beelden heeft bekeken, vertoonde dit schaap bijna een minuut lang duidelijke tekenen van extreme angst en pijn, terwijl de bedrijfsleider haar hoofd en nek bleef verdraaien en haar de keel doorsneed.

Een schaap en een lam in de buurt zagen het allemaal gebeuren.

Zelfs de schapen die jarenlang herhaaldelijk, stressvol scheren overleven, gaan een verschrikkelijk lot tegemoet. Elk jaar worden miljoenen ongewenste Australische schapen op overvolle vrachtschepen met meerdere dekken geladen en op een angstaanjagende reis naar het Midden-Oosten of Noord-Afrika gestuurd, waar hun de keel wordt
doorgesneden – vaak terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

In het gezicht geslagen en opengesneden

In Nieuw-Zuid-Wales ontdekte een ooggetuige dat scheerders de zachtaardige schapen herhaaldelijk in het gezicht sloegen met scherpe metalen scheermachines en ze in de maag stootten met gebogen knie.

De scheerders worden betaald per hoeveelheid wol en werkten in razendsnel tempo. Ze sneden de schapen open en dichtten hun gapende wonden ruwweg op de vuile vloer zonder pijnverlichting.

Ze sneden zelfs enorme stukken van de huid van de schapen af.

Een werknemer bond zonder verdoving een strakke ring om het scrotum van een schaap – wat zeer pijnlijk is – zodat zijn testikels zouden verschrompelen en weken later eraf zouden vallen. Wanneer de testikels van andere dieren er niet snel genoeg af vielen, sneden schapenscheerders ze simpelweg af met een scheermachine.

Help alsjeblieft dit te stoppen!

Kijk in je laden en in je kledingkast. Draag je nog steeds wol? Als dat zo is, stop dan alsjeblieft. Dit is het perfecte moment om je huis van wol te ontdoen. Het is aan jou om het leed van deze lieve dieren te beëindigen door te weigeren iets van wol te kopen. Geef lammetjes iets om dankbaar voor te zijn: stop vandaag nog met wol.

Waar het ook vandaan komt of wat voor betrouwbaarheidsverklaring bedrijven ook geven, wol komt voort uit schapenmishandeling, wat schering en inslag is in de wolindustrie.

Sluit je alsjeblieft bij ons aan en vraag Forever 21 om te stoppen met wol.