NAAKTE TRANSGENDER MODELLEN WIJZEN WREEDHEID AF IN UITDAGENDE ANTI-BONT CAMPAGNE

Voor directe publicatie:

2 augustus 2017

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

Loiza Lamers en Benjamin Melzer sluiten zich aan bij PETA voor een nieuwe ‘Ik ga liever naakt dan in bont’ campagne

Amsterdam – Holland’s Next Top Model winnares Loiza Lamers en Men’s Health Germany covermodel Benjamin Melzer verschijnen in een nieuwe, dappere PETA-campagne en verkondigen samen, “Transformeer je kledingkast – draag geen bont.” De campagne met de kledingloze modellen is de nieuwste editie van PETA’s iconische “Ik ga liever naakt dan in bont” campagne en werd gefotografeerd door modefotograaf Ray Depatti. Dit is voor het eerst in de geschiedenis dat twee transgendermodellen samen in een PETA-campagne verschijnen en is daarmee een enorme steunbetuiging vanuit de LGBTQ-gemeenschap.

“Het dragen van de pels van een gemarteld dier dat werd geëlektrocuteerd, geslagen, verdronken of levend gevild is griezelig en wreed,” zegt Lamers. “Tegenwoordig zijn er zoveel bontvrije kledingopties beschikbaar dat het gemakkelijk is om in een ‘killer look’ te verschijnen zonder daarvoor dieren te doden.” Melzer voegt daaraan toe, “Bont heeft niets te zoeken in de kledingkast van wie dan ook, en we moedigen alle medelevende mensen aan om het te laten waar het hoort: op dieren.”

PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – voegt toe dat dieren in bontfokkerijen worden opgesloten in krappe, vieze draadstalen kooien zonder eten of schoon water. Terwijl het Nederlandse verbod op bontfokken vanaf 2024 van kracht gaat, worden in China – ’s werelds grootste bontexporteur – nog steeds miljoenen honden en katten geslagen, opgehangen en levend gevild voor hun vacht, wat vaak wordt voorzien van valse etiketten om de ware afkomst te verhullen en overal in de wereld wordt verkocht. Wilde dieren die voor hun pels worden gevangen in vallen staan erom bekend dat ze hun eigen ledematen afkauwen in een poging te ontsnappen en als ze niet sterven aan bloedverlies, infecties of gangreen, worden ze gewurgd, doodgeslagen of doodgetrapt wanneer de valzetter terugkomt.

Honderden bekende merken en ontwerpers overal in de wereld hebben ervoor gekozen bont te vermijden, waaronder Bas Kosters, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Calvin Klein, Ralph Lauren, H&M, Inditex (die eigenaar is van Zara), Iris van Herpen, Benetton, Juicy Couture, en nog veel meer.

Lamers en Melzer maken onderdeel uit van een groeiende lijst sterren – waaronder Miro Kloosterman, Pamela Anderson, Alicia Silverstone, Joaquin Phoenix, Paul McCartney en anderen – die zich hebben aangesloten bij PETA en haar internationale zusterorganisaties om medeleven voor dieren te promoten.

Bezoek PETA.nl voor meer informatie.

#